Sammen i forsvar for masseinnsamling

Den nylig avgåtte «C» i MI6 og e-sjef Kjell Grandhagen slår tilbake mot kritikken etter Snowden-avsløringene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DAVOS (Dagbladet): Under en debatt mellom etterretningsveteraner her i Davos gikk både Norges e-sjef Kjell Grandhagen og den nylig avgåtte sjefen for britiske MI6, Sir John Sawers ut i et forsvar for den omfattende datainnsamlingen som moderne etterretningstjenester driver med. Omfanget av dette er blitt kjent gjennom Edward Snowdens avsløringer.

- Det er ikke bare å logge seg inn på badguys.com og hente ut informasjon om hvem som må overvåkes, sa Sawers i debatten.
Personen som leder MI6 går ofte under betegnelsen «C».

Du kan se hele debatten over.

Grandhagen viste til Snowden-avsløringene og sa at han har fått mange spørsmål om hvorfor tjenesten må samle inn så store mengder data.

- Hvorfor ikke bare overvåke de misstenkte, er det mange som spør om. Men problemet er de du ikke vet om. Vi må finne de potensielle truslene vi ikke vet om.

Han skiller mellom masseovervåking og masseinnsamling. Det samles inn store mengder data, men det er en forsvinnende liten del av det som blir brukt, hevder han. Etter debatten utdyper han overfor Dagbladet:

- Det er en forventning der om at sikkerhetstjenestene skal fange opp de som planlegger terror. Den type arrestasjoner som vi nylig har sett i Belgia er ett eksempel på hva godt etterretningsarbeid fører til.

- Ikke frykt MI6 Den tidligere MI6-sjefen svarte på de norske bekymringene Grandhagen viste til i debatten.

- Jeg tror ikke dere nordmenn har så mye å bekymre seg for fra MI6. Snowden har ført til frykt for massiv innsamling av venners kommunikasjon, men det er en veldig liten del av det vi driver med. Vi bryr oss bare om de få som kan være en trussel, sa MI6-sjefen.

Debatten ble ledet av World Economic Forum-direktør Espen Barth Eide, så to av fire på podiet var norske. Sistemann var den franske diplomatveteranen Jean-Marie Guéhenno som har ledet et stort FN-arbeid om etterretning. Han er bekymret for hvordan masseovervåkingen kan kontrolleres av domstolene.

- Utfordringen er hvordan sørge vi for at denne masseinnsamlingen respekterer loven. I gamle dager sa vi at vi ønsket å overvåke person x. Nå må vi gå til dommeren og be om lov til å bruke den eller den algoritmen. Det er en stor utfordring.
Han viste til at sikkerhetstjenestene nå må skaffe seg nye former for autorisasjoner som godkjenner innsamling av de store datamengdene.

Superdatamaskiner Snowden-dokumentene avslører at amerikanske NSA og britiske GCHQ har et ønske om å samle inn absolutt all elektronisk kommunikasjon i verden, og at de da dokumentene ble produsert var svært nære ved å gjøre akkurat det. Men det kreves gigantiske datamaskiner for å kunne analysere all denne dataen, se sammenhenger og skille ut de små sandkornene av informasjon som faktisk er interessant for etteretningen.

Dagbladet avslørte i fjor at E-tjenesten har bestilt supercomputeren Steelwinter, for å blant annet gjøre slike analyser.

Grandhagen viser til EOS-utvalget og mener det garanterer at tjenesten opererer innenfor det som kan aksepteres av samfunnet ellers.

- Det er viktig for folks tillit og det sørger for at mine folk skjerper seg, sa han.

Kriminelle frisoner Men Snowden-avløringene har skapt store problemer for masseinnsamlingen av eposter, mobil-trafikk og annen elektronisk kommunikasjon.

- Nå som teknologiselskapene har reagert på Snowden har samarbeidet mellom dem og oss blitt vanskeligere. Det øker trusselen, sa Sawers.

Han frykter at de stengte dørene hos teknologiselskapene og den utvidete bruken av kryptering kryptering vil gjøre samfunnet farligere.

- Vi kan ikke ha områder i samfunnet der politiet og de som skal sørge for sikkerhet ikke slipper til. Det kan høres fristene ut men et slik sted vil være himmelen for alle forbrytere.

MI6-sjefen misstenker dem ikke for onde hensikter men at de nå påvirkes veldig av opinionen som over hele verden har reagert mot masseinnsamlingen.

- Vi i sikkerhetsbransjen bryr oss om sikkerhet. De personvernforkjemperne må skjønne at sikkerhet ikke kommer av seg selv, sa han.

James Bond Espen Bart Eide lurte på om MI6 fortsatt trenger James Bond nå som masseovervåking har vokst seg så stort.

- Jeg liker filmene, men i virkeligheten er det ikke én mann som ordner opp alene. Etterretning er en stor operasjon der mange har forskjellige oppgaver og der alle jobber sammen, svarte Sawers.

Sigint, som er signaletterretning eller datainnsamling må jobbe tett med humint, som er tradisjonell spionasje.

- Tidligere var det tette skott mellom interne tjenester, eksterne tjenester og signaletterretning. Nå går dette mye mer over i hverandre og tjenestene må samarbeide mer, sa han.

- I et moderne samfunn må du gjøre deg fortjent til tilliten.

World Economic Forum (WEF)

• Startet i 1971 av den sveitsiske professoren Klaus Schwab, som fortsatt leder forumet.
• Ledes nå av Norges tidligere utenriksminister Espen Barth-Eide.
• Best kjent for de årlige møtene i Davos, der rundt 2.500 politiske ledere, næringslivsledere, eksperter og samfunnstopper møtes for å diskutere globale utfordringer som fattigdom, konflikt, klimaendringer og økonomisk utvikling.
• Årets forum varer fra 21. til 24. januar. Det er deltakere fra om lag 140 land, og rundt 40 stats- og regjeringssjefer er med.
• Statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H) deltar fra regjeringen.
• Andre norske deltakere er blant andre kronprins Haakon og næringslivsnavn som Johan H. Andresen, Jens Ulltveit-Moe, Jon Fredrik Baksaas og Stein Erik Hagen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer