Fordi de kan:  Mercury og de andre båtmotorprodusentene priser like motorer ulikt. Foto: Mercury
Fordi de kan: Mercury og de andre båtmotorprodusentene priser like motorer ulikt. Foto: MercuryVis mer

Samme motor - 35.000 forskjell i pris

En liten programmering skiller Mercurys 225 og 300 Verado.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Terje Bakken og Bakken Motor i Drammen er Norges største selger av båtmotorer med årlig salg på mellom 1.200 og 1.300.

- Det er et vanvittig trykk i markedet på normalbåter opp til 6-7-800.000 kroner etter fjorårets fine sommer og en tidlig vår i år, sier Terje Bakken til Finansavisen.

HK-avgiften er fjernet Men hvis du skal ha ordentlig kraft bak båten vil det koste. Og det koster mer enn det behøver.

En rekke båtprodusenter tar nemlig mye mer betalt for en 300-hester enn en 225-hester til tross for at motorene er helt identiske. Etter bortfallet av hestekraftavgiften har man ikke lenger noen avgiftsforskjell å skylde på, så i utgangspunktet skulle prisen vært lik, skriver Finansavisen.

Avgiften utgjorde tidligere 161,50 kroner pluss moms pr. hestekraft, men ble fjernet 1. juli i fjor.

Ta en Mercury 225 Verado. Hos Bakken Motor selges den for 178.990 kroner. Til sammenligning koster en Mercury 300 Verado 213.500. De to motorene er helt identiske så nær som en liten ulikhet i programmeringen som er gjort for at 225-hesteren ikke skal yte mer enn nettopp 225 hester.

Forskjell: Programmering Men Mercury er på langt nær alene om å prise identiske motorer ulikt avhengig av hvor mye kraft de er programmert til å yte. Dette gjøres over hele linjen, selv om prisforskjellen ikke lenger kan kobles til HK-avgiften.

- Motorene koster det samme å produsere på fabrikken, men vi har ulik innkjøpspris. Hvis ikke, ville det vært enkelt å drive butikk. Dette er noe produsentene styrer. De har også ulike priser på samme produkt avhengig av om det selges i Afrika eller Europa, sier Terje Bakken til Finansavisen.

- Men er ikke forskjellen kun en programmeringsforskjell?

- Jo, det er kun programvare selv om noen har visse mekaniske forskjeller som drivstoffmating og pumper. Men stort sett er det riktig at den eneste forskjellen er elektronikken. Det er gjort for å skape forskjell ut fra hvor mye effekt de gir.

Bakken Motor er Norges største forhandler av flere båtmotormerker.

Flere nyheter: - Jeg kan love at dette blir mye billigere enn Finn.no
Norwegian lanserer ruter til Las Vegas og Karibia
Vil bli størst i Kina