Samme E. coli-bakterie hos to barn

Har samme DNA-profil som den som forårsaket utbruddet i 2009. - Stammer trolig fra mat, sier FHI-dirktør.

PRØVETAKING: Her er bilder fra Veterinærinstituttets patogenlab i forbindelse med e-coli prøvetaking i 2009. Foto: Hanne Mari Jordsmyr, Veterinærinstituttet
PRØVETAKING: Her er bilder fra Veterinærinstituttets patogenlab i forbindelse med e-coli prøvetaking i 2009. Foto: Hanne Mari Jordsmyr, VeterinærinstituttetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To av barna som har fått påvist E. coli, er smittet fra samme kilde. Bakterien har samme DNA-profil som den som forårsaket utbruddet i 2009,  melder Folkehelseinstituttet.

Dødelig Det kommer fram etter at FHI i går fikk melding om at tre barn hadde fått såkalt hemolytisk-uremisk syndrom (HUS) - en nyresykdom som i verste fall kan være dødelig.

- Påvisningen av den samme bakteriestammen hos to av pasientene styrker mistanken om at dette kan være et utbrudd med en felles smittekilde, sier avdelingsdirektør Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet.

- Det er for tidlig å si noe om det er noen sammenheng mellom disse to tilfellene og utbruddet i 2009, der ni barn utviklet HUS, sier han videre.  

- Stammer trolig fra mat Iversen utdyper overfor Dagbladet at det trolig dreier seg om smitte fra mat:

- E.coli-utbrudd er som oftest forårsaket av smitte fra mat, men det kan også være som følge av besøk på gård, kontakt med dyr og smitte mellom mennesker. Men siden de bor på forskjellige steder og tilsynelatende ikke har noe med hverandre å gjøre, regner man med at det mest sannsynlig dreier seg om matsmitte, sier han.

- Men det trenger ikke å være fra samme matvare, for mat fra samme opphav kan brukes i forskjellige produkter. Det er en dermed en kjempeutfordring å finne ut hvor smitten kommer fra, sier Iversen til Dagbladet.

- Vanligvis, men ikke alltid, er det kjøttprodukt som er kilden ved E.coli-utbrudd. All kjøttdeigmat, som hamburgere og kjøttkaker, er det viktig at man varmebehandler tvers gjennom. Når det gjelder hele kjøttstykker holder det å steke dem på utsiden. En klassisk feil er å steke kjøttet og legge det tilbake på et blodig fat. Det er viktig å skille stekt fra ustekt, sier han.

FHI informerer om at det nå gjøres en systematisk innsamling av informasjon om pasientene. Det gjennomføres grundige intervjuer av foreldre og andre i barnets nærmiljø.

FORBEREDT PÅ FLERE TILFELLER: Avdelingsdirektør Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet. Foto: FHI
FORBEREDT PÅ FLERE TILFELLER: Avdelingsdirektør Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet. Foto: FHI Vis mer

Gilde: - Vi får høyere puls

Forberedt på flere tilfeller - Oppklaringsarbeidet ved utbrudd er komplisert og tidkrevende. Dessverre er det ofte slik at smittekilden aldri blir funnet, sier Iversen.

Han forklarer videre at ingen har funnet smittekilden til bakterien, som er av samme type som ble funnet i utbruddet i fjor.

- Vi vil være heldige om vi finner ut av det, og vi jobber jo så klart iherdig med å finne smittekilden for å begrense utbruddet. Vi er forberedt på at flere kan bli smittet, men størrelsen av utbruddet er umulig å si noe om når man ikke vet hva som er smittekilden eller hvor stort omfang det er. Det kan være et lite utbrudd, eller så kan det bli større, sier Iversen til Dagbladet.

- I fjor gikk det jo over før vi fant årsaken, men vi bruker ressursene vi må for å prøve å finne fellesnevneren mellom tilfellene. Mattilsynet går i kjøleskapene til de smittede og sjekker matvaner, mens vi i Folkehelseinstituttet tar oss av menneskene, sier han videre.