Samme dag som Trump ba om Hillary Clintons e-poster, startet hackingen

Tiltale offentliggjort fredag.

RUSSLAND-INNBLANDING: USAs president Donald Trump sier at det ikke fins noen sammensvergelse mellom valgkampanjen hans og russerne som skal ha blandet seg inn i valget. Foto: Justin Sullivan / Getty Images / AFP / NTB Scanpix
RUSSLAND-INNBLANDING: USAs president Donald Trump sier at det ikke fins noen sammensvergelse mellom valgkampanjen hans og russerne som skal ha blandet seg inn i valget. Foto: Justin Sullivan / Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På en nyhetskonferanse i juli 2016 oppfordret daværende presidentkandidat Donald Trump Russland til å hacke motkandidat Hillary Clintons e-postkonto og offentliggjøre den.

I talen sa han: «Russland, hvis dere hører på, håper jeg at dere finner de 30 000 e-postene som er forsvunnet.»

Uttalelsen refererer til e-postene som Hillary Clinton hadde slettet fra sin private konto, fra tida da hun var utenriksminister under Barack Obama.

Samme dag gjorde russerne sitt første forsøk på å hacke seg inn på serverne til Clintons kontor, ifølge en 29 sider lang tiltale, der tolv russere anklages for hacking under valgkampen. Tiltalen ble tatt ut fredag.

Trump har hele tida påstått at det ikke fins noen sammensvergelse mellom valgkampanjen hans og russerne som skal ha blandet seg inn i valget.

Visejustisminister Rod Rosenstein medgir riktignok at amerikanere kommuniserte med de tiltalte på Internett, men uten at de visste at de snakket med russiske etterretningsagenter.

Tolv russere tiltaltSpesialetterforsker Robert Mueller gransker Russlands påståtte innblanding i det amerikanske valget i 2016. Innblandingen skjedde i form av omfattende dataangrep mot Demokratene nasjonalkomité (DNC) og Clintons valgkampanje. En mengde stjålne e-poster og dokumenter ble i ettertid offentliggjort på nettet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer