- Samme terrorgruppe

Spanske etterforskere tror de som sto bak terrorangrepet i Casablanca i fjor også sto bak angrepet i Madrid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av de arresterte kan ha vært direkte innblandet i Madrid-aksjonen.

Det sensasjonelle valgresultatet i Spania stilte for en kort stund etterforskningen av terrorangrepet i skyggen, men arbeidet pågår for fullt langs al Qaida-sporet. Etterforskerne tror nå at en av de fem som er pågrepet kan ha vært direkte innblandet i terroraksjonen i Madrid.

Ifølge radiokanalen Cadena SERs kilder skal en av passasjerene som var om bord i et av togene som ble bombet, ha gjenkjent den arresterte marokkaneren Jamal Zougam.

Etterforskerne mener videre at medlemmer av den islamske gruppen som sto bak terrorangrepet i Casablanca i Marokko 16. mai i fjor, også sto bak torsdagens angrep i Madrid, skriver avisen El PaÝs mandag.

- De har alle forbindelser til hverandre, dessuten har de sterke bånd til al-Qaidas folk i Europa, sier etterforskningskilder til El PaÝs.

Casablanca-angrepet rammet blant annet det spanske kultursenteret Casa de España, og fire spanjoler ble drept i aksjonen. Teorien om en forbindelse mellom angrepene i Casablanca og Madrid gjør at Spania og Marokko nå utveksler etterforskere.

I søkelyset i 2001

Den viktigste forbindelsen mellom aksjonene i Casablanca og Madrid går ifølge El PaÝs via Jamal Zougam, en av de fem personene som er pågrepet i forbindelse med angrepet i Madrid 11. mars. El PaÝs skriver at politiet tror han kan ha vært direkte innblandet i angrepet, mens Cadena SER melder at han er gjenkjent av en mann fra Madrid som var i et av de bombede togene og som ble såret i angrepet.

Allerede sommeren 2001, altså et par måneder før angrepene i USA 11. september, ble Jamal Zougam sjekket av politiet for sine mulige forbindelser til islamsk terrorisme.

Det skjedde på anmodning fra fransk politi, som etterforsket kontaktnettet til islamske ekstremister i Frankrike. Spansk politi lokaliserte da Jamal Zougam og registrerte ham bosatt i Madrid. De hadde mistanke om at han kunne ha forbindelser til den angivelige spanske al Qaida-cellen ledet av Idam Eddim Barakat, alias Abu Dahdah.

Ifølge spansk politi og etterforskning skal denne cellen ha spilt en viktig rolle i forberedelsene av angrepene i New York og Washington 11. september.

Funn

Da politiet ransaket Jamal Zougams bolig i Madrid fant de blant annet telefonnumre til personer i den spanske al Qaida-cellen og to videoer, en om islamsk kamp i Dagestan og en annen om den islamske bevegelsen i Vesten med intervju med Osama bin Laden.

Det ble også funnet flere bøker om islamsk kamp.

Selv om Jamal Zougam var i politiets søkelys for sine forbindelser til al-Qaida, ble han aldri stilt for retten.

Cadena SER meldte mandag at ytterligere to antatte terrorister er gjenkjent på bilder. De skal være av marokkansk opprinnelse og politiet skal være på jakt etter dem etter at de ikke er funnet i sine faste boliger. Opplysningene er ikke bekreftet av spanske myndigheter.

Salafister

Myndighetene i Marokko har sagt at aksjonene i Casablanca ble utført av en konservativ islamsk bevegelse som kaller seg Salafist Jihad, en gruppe med indirekte forbindelser til al-Qaida.

Eksperter sier at salafist-bevegelsen er et puritansk og konservativt islamsk nettverk som trekker til seg personer som tror på martyrdøden og væpnet hellig krig.

Politimenn som etterforsket angrepene i Casablanca, sier at salafister som ble pågrepet, hadde produsert videobånd med hyllest av al-Qaida og Osama bin Laden.

Bevegelsen skal være organisert som et løst nettverk og ha rekruttert medlemmer blant unge menn fra fattige miljøer i Nord-Afrika. Den marokkanske gruppen Salafist Jihad er ikke registrert som terrorgruppe av USA. Men en identisk gruppe i Algerie står på den amerikanske listen.

Amerikanske militæreksperter har nylig begynt å trene soldater i Mali og Algerie for å bekjempe en angivelig potensiell trussel fra islamister, som skal bevege seg fritt langs de gamle handelsrutene gjennom Sahara. (NTB)

MARS 2004: Politiet leter etter rester av debris etter en av bombene som gikk av i Madrid.
MAI 2003: 17 mai 2003 sto politiet utenfor Casa de Espania, der de fleste av de omkomne under selvmordsaksjonen i Casablanca befant seg.