Sammen i forsvar for masseinnsamling

Den nylig avgåtte «C» i MI6 og e-sjef Kjell Grandhagen slår tilbake mot kritikken etter Snowden-avsløringene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DAVOS (Dagbladet): Under en debatt mellom etterretningsveteraner her i Davos gikk både Norges e-sjef Kjell Grandhagen og den nylig avgåtte sjefen for britiske MI6, Sir John Sawers ut i et forsvar for den omfattende datainnsamlingen som moderne etterretningstjenester driver med. Omfanget av dette er blitt kjent gjennom Edward Snowdens avsløringer.

- Det er ikke bare å logge seg inn på badguys.com og hente ut informasjon om hvem som må overvåkes, sa Sawers i debatten.Personen som leder MI6 går ofte under betegnelsen «C».

Du kan se hele debatten over.

Grandhagen viste til Snowden-avsløringene og sa at han har fått mange spørsmål om hvorfor tjenesten må samle inn så store mengder data.

- Hvorfor ikke bare overvåke de misstenkte, er det mange som spør om. Men problemet er de du ikke vet om. Vi må finne de potensielle truslene vi ikke vet om.Han skiller mellom masseovervåking og masseinnsamling. Det samles inn store mengder data, men det er en forsvinnende liten del av det som blir brukt, hevder han. Etter debatten utdyper han overfor Dagbladet:

- Det er en forventning der om at sikkerhetstjenestene skal fange opp de som planlegger terror. Den type arrestasjoner som vi nylig har sett i Belgia er ett eksempel på hva godt etterretningsarbeid fører til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.