Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Samme telefon hjemme og ute

En ny revolusjon vil finne sted på mobiltelefon-markedet mellom 1999 og 2003. - Brukeren vil klare seg overalt med ett nummer, én mobiltelefon og i praksis ett nett, sier redaktør Arne Joramo i fagbladet Telecom Revy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han mener de nye mobiltelefonene blir et stort framskritt for brukerne.

- Hjemme og på jobben fungerer den som trådløs telefon, i tettbygde strøk som en vanlig mobiltelefon og på sjøen eller i fjerne strøk fungerer den som en satellittelefon.

Telefonen vil også virke på alle nettene, sier Joramo til Dagbladet.

Små og nette

De nye alt-i-ett-mobiltelefonene blir på størrelse med de minste på dagens marked.

- Vekta vil ligge mellom 100 og 200 gram. Prisen blir trolig konkurransedyktig med dagens nivå, men siden de nye mobiltelefonene egentlig er tre telefoner i én, kan prisen bli noe høyere, sier Joramo.

Mobiltelefon-bruken har eksplodert i Norge de siste årene. Fortsatt er det en svak økning i fasttelefon-markedet, men Joramo mener det vil gå nedover i løpet av forholdsvis kort tid.

En av fire

- Nordmenn er verdensledende på mobiltelefon-fronten, så vidt foran Sverige. Av hundre nordmenn har 27 mobiltelefon. Årsaken til at vi har størst mobiltelefon-tetthet er hovedsakelig at Norge var først ute. Allerede i 1981 fikk vi et automatisk mobiltelefon-nett. På et møte i Kabelvåg i 1968 møttes framsynte skandinaviske telefolk for å diskutere framtidas utfordringer. Det er dem vi kan takke det første NMT-nettet for, sier Arne Joramo til Dagbladet.

Mobiltelefon-markedet i Norge er fortsatt i vekst, og konkurransen mellom operatørene hard. Fra nyttår senker Telenor samtaleprisen med 25 prosent.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media