Stor forskjell: 19 millioner kroner skiller verdiforskjellen på Fritzners gate 12 om den blir solgt som bolig, kontra som ambassade. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg / Finansavisen
Stor forskjell: 19 millioner kroner skiller verdiforskjellen på Fritzners gate 12 om den blir solgt som bolig, kontra som ambassade. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg / FinansavisenVis mer

Samme eiendom - enormt prissprik

Når Entra selger Fritzners gate 12 er den kun verdt 31 millioner som ambassadebolig. Som vanlig bolig er den verdt 50 millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen/Steinar Grini):  - Vi har én takst for næring basert på dagens leieinntekter. Den lyder på 31 millioner kroner. Dessuten har vi en takst basert på bolig, og den er på 50 millioner, sier næringsmegler Petter Christensen i DTZ til Finansavisen.

Med Entra som oppdragsgiver har han sammen med kollega Christopher Paus fått jobben med å selge Fritzners gate 12 på Gimle i Oslo.

Eiendommen ble bygget som bolig, men har ikke vært brukt som dette siden den ble ekspropriert av handelsdepartementet i 1941.

Tre kjøpergrupper Nå forsøker likevel Entra og DTZ å få 19 millioner kroner ekstra for eiendommen ved å få den taksert som om den var en bolig. Omregulering anses som en enkel prosedyre. I annonsemateriellet er det naturlig nok den høyeste taksten som blir kommunisert.

- Vi ser at det er ulike potensielle kjøper som vil regne ulikt. Noen vil kjøpe som privat bolig. Da har de en løpende kontantstrøm frem til eiendommen er bruksendret fra næring til bolig. Andre vil konvertere eiendommen til flere leiligheter. Noen vil dessuten se på leien som er på 1,8 millioner og spekulerer i en oppjustering når leiekontrakten går ut i 2018, sier han.

Den indonesiske ambassaden har vært leietager fra 2005 og frem til i dag.

Store muligheter innvendig - Vi er i startgropen og har interessenter innen alle de tre kjøpergruppene jeg nevnte, sier Christensen.Bygget oppført i 1903 og en del av boligreguleringen for Gimletoppen. Det er følgelig begrensede utviklingsmuligheter utvendig, mens det innvendig er rehabilitert og bygget om slik at en kjøper vil ha friere spillerom.

- Jeg er ikke like god på superlativer som en boligmegler, men eiendommen ligger fantastisk flott til. Det er sjelden slikt kommer i markedet, sier Christensen.

Hjørneeiendommen ble bygget som bolig og var det frem til 1941. Fra 1946 til 1951 huset eiendommen den franske handelsattachéen. Senere ble den universitetets lesesal før det har vært ulik kontorbruk og til slutt ambassade.

Eiendommen er på 824 kvadratmeter og står på en tomt på 897 kvadratmeter.

Flere nyheter: Solgte Nordens dyreste leilighet
- Det kan fete opp sparegrisen din betraktelig
Sjeføkonom om boligboble: - Vi utelukker det ikke