- Samme lønn og arbeidsforhold som de norske

Styreleder og medeier i søppelgiganten RenoNorden avviser alle anklager.

- IKKE BLITT VARSLET: Styreleder i RenoNorden Svein Morten Sørensen avviser at han er blitt varslet om det tidligere ansatte mener var elendige arbeidsforhold i bedriften. Foto: Øyvind Elvsborg
- IKKE BLITT VARSLET: Styreleder i RenoNorden Svein Morten Sørensen avviser at han er blitt varslet om det tidligere ansatte mener var elendige arbeidsforhold i bedriften. Foto: Øyvind ElvsborgVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Styreleder i og deleier i RenoNorden, Svein Morten Sørensen, avviser overfor Dagbladet alle anklager mot selskapet fra tidligere ansatte om underbetaling, uverdige boforhold og oppsigelser ved arbeidsrelaterte skader.

- Jeg kjenner ikke igjen RenoNorden i disse beskyldningene. Vi har tatt mål av oss om å være en mønsterbedrift i ansettelsen av utenlandske arbeidere, sier Sørensen til Dagbladet.

Ikke første gang Dagens razzia utført av Arbeidstilsynet med støtte fra politiet er ikke bedriftens første møte med tilsynet.

- Vi har hatt besøk tidligere uten problemer i etterkant og jeg tror det blir resultatet denne gangen også, sier styrelederen.

RenoNorden har flere hundre ansatte med utenlandsk bakgrunn, av totalt over 400 i staben. Flere av dem hevder overfor Dagbladet at de har jobbet uten kontrakter, men dette avviser Sørensen.

- Ikke varslet - Når man har mange utenlandske arbeidstakere er det alltid noen som er misfornøyde og da er jo greit å løpe til pressen. Men vi har altså satt vår ære i de skal ha samme lønn, arbeidsforhold, rutestrukturer som norske ansatte. Og lønna har ligget langt over tarifflønn, sier Sørensen.

- Har dere blitt varslet om slike arbeidsforhold som det hevdes at fantes?

- Nei, ikke meg bekjent. Vi har aldri fått noen slike påstander lagt på bordet hos oss. Da hadde vi selvfølgelig tatt stilling til det, sier styrelederen.

Etter razziaen, som ble gjennomført med assistanse fra politiet, kalte konsernsjef Svein Tore Aurland inn hele ledelsen til hastemøte.

- Vi opplever som tøffe angrep mot oss. På generelt grunnlag vil jeg si at er klare for å samarbeid med Arbeidstilsynet. Vi kan ikke leve med at det går rykter ute om at vi behandler ansatte dårlig, sier kornsernsjef Aurland til Dagbladet.

«Trenger ikke syke folk» Dagbladet har snakket med en rekke tidligere RenoNorden-ansatte som forteller om graverende arbeidsforhold hos det norske renovasjonsselskapet:

• Ansatte skal ha bli gitt uverdige boforhold. De østeuropeiske renovasjonssarbeiderne skal blant annet ha blitt stuet inn under trapper og i en vedbod.

• Ansatte som skadet seg på jobben hevder at de har blitt sendt hjem med beskjeden om at de ikke «trenger syke folk».

HENTER SØPPEL I 98 KOMMUNER: Fra anlegget til  RenoNorden. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
HENTER SØPPEL I 98 KOMMUNER: Fra anlegget til RenoNorden. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer

• Flere forteller at de ikke har fått lønn. Flere forteller at de heller aldri har sett snurten av en arbeidskontrakt.

• I tillegg påstår flere at de ble utsatt for trusler og trakassering da de forsøkte å klage på arbeidsforholdene.

RenoNorden håndterer avfall i 98 norske kommuner og for rundt 1,7 millioner nordmenn.

- På bakgrunn av tipsene valgte vi i dag å foreta et uanmeldt tilsyn, sier inspektør Øystein Eriksen i Arbeidstilsynet til Dagbladet.

Tilsynet aksjonerte mot tre adresser, blant annet hovedkontoret til RenoNorden i Sørum kommune. Politiet delok også i aksjonen.

Rekordoverskudd RenoNorden hadde i 2009 380 millioner i inntekter og et årsresultat på nesten 54 millioner, det beste i selskapets historie. Samtidig økte selskapets samlede gjeld kraftig, til 341 millioner kroner.

UANMELDT TILSYN I MORGES: - På bakgrunn av tipsene valgte vi i dag å foreta et uanmeldt tilsyn, sier inspektør Øystein Eriksen (i midten) i Arbeidstilsynet til Dagbladet. Tilsynet aksjonerte mot tre adresser, blant annet hovedkontoret til RenoNorden i Sørum kommune og her i regionalkontoret på Romsås. Politiet deltar også i aksjonen. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
UANMELDT TILSYN I MORGES: - På bakgrunn av tipsene valgte vi i dag å foreta et uanmeldt tilsyn, sier inspektør Øystein Eriksen (i midten) i Arbeidstilsynet til Dagbladet. Tilsynet aksjonerte mot tre adresser, blant annet hovedkontoret til RenoNorden i Sørum kommune og her i regionalkontoret på Romsås. Politiet deltar også i aksjonen. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer