Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

VELFERDSSTATEN:

Samling om kutt i sykelønna

Lederne i de ikke-sosialistiske ungdomspartiene frykter at velferdsstaten revner hvis det ikke raskt tas grep.

FRAMTIDA: Ungdomspartienes ledere utfordrer moderpartiene om framtida til velferdsstaten. - Begynn med å redusere sykelønna til 80 prosent fra første dag, sier fra venstre: Sondre Hansmark (Unge Venstre), Sandra Bruflot (Unge Høyre), Bjørn-Kristian Svendsrud (FpU) og Martine Tønnessen (KrFU). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRAMTIDA: Ungdomspartienes ledere utfordrer moderpartiene om framtida til velferdsstaten. - Begynn med å redusere sykelønna til 80 prosent fra første dag, sier fra venstre: Sondre Hansmark (Unge Venstre), Sandra Bruflot (Unge Høyre), Bjørn-Kristian Svendsrud (FpU) og Martine Tønnessen (KrFU). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringspartienes ungdomsledere Sandra Bruflot, Unge Høyre, Bjørn-Kristian Svendsrud, FpU og Sondre Hansmark, Unge Venstre har full støtte fra KrFUs Martine Tønnessen.

Til Dagbladet forteller kvartetten at de er utålmodige og vil jobbe hardt for å få politisk gjennomslag for innstramminger.

- Begynn for eksempel med å redusere sykelønna til 80 prosent fra første dag, sier de.

KrFU: - Ikke usosialt

- Vi mener det verken er usolidarisk eller usosialt å kutte i sykelønna. Dersom du har sykelønn er du en del av arbeidsstyrken i Norge, og dermed ikke en av de svakeste i samfunnet, sier Martine Tønnessen (29), leder i Kristelig Folkepartis Ungdom.

- Hvis vi kutter i sykelønna kan vi for eksempel øke uføretrygden, slik at forskjellene mellom ytelsene til dem som er litt syke og dem som er varig utenfor arbeidslivet blir likere, sier hun.

KrFU vil foreta en gjennomgang av velferdsytelsene for å sikre at man også kan ha en velferdsstat i framtida.

- Det er flere grep som kan tas for å målrette ytelsene slik at man bedre treffer dem som faktisk trenger det. Velferdsstaten skal hjelpe dem som trenger det mest, og være et sikkerhetsnett om du faller utenfor, sier Martine Tønnessen.

Unge Høyre: - Det haster

Sandra Bruflot (26), leder i Unge Høyre, poengterer at perspektivmeldinger fra både denne og den forrige regjeringen viser at dagens velferdstjenester ikke er mulig å opprettholde på dagens nivå.

- Hvis vi ikke begynner å stramme inn snart, må vi gjøre mye større kutt i framtida. Dette handler også om at staten må være mest for dem som trenger det, ikke litt for alle. Når vi vet at vi ikke kan bruke like mye penger i framtida, er sykelønn til funksjonsfriske, voksne mennesker med jobb et naturlig sted å begynne, selv om det aldri er gøy å kutte noe, sier Sandra Bruflot.

UH-lederen er oppgitt over at debatten om sykelønn utspiller seg fra skyttergravene.

- Det må være mulig å diskutere ordningen. Hvis vi ikke gjør noe med sykelønnen nå, vil det svi noe voldsomt når det om noen år blir tvingende nødvendig, sier Bruflot.

Unge Venstre: - Et veiskille

Venstre er det eneste partiet som har åpnet for å kutte i sykelønnen.

- Nå må vi jobbe for å få gjennomslag for det i regjeringen, sier Sondre Hansmark (22), leder i Unge Venstre.

- Regjeringen må kutte i sykelønnen innen 2020. Vi har dårlig tid om vi ønsker å styre på budsjetter som ikke gjør at Norge går konkurs. Denne regjeringen sier at den holder økonomisk ansvarlighet høyt. Da må den faktisk vise at den tør å gjøre nødvendige prioriteringer.

- De fleste forstår at vi nå står foran et veiskille, der vi enten må redusere ytelsene og øke egenandelene eller å prioritere dem som trenger det mest. Der er vi fire enige om å styrke innsatsen for fattige barn i stedet for å ha en skyhøy sykelønnsordning, sier Sondre Hansmark.

FpU: - Verdens sykeste

Bjørn-Kristian Svendsrud (25), formann i Fremskrittspartiets Ungdom, mener det er et paradoks at verdens lykkeligste land og verdens beste land å bo i har verdens sykeste befolkning.

- Bare ved å redusere sykefraværet til svensk nivå kan vi spare omlag 20 milliarder kroner årlig. Vi har ikke råd til denne utviklingen, derfor må sykelønnen reduseres og forhåpentligvis får vi også ned sykefraværet.

- Vi kan ikke fortsette å bruke oljepenger for å smøre igjen et kommende underskudd i overskuelig framtid. Det er et problem når staten har ansvar for alle, mens ingen tar ansvar for staten. Ironisk at det er vi fire ungdomspartiledere som tar dette ansvaret og som må fortelle moderpartiene våre hvordan velferdssamfunnet kan reddes, sier Bjørn-Kristian Svendsrud.

FpU-lederen er likevel optimistisk:

- Fordelen nå er at høyresiden i norsk politikk står veldig sterkt etter at Venstre kom inn i regjering. Nå håper vi at KrF også har lyst til å ta turen inn i løpet av de neste årene, sier Svendsrud.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!