Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Samling i Bonn

BERLIN (Dagbladet): I formiddag starter Afghanistan-konferansen i Bonn. Lederne for de ulike gruppene sender sønner, sønnesønner og svigersønner og ingen venter politiske gjennombrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv ikke det tyske vertskapet venter at forsamlingen stedfortredere som samles på et slott utenfor Bonn i formiddag skal gjøre slutt på over 20 års borgerkrig. Men at Afghanistan-konferansen finner sted på Petersberg er en suksess i seg selv.

Nordalliansens leder Burhanuddin Rabbani (61), som fortsatt betraktes som Afghanistans president av FN, sørger for å helle kaldt vann i blodet på dem som har trodd at konferansen skulle enes om en ny samlingsregjering i Afghanistan.

- Dette er ikke noe toppmøte. Ingen ledere for de politiske partiene i Afghanistan deltar, understreket Rabbani i et intervju med fjernsynet i Abu Dhabi samtidig som to britiske militærfly brakte deltakerne fra Kabul til Bonn i går ettermiddag.

Fire grupper

Med den styrken som Nordalliansen nå har på slagmarken er det ikke annet å vente fra Rabbani, uansett hvor mye han forsikrer at han selv ikke har personlige interesser i å klamre seg til presidentstillingen.

  • Til Bonn sender han Junus Kanuni, som er installert som innenriksminister i Kabul, for å lede Nordalliansens delegasjon på elleve medlemmer. Spenningen knytter seg til om også utenriksminister Abdullah Abdullah slutter seg til delegasjonen.

De tre andre gruppene blir dominert av nære slektninger av lederne.

  • Kong Mohammed Zahir Sjah sender sin rådgiver og talsmann Abdul Sattar Sirat som leder av den såkalte Roma-gruppa. Den 87 år gamle eksilkongens sønnesønn er med i delegasjonen, som med sin enkle reiserute kom til Bonn som den første.
  • Peshawar-gruppas leder Pir Gailani sender sin sønn som sjef for delegasjonen. Peshawargruppa består av pashtunere som lever i Pakistan.
  • Gulbuddin Hekmatjar (51), som fra sitt eksil i Iran er sjef for den såkalte sjiamuslimske Kypros-gruppa, stoler på sin svigersønn i Bonn. Hekmatjars styrker har sikret seg kontrollen over store deler av det vestlige Afghanistan.

Strid og maktkamp preger både forholdet mellom og innad i gruppene, som heller ikke yter rettferdighet til de til sammen 55 etniske gruppene med 20 språk som utgjør Afghanistan.

Sikkerhetstiltakene før konferansen er mer omfattende enn hva tyskerne har opplevd ved noe statsbesøk.

Den eneste veien til Petersberg-slottet har vært stengt for allmennheten siden søndag.

Rulle turban

Hunder sniffer etter mulige bomber i kilometers omkrets. For femstjerners hotellet Steigenberger er utfordringen: Hvordan rulles en turban sammen etter vask?

Men blir delegatene enige om å oppnevne en foreløpig administrasjon og kanskje innkalle en forsamling av stammeledere (loja dsjirga) i det krigsherjede landet? Tysklands tidligere ambassadør i Afghanistan i 1970- 73, Werner Kilian, lanserer sitt forslag for å få det til i en artikkel i avisa Die Welt:

- Rull Krupp-kanoner opp på Petersberg!

For i hundre år har en like gammel kanon fra den tyske våpensmia vært symbolet fremst i paraden når afghanerne har feiret sin uavhengighet.

Krupps mann var den første tyske utsendingen i Kabul etter at to pashtunere kom til Berlin for å be keiseren om hjelp mot russere som presset på fra nord og briter og indere som ville erobre landet fra øst.

De ble først anholdt av politiet siden de henvendte seg til folk på gata på et språk ingen forsto. Men kanoner fikk de.

UT PÅ TUR: I to amerikanske Hercules-fly ble delegatene til Afghanistan-konferansen fløyet til Tyskland i går.Foto: SCANPIX/AP
Hele Norges coronakart