- Samme bomber som ETA bruker

Ifølge spanske antiterrorkilder er bombene som flerret opp togene i Madrid av en type som ofte blir brukt av den baskiske separatistorganisasjonen ETA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var i morgentimene i dag at ti av 13 utplasserte bomber gikk av i Madrid. Ingen har ennå tatt på seg skylda for blodbadet, men spanjoler flest mistenkte med èn gang ETA.

Spanske myndigheter har også rettet en pekefinger mot den baskiske separatistbevegelsen ETA, mens eksperter på terrorisme ikke utelukker at grupper som al-Qaida kan stå bak.

Godt planlagt

Det massive terrorangrepet har trolig krevd lang tids planlegging og stor grad av koordinasjon. Dette peker i retning av en stor organisasasjon.

Spanske antiterrorkilder hevder imidlertid at bombene som ble brukt under terrorangrepet er av samme type som ETA vanligvis bruker.

At det bare er tre dager til parlamentsvalg i Spania, bidrar også til å kaste mistanke mot den blodige separatistbevegelsen. Andre trekker fram hendelsen for noen uker siden, da to ETA-medlemmer ble arrestert med store mengder sprengstoff på vei mot Madrid.

- Det er helt i tråd med ETAs strategi å slå til like før et spansk valg, men omfanget av denne aksjonen samsvarer ikke med den ETA-strategien som vi kjenner fra tidligere, sier NUPI-forsker Espen Barth Eide til NTB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer