- Samme kamuflasje som Waffen-SS

Vikernes bilkamuflasje ligner kamuflasjen til Hitlers elitesoldater, ifølge ekspert.

KAMUFLASJE:  Vikernes sine tre biler er alle malt som SS. Her fra boligen hans i nærheten av Salon La Tour i Frankrike. Foto: PATRICK BERNARD/AFP/NTB Scanpix.
KAMUFLASJE: Vikernes sine tre biler er alle malt som SS. Her fra boligen hans i nærheten av Salon La Tour i Frankrike. Foto: PATRICK BERNARD/AFP/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Varg Vikernes fikk bilene sine malt i samme kamuflasjefarge og type som Waffen SS, mener uniformsekspert.

Den væpnede troppen hadde blant annet som oppgave å være livvakt for Adolf Hitler. Elitestyrken SS ble den mest ekstreme eksponent for nazistisk «raseideologi» og germanerkult, skriver SNL.

- Det er nok Waffen-SS kamuflasjen de har prøvd å lage på bilene her. Den er forholdsvis unik, selv om det ble laget lignende mønstre av den østerriske hæren etter krigen, sier Bjørn Kleven, uniformskonsulent i Foreningen levende historie.

Også barnesykkelen, som ligger i hagen foran huset, er malt i kamuflasjefarger. Varg Vikernes og kona har tre barn.

SS hadde også ansvar for konsentasjonsleirene hvor massedrap ble utført i stor skala, under andre verdenskrig. Kamuflasjen ble brukt på stridsvogner og soldatenes uniformer.

- Det er den beste kamuflasjen som ble laget under andre verdenskrig. De jobbet mye med å få lys og skygge-effekt. Denne uniformen har blitt synonymt med SS, sier Kleven.

- Det ser ut som de lyse partiene på bilene til Vikernes er laget med dårlige sirkler. Formene var mer forseggjort i den originale versjonen, sier Kleven.

I 1944 tok SS i bruk det nye kamuflasjemønsteret, skriver nettstedet «At the front», som produserer historiske krigsuniformer.

- Tyskerne hadde en del ulike mønstre. Denne kamuflasjen var et resultat av lang forskning. Dette mønsteret er laget for å holde seg skjult i busker og kratt, sier uniformseksperten.

- Egenprodusert William Hakvaag ved Lofoten Krigsminnemuseum mener kamuflasjen ikke har noe med Waffen SS å gjøre.
- Jeg tror det er noe egenprodusert, sier han.

TV2 meldte i kveld at Vikernes kjøpte en hvit fiat i landsbyen der han bodde, og i løpet av tre dager var den malt i kamuflasjefarger.

Vikernes ble i dag arrestert. Innenriksminister Manuel Valls bekreftet i går at han er mistenkt for terrorplanlegging.

Ifølge ordføreren der Vikernes bodde, gikk han ofte kledd i militærklær. Ordføreren forteller til AFP at paret skal ha blitt kjent for noen år siden da kona gikk på videregående skole. Ifølge Chauffour har Vikernes ikke lært seg fransk særlig godt.

- Jeg la ikke merke til noe spesielt annet enn at han likte å gå i militære klær, og at han likte gotisk musikk, sier Chaffour. Han sier til BFM-TV at han ble veldig overrasket over arrestasjonen.

I minst et år skal sikkerhetstjenesten i Frankrike i all hemmelighet overvåket den drapsdømte norske ekstremisten Varg Vikernes. I dag morges slo de til mot bondegården i den lille landsbyen Salon-la-Tour.

 GJENSKAPER KRIGSSLAG  Uniformen til SS' 28ende divisjon, vist under en gjenskapelse i 2007 i Sanok, Poland. Illustrasjonsfoto:Silar/Wikipedia
GJENSKAPER KRIGSSLAG Uniformen til SS' 28ende divisjon, vist under en gjenskapelse i 2007 i Sanok, Poland. Illustrasjonsfoto:Silar/Wikipedia Vis mer