Paris:

- Samme som om Slottet skulle stått i full fyr

Fransk ekspert: - Presidenten snakket med brannmenn istedenfor å holde årets viktigste tale.

NATT I PARIS: Elvebredden langs elva Seinen er tettpakket av tusenvis av tilskuere som følger brannen i det franske nasjonalsymbolet Notre-Dame til venstre i bildet. Foto: Raphael Lafargue, ABACAPRESS.COM/Press Association/NTB Scanpix.
NATT I PARIS: Elvebredden langs elva Seinen er tettpakket av tusenvis av tilskuere som følger brannen i det franske nasjonalsymbolet Notre-Dame til venstre i bildet. Foto: Raphael Lafargue, ABACAPRESS.COM/Press Association/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En ekspert på fransk historie drar et par kjappe paralleller til tenkte situasjoner her hjemme.

Hva skulle skje om nordmenn ble like berørt til ryggmargen som franskmenn flest over brannen i Notre-Dame ?

- Det samme engasjementet ville vi nok opplevd hvis Slottet hadde stått i full fyr og norske nasjonalskatter ble forvitret.

- Eller hvis Oslo domkirke hadde stått i brann og kunne rast sammen. Religion eller ikke: mange har forhold til nasjonale markeringer der, som for eksempel etter Utøya i 2011.

Franck Orban, førsteamanuensis i fransk politikk og kulturhistorie ved Høgskolen i Østfold, er selv franskmann av opprinnelse.

Han har fulgt utviklingen tett fra det franske nasjonalikonet Notre-Dame i øya i Seinen begynte å brenne mandag ettermiddag.

Alle ventet på tv-talen

Og han finner en reell situasjon i Frankrike som han mener beskriver hva denne brannen betyr for franskmenn flest og deres nasjonalfølelse:

- Klokka 20 mandag skulle president Macron holdt en tv-tale om reaksjonene på aksjonene til de gule vestene og legge fram konkrete tiltak. I tre måneder, siden 15. januar, har Macron blinket ut denne datoen for å si hva han som president vil sette inn av tiltak. Franskmennene har hatt nedtelling til denne talen nå, og så blir den avlyst noen timer før på grunn av en kirkebrann, sier Orban til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer