Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Samme dag Cappelen skal ha smuglet inn 200 kilo hasj, kom Jensen-meldingene: - Nå ser det fint ut

Disse meldingene er helt sentrale i saken mot Eirik Jensen.

FORKLARER SEG: Spesialenheten legger fram det de anser som sentrale bevis i saken mot ham. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORKLARER SEG: Spesialenheten legger fram det de anser som sentrale bevis i saken mot ham. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helt sentrale bevis for Spesialenheten i saken mot den tidligere politilederen Eirik Jensen, er kontakten mellom ham og Gjermund Cappelen i periodene da Cappelen skal ha smuglet hasj inn til Norge.

Spesialenheten mener Jensen har medvirket til innførselen i store mengder, og har i tiltalen mot den tidligere politimannen listet opp anledninger der Cappelen skal ha innført hasj til Norge.

Spesialenheten mener meldinger som «stille her», «kontroll» og «solskinn» var beskjeder til Cappelen om at «kysten var klar», og at politilederen varslet Cappelen om ressursinformasjonen i politiet og at han fikk «betydelige godtgjørelser» for dette i form av hasjpenger. Jensen nekter straffskyld, og hevder at Cappelen var en informant / kilde.

Påskesmugling

I dag ble Jensen hardt presset om påska 2011. Politiet mener at Cappelen 20. april - dagen før skjærtorsdag - smuglet inn cirka 200 kilo hasj fra Nederland, noe Cappelen har tilstått.

Spesialenheten mener de to møtes på Ekebergsletta 1. april. I dagene før og etter dette går det flere SMS-er mellom de to. I meldingene spør Jensen hvordan det går, hvordan det ligger an og hva som skjer.

Ut fra meldingene avtaler også Cappelen «lunsj» med flere av medlemmene i hans hasjliga dagene i forveien. Han skriver også til flere av medlemmene i hasjligaen at «nå er alt på plass».

Cappelen har samtidig skrevet til Jensen at den tidligere politilederen må vente noen dager. Jensen hevder han sendte alle disse meldingene til Cappelen fordi han ønsket informasjon.

Spesialenheten mener imidlertid de beviser at Jensen varslet Cappelen om at bemanningen i politiet er lav, og at kysten er klar for innførsel av narkotika.

- Stille og sol

Da Jensen reiser til fjells sender han en melding til Cappelen om at han må kontakte ham på tjenestelefon dersom det blir noen problemer på privaten eller trenger en prat.

20. april, dagen påtalemyndigheten mener Cappelen innførte 200 kilo hasj, skriver Eirik Jensen:

«Nå ser det fint ut. Stille og sol».

- Jeg tror jeg er på fjellet da, sier Jensen i retten.

- Nå har du mast og mast i flere måneder, Jensen. Er du ikke interessert i å vite hva Cappelen har å melde da? spør Schilling og viser til den omfattende kontakten i forveien der Jensen forklarer at han har forespurt informasjon.

- Nei, jeg ser at han ikke melder fra. Jeg melder bare at det er fint vær og sol og da er jeg på fjellet, svarer Jensen.

Lav bemanning

Schilling mener SMS-ene viser noe annet. Denne dagen før skjærtorsdag 2011, er nemlig PTO (Politi og Toll Oslo) stengt fra klokka 14. Det er heller ingen på jobb på Spesielle operasjoner fra klokka 12 denne dagen.

- Og klokka 17.30 sender du en melding om at det ser fint ut og er stille og sol? Vet du noe om ressurssituasjonen på jobb da?

- Nei. Jeg er inne i fjellet. Tusen meter over havet, og har ikke ringt inn til jobben.

- Visste du at det var lav bemanning da?

- Nei, det har jeg ingen formening om, svarer Jensen.

- Du har ikke fått noen melding om ressurssituasjonen?

- Nei, svarer han.

Trygt med rett solfaktor

Det går flere meldinger fra Cappelen til hasjnettverket om at ting er på plass, og de avtaler lunsj. Aktoratet lurer på om disse meldingene er relatert til informasjonen Cappelen får av Jensen, noe den tidligere politilederen avviser.

- Det ser ut som han driver med noe annet, sier Jensen i retten.

22. april, langfredag, sender Jensen igjen en melding til Cappelen klokka 21.48.

«Hei, lite å gjøre i påsken. Kun å sole seg. Trygt med rett solfaktor. Tilbake på jobb mandag.»

Ett minutt etterpå svarer Cappelen:

- Høres bra ut!

- Er dette en fortsettelse av værstatus? spør Schilling.

- Jeg er på fjellet på ferie og sender en melding, sier Jensen.

- Er det været du snakker om?

- Ja, det er været jeg snakker om, sier Jensen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling