Paris:

- Samme som om Slottet skulle stått i full fyr

Fransk ekspert: - Presidenten snakket med brannmenn istedenfor å holde årets viktigste tale.

NATT I PARIS: Elvebredden langs elva Seinen er tettpakket av tusenvis av tilskuere som følger brannen i det franske nasjonalsymbolet Notre-Dame til venstre i bildet. Foto: Raphael Lafargue, ABACAPRESS.COM/Press Association/NTB Scanpix.
NATT I PARIS: Elvebredden langs elva Seinen er tettpakket av tusenvis av tilskuere som følger brannen i det franske nasjonalsymbolet Notre-Dame til venstre i bildet. Foto: Raphael Lafargue, ABACAPRESS.COM/Press Association/NTB Scanpix.Vis mer

En ekspert på fransk historie drar et par kjappe paralleller til tenkte situasjoner her hjemme.

Hva skulle skje om nordmenn ble like berørt til ryggmargen som franskmenn flest over brannen i Notre-Dame ?

- Det samme engasjementet ville vi nok opplevd hvis Slottet hadde stått i full fyr og norske nasjonalskatter ble forvitret.

- Eller hvis Oslo domkirke hadde stått i brann og kunne rast sammen. Religion eller ikke: mange har forhold til nasjonale markeringer der, som for eksempel etter Utøya i 2011.

DE GULE VESTENE: Aksjonene som startet med protester fra den franske landsbygda, er i særklasse den dominerende innenrikspolitiske saken i Frankrike - her fra en demonstrasjon i Toulouse sist lørdag. Mandag klokka 20 skulle president Macron holdt en tv-tale om temaet. Da var det spådd at Frankrike ville stå stille. Isteden sto presidenten foran brennende Notre-Dame og pratet med brannfolk. Foto: Pascal Pavani, AFP/NTB Scanpix.
DE GULE VESTENE: Aksjonene som startet med protester fra den franske landsbygda, er i særklasse den dominerende innenrikspolitiske saken i Frankrike - her fra en demonstrasjon i Toulouse sist lørdag. Mandag klokka 20 skulle president Macron holdt en tv-tale om temaet. Da var det spådd at Frankrike ville stå stille. Isteden sto presidenten foran brennende Notre-Dame og pratet med brannfolk. Foto: Pascal Pavani, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Franck Orban, førsteamanuensis i fransk politikk og kulturhistorie ved Høgskolen i Østfold, er selv franskmann av opprinnelse.

Han har fulgt utviklingen tett fra det franske nasjonalikonet Notre-Dame i øya i Seinen begynte å brenne mandag ettermiddag.

SE TV: Rett før klokka 19.00 mandag kom meldinga om at det hadde brutt ut brann i katedralen Notre-Dame i Paris. Brannmannskapene satte alle ressuser tilgjengelig for å prøve å redde kirka som er et landemerke i Frankrike. Video: Sapeurs-Pompiers De Paris Vis mer

Alle ventet på tv-talen

Og han finner en reell situasjon i Frankrike som han mener beskriver hva denne brannen betyr for franskmenn flest og deres nasjonalfølelse:

- Klokka 20 mandag skulle president Macron holdt en tv-tale om reaksjonene på aksjonene til de gule vestene og legge fram konkrete tiltak. I tre måneder, siden 15. januar, har Macron blinket ut denne datoen for å si hva han som president vil sette inn av tiltak. Franskmennene har hatt nedtelling til denne talen nå, og så blir den avlyst noen timer før på grunn av en kirkebrann, sier Orban til Dagbladet.

Han peker på at land mot by og de gule vestene har vært i særklasse den største innenrikspolitiske saken i Frankrike det siste halvåret.

EU og Frankrikes rolle i det britiske brexit-kaoset er en parentes i sammenligning.

I katolske Frankrike har også Notre-Dame-brannen en større religiøs symbolverdi enn en norsk kirkebrann trolig ville fått.

Alt måles fra Notre-Dame

- Det er 80 domkirker i Frankrike. Notre-Dame er blant de flotteste og den aller mest kjente. Alle avstander fra store Paris til andre steder, måles fra Notre-Dame. Det er noe «alle» vet.

NOTRE-DAME DE PARIS: Slik sto den i mange hundre år, fram til branne. mandag. Dette bildet fra juni 2017 er den gotiske katedralen på øya Île de la Cité i Seinen, midt i Paris. Foto: Erik Johansen, NTB Scanpix.
NOTRE-DAME DE PARIS: Slik sto den i mange hundre år, fram til branne. mandag. Dette bildet fra juni 2017 er den gotiske katedralen på øya Île de la Cité i Seinen, midt i Paris. Foto: Erik Johansen, NTB Scanpix. Vis mer

Førsteamanuensis Franck Orban har merket seg et par poenger fra franske nyhetsmedier mandag kveld:

- Den forrige franske kulturministeren sier at hovedtårnet ikke kan gjenreises slik det var, av ingeniør messige begrensinger. Og det virker klart at en stor del av de historiske maleriene og klenodiene på veggene hoverbygget er eller vil bli ødelagt av varmen.

KOLLAPSER: Her kollapser hovedspiret i Notre-Dame. Video: CNN Vis mer

Blir gjenreist

- På en annen side er det helt utenkelig at Notre-Dame ikke blir gjenreist, selv hvor mange milliarder det vil koste, sier Orban.

- BLIR GJENREIST: Førsteamanuensis Franck Orban. Foto: Høgskolen i Østfold.
- BLIR GJENREIST: Førsteamanuensis Franck Orban. Foto: Høgskolen i Østfold. Vis mer

Mens det franske folket hadde ventet på presidentens tale klokka 20 om veien videre etter de gule vestene, sto Macron foran Notre-Dame og pratet med brannmenn og sikkerhetspoliti.

- Ikke bare er Notre-Dame en av Frankrikes mest besøkte nasjonalsymbol for turister. Det skjer noe der hele tiden, det er fullt inne og køer ute enten det er konserter eller bønnetimer, påpeker førsteamanuensisen i fransk historie og samfunnsliv.