Samlet SV vil ha makt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Et enstemmig landsmøte i SV går inn for at partiet skal søke regjeringsmakt sammen med Ap dersom valgresultatet og forhandlinger om et regjeringsgrunnlag gjør dette mulig. Vedtaket markerer et tidsskille i SVs historie. Tidligere har slike ønsker fra partiledelsens side ført til dyp splittelse. Et betydelig mindretall på partiets venstrefløy har stemt mot ethvert samarbeid med Ap. Fløyen har ikke vært uten argumenter. SVs forløper SF ble dannet av utbrytere fra Ap, som ble ekskludert på grunn av standpunkter i utenriks- og sikkerhetspolitikken som var uforenlige med moderpartiets. SV erklærer seg fortsatt som et «sosialistisk» parti, det er mot norsk EU-medlemskap, det er mot NATO og spesielt mot den nye «out of area»-strategien. I mange saker er partiet fortsatt på kollisjonskurs med Ap.
  • Når partiets tillitsvalgte likevel velger å gå inn for regjeringssamarbeid, er det resultat av en kollektiv erkjennelse. Et parti som ikke søker makt, vil heller ikke få innflytelse. Et parti som bare kan samarbeide med seg selv, har lite i praktisk politikk å gjøre. Det faktum at SV, som har organiserte fraksjoner i sin midte, klarer å samles om denne erkjennelsen, er et bevis på at partiet for alvor er på vei bort fra protesttilværelsen.
  • Spørsmålet er hvor realistisk SVs ønske om regjeringsdeltakelse er. Ap's arbeid med å modernisere offentlig sektor og partiets internasjonale orientering taler heller for et samarbeid med et pragmatisk KrF, enn med SV og Sp. Men det er høyst uvisst hvilke koalisjoner som vil gi flertall etter valget. Det er slett ikke sikkert at Ap kan velge samarbeidspartner på øverste hylle. Ap kan bli tvunget til å samarbeide med SV. Det kan igjen gi SV en viss forhandlingsstyrke.
  • SVs fordel er at det har en sterk, populær, kvinnelig lederskikkelse som snakker et språk folk forstår. SVs problem er at hun leder et lite parti, som har vært så lenge i skyggeland at det selv i en landsmøtehelg sliter med å få oppmerksomhet.