Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Samme dag som Trump ba om Hillary Clintons e-poster, startet hackingen

Tiltale offentliggjort fredag.

RUSSLAND-INNBLANDING: USAs president Donald Trump sier at det ikke fins noen sammensvergelse mellom valgkampanjen hans og russerne som skal ha blandet seg inn i valget. Foto: Justin Sullivan / Getty Images / AFP / NTB Scanpix
RUSSLAND-INNBLANDING: USAs president Donald Trump sier at det ikke fins noen sammensvergelse mellom valgkampanjen hans og russerne som skal ha blandet seg inn i valget. Foto: Justin Sullivan / Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en nyhetskonferanse i juli 2016 oppfordret daværende presidentkandidat Donald Trump Russland til å hacke motkandidat Hillary Clintons e-postkonto og offentliggjøre den.

I talen sa han: «Russland, hvis dere hører på, håper jeg at dere finner de 30 000 e-postene som er forsvunnet.»

Uttalelsen refererer til e-postene som Hillary Clinton hadde slettet fra sin private konto, fra tida da hun var utenriksminister under Barack Obama.

Samme dag gjorde russerne sitt første forsøk på å hacke seg inn på serverne til Clintons kontor, ifølge en 29 sider lang tiltale, der tolv russere anklages for hacking under valgkampen. Tiltalen ble tatt ut fredag.

Trump har hele tida påstått at det ikke fins noen sammensvergelse mellom valgkampanjen hans og russerne som skal ha blandet seg inn i valget.

Visejustisminister Rod Rosenstein medgir riktignok at amerikanere kommuniserte med de tiltalte på Internett, men uten at de visste at de snakket med russiske etterretningsagenter.

VENNER: En video fra 2013 viser president Donald Trump sitte ved siden av Emin Agalarov og Rob Goldstone under en middag. Begge disse er nå i søkelyset i forbindelse med Russland-etterforskningen. Video: CNN Vis mer

Tolv russere tiltalt
Spesialetterforsker Robert Mueller gransker Russlands påståtte innblanding i det amerikanske valget i 2016. Innblandingen skjedde i form av omfattende dataangrep mot Demokratene nasjonalkomité (DNC) og Clintons valgkampanje. En mengde stjålne e-poster og dokumenter ble i ettertid offentliggjort på nettet.

Det kommer ikke fram i siktelsen hvorvidt de tolv russernes handlinger i juli skjedde i sammenheng med det Trump hadde sagt på nyhetskonferansen samme dag.

Det sto heller ingen verdens ting om presidentens forespørsel om hjelp fra Russland.

Muellers etterforskere vil gjerne spørre Trump om hva han visste om hackingen som pågikk. Presidenten har i flere måneder nektet å forklare seg om saken.

Snakker om Obama

Det er videre avdekket at en uidentifisert amerikansk kongresskandidat mottok stjålne dokumenter relatert til hans eller hennes politiske motstander fra de russiske operatørene i august 2016. Hackerne overførte også store mengder data til en statlig registrert lobbyist og en reporter, ifølge siktelsen.

Trump kommenterte saken om de tolv russerne på Twitter lørdag. Han skriver at hendelsen skjedde under Obama-administrasjonen. Videre setter han spørsmålstegn ved hvorfor de ikke gjorde noe med saken den gang, særlig når Obama allerede var informert av FBI i september før valget.

Møte med Putin
Tiltalen ble offentliggjort samtidig som president Trump og dronning Elizabeth av Storbritannia var sammen på Windsor Castle utenfor London. Dette skjer også tre dager før presidenten etter planen skal møte Vladimir Putin i Helsinki.

Trump sa fredag at han vil spørre Putin om russisk innblanding i valget, noe han også har gjort ved tidligere anledninger. Men Trump sa at han ikke forventer at Putin kommer til å gi ham noe annet svar denne gangen, når de møtes mandag.

Den republikanske senatoren John McCain har uttalt at han ikke er begeistret for Trumps møte med Putin.

- Hvis president Trump ikke er villig til å holde Putin ansvarlig, bør toppmøtet i Helsinki ikke avholdes, sier McCain.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media