KRITIKK: Samtlige partier stiller seg bak kritikk mot regjeringen etter at kontroll- og konstitusjonskomiteen i dag la frem sin innstiling, her ved
leder i kontrollkomiteen Anders Anundsen (Frp) og komitémedlem Per-Kristian Foss (H). Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix.
KRITIKK: Samtlige partier stiller seg bak kritikk mot regjeringen etter at kontroll- og konstitusjonskomiteen i dag la frem sin innstiling, her ved leder i kontrollkomiteen Anders Anundsen (Frp) og komitémedlem Per-Kristian Foss (H). Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix.Vis mer

Samlet kontrollkomité kritiserer regjeringen

Frp og Høyre er hardest, men regjeringen får også historisk kritikk fra sine egne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En samlet kontroll- og konstitusjonskomiteen kritiserer regjeringen for manglende sikkerhet og beredskap foran og under terrorhandlingene 22. juli. Men komitéen har ikke klart å samle seg om én formulering. Tre ulike innstillinger ble lagt fram i dag. Frp, Høyre og Venstre er hardest i tonen. De kaller det sterkt kritikkverdig at regjeringen ikke i tilstrekkelig grad iverksatte tiltak for å beskytte borgerne. Kristelig Folkeparti har lagt fram en egen innstilling som er noe mildere, og bruker ordene alvorlig og kritikkverdig.

- Historisk
Også de rødgrønne partiene kommer med kritikk. Innstillingen sier:«Stortinget finner det kritikkverdig at myndighetene forut og under terrorhandlingene 22. juli 2011 ikke i tilstrekkelig grad iverksatte flere sikrings- og beredskapstiltak som kunne forbindret terrorhandlingene og beskyttet menneskene i regjeringskvartalet og på Utøya. Startsministeren har beklaget dette i Stortinget. Beklagelsen var riktig og historisk nødvendig. Stortinget anerkjenner statsministerens beklagelse og regjeringens arbeid med å gjøre Norge tryggere basert på lærdommene fra terrorhandlingene 22. juli 2011.»

- Dette er historisk sterk kritikk mot regjeringen og de feil som ble avdekket foran og under angrepet 22. juli. Det er unikt at en enstemmig komité mener at stortinget må gjøre kritikkvedtak, selv om valøren er ulik, sier komitéleder Anders Anundsen (Frp) til Dagbladet.

Det er ikke fremmet mistillitsforslag mot regjeringen. Det siste partiet som avklarte dette, var Frp, 6. februar. Innstillingene er såkalte «daddelvedtak». Det å få kritikk, er hakket mildere enn mistillit.

- Jeg er glad for at vi er så enige. Vi tar opp alle problemstillinger fra Gjørvrapporten og støtter Gjørv-kommisjonen på alle punkt. Nå håper jeg vi kan komme et skritt videre, sier Trine Skei Grande.

Spesiell kritikk får regjeringen, herunder tidligere justisminister Knut Storberget (Ap), tidligere fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) og nåværende fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap).

- Vi anerkjenner statsministerens beklagelser, og mener det er riktig og historisk nødvendig, men vi har tillit til at regjeringen tar lærdom og jobber aktivt med å gjøre Norge tryggere. Vi kritiserer det som skal kritiseres, i respekt for de etterlatte og pårørende, sier Martin Kolberg (Ap) til Dagbladet.

Mens opposisjonen er opptatt av samstemmigheten, legger han vekt på nyansene i kritikken.
- Vår kritikk er bredere. Vi kritiserer myndighetene. Opposisjonen kritiseres regjeringen, sier han.

- Kunne avklart mistillit
Martin Kolberg roser kollegene for å ha behandlet saken på en profesjonell måte.
- Diskusjonen i komiteen har vært saklig og rolig, preget av sakens karakter. Det har ikke vært noe partipolitisk rivalisering i dag, sier Kolberg.

Likevel mener han partiene kunne ha avklart tidligere at de ikke ville fremme mistillitsforslag. Til det sier Anundsen at det var viktig å få saken godt nok belyst før man avgjorde dette.

DADDELVEDTAK: Opposisjonen med sterk kritikk og de rødgrønne med kritikk av regjeringen for manglende sikkerhet og beredskap 22 .juli. Det ble klart i dag da kontrollkomitéen på Stortinget la fram sin innstilling. Saken skal behandles i Stortinget 5. mars. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix.
DADDELVEDTAK: Opposisjonen med sterk kritikk og de rødgrønne med kritikk av regjeringen for manglende sikkerhet og beredskap 22 .juli. Det ble klart i dag da kontrollkomitéen på Stortinget la fram sin innstilling. Saken skal behandles i Stortinget 5. mars. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix. Vis mer

Innstillingen fra komitéen i dag lot vente på seg. Dagbladet kjenner til at det var krangel om enkelte formuleringer. For Jette F. Christensen (Ap) var det viktig å få etablert at angrepene 22. juli var et politisk attentat.

- Det var et politisk attentat mot Ap. Det var ikke tilfeldig at ungdommene var på AUF-leir. Regjeringskvartalet var et mål fordi Jens Stoltenberg er statsminister. Det var viktig å komme fram til enighet om virkelighetsbeskrivelsen, for alle de som mista livet, de pårørende og de etterlatte, sier Christensen.

Det er ventet at Stortinget vil gi sin tilslutning til kritikken når saken skal behandles 5. mars.
 
Fem høringer
Det har vært rettet sterk kritikk mot regjeringen og statsminister Jens Stoltenberg gjennom et snaut halvår - etter at 22. juli-rapporten ble kjent.

I høst gjennomførte kontroll- og konstitusjonskomiteen fem kontrollhøringer der sentrale personer ble innkalt. I løpet av høringene forklarte nåværende og tidligere politikere, statsråder, embetsfolk, politi- og forsvarstopper seg om sin rolle i 22. juli-saken. Høringene dreiet seg blant annet om stenging av Grubbegata, sikkerheten i Regjeringskvartalet, nødnett, PSTs rolle og politiets håndtering.