Sammen i sorgen

Blomster og tente lys står utenfor utestedet Chez i Moss, der dørvaktene Einar Tormod Rønning (23) fra Råde og Martin Morisse (26), bosatt på Jessheim, ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få minutter før han ble knivdrept natt til søndag sendte den 23 år gamle dørvakten fra Råde følgende beskjed til en nær venninne. «Det er kjedelig, kan du komme bort?»

Venninnen, som var på et annet utested i Moss sentrum, fulgte oppfordringen og gikk bort til Chez - utestedet der hennes nære venn var dørvakt.

- Da jeg kom dit sto det ambulanser utenfor, forteller kvinnen til NTB.

Hun var en svært nær venninne av avdøde, men vil ikke stå fram med navn. I ettermiddag kom hun sammen med noen venner for å legge ned blomster og tenne lys utenfor utestedet der de to dørvaktene ble drept. Kvinnen var sterkt preget av det som var skjedd.

- Han var en super fyr. Jeg har ikke et vondt ord å si om ham, forteller hun til NTB.

Tre siktet

De to dørvaktene skulle ordne opp i et basketak da de ble stukket ned og drept med kniv natt til søndag. Tre personer er pågrepet og siktet for forsettlig drap eller medvirkning til forsettlig drap, opplyser politiførstebetjent Petter-Harry Eriksen ved Moss politistasjon.

De tre er alle i begynnelsen av 20-årene, de er norske statsborgere, men er av utenlandsk opprinnelse. Alle er kjente for politiet. To av dem ble pågrepet i Skippergata i Oslo et par timer etter at drapene fant sted, mens tredjemann ble pågrepet i Bærum utpå morgenkvisten.

Politiet var idag svært sparsomme med opplysninger om hva som skal ha vært foranledningen til knivstikkingen. Ifølge opplysninger NTB har, skal hele basketaket og knivstikkingen skyldes at en av de tre siktede slo til en annen med en biljardkø. Slaget skal ha utløst et voldsomt basketak. De to dørvaktene ble tilkalt for å ordne opp, men ble stukket til døde da de prøvde å stanse ufreden.

Ordføreren rystet

Ordfører Gretha Kant i Moss er rystet etter at kommunen har opplevd sitt tredje drap på under en måned.

- Det er helt ufattelig og forferdelig, sier Kant til NTB.

17. mars ble 14 år gamle Chi Thi Mong Tran kvalt i Moss. 53 år gamle Reza Mazoozi er siktet og har tilstått drapet.

- Alle de tre drepte er unge mennesker. Det som er skjedd er fryktelig og helt uakseptabelt, sier Kant.

Misforståelser

Politiet i Moss anmodet natt til søndag Rettsmedisinsk institutt om bistand for å gjøre undersøkelser av biologisk materiale. Politiet fikk nei, og årsaken ble oppgitt å være at rettsmedisinerne mangler vaktordning utenom kontortid.

Leder av Rettsmedisinsk institutt Sidsel Rogde sier hun ikke nektet å rykke ut til dobbeltdrapet i Moss natt til søndag. Hun sier at hun ba vedkommende som ringte fra politiet om først å undersøke blant annet om jobben kunne gjøres av politiets egne teknikere.

- Vedkommende ringte ikke tilbake. Jeg trodde derfor at de ikke trengte meg, sier Rogde.

Lovendring

Trolig vil en lovendring som skal gi politiet langt større mulighet til å stoppe voldsmenn med kniv være vedtatt før sommeren. Regjeringen foreslår at politiet skal få lov til å visitere personer uten mistanke og i tillegg få tillatelse til å undersøke biler.

- Erfaringen viser nemlig at kriminelle begynte å gjemme våpen i bilene etter at politiet fikk større mulighet til å visitere personer, sier statssekretær Jørn Holme i Justisdepartementet, til NTB.

Videre vil strafferammen for å bryte forbudet mot å bære kniv på offentlig sted økes til seks måneder, og politiet kan gå til pågripelse og varetektsfengsling selv om de ikke vet hva personen skal med kniven.

- Må utvises

Dersom de tre som er siktet for knivdrapene i Moss er skyldige, og har norsk statsborgerskap, bør de fratas det og sendes ut av landet, mener leder for Ressurssenter for pakistanske barn, Aslam Ahsan.

Han ble rystet og fortvilet da han søndag formiddag hørte at personer med bakgrunn fra utlandet enda en gang settes i forbindelse med brutal vold.

- Trusselen om å miste statsborgerskap er det eneste som kan virke mot denne typen mennesker. De ødelegger for alle utlendinger, sier Ahsan til NTB.

MØTTE PRESSEN: Tre menn er pågrepet og siktet for knivdrapet på de to dørvaktene på utestedet Chez i Moss. Flere kan bli siktet, sier politiet. Fra venstre politiavdelingssjef Asbjørn Hansen i Kripos, politiadjutant Torill Johnsen i Østfold politidistrikt og politiførstebetjent Petter-Harry Eriksen ved Moss politistasjon.
SØRGET: Mange satte ned blomster og tente lys og fakler til minne om de to dørvaktene som ble drept da de prøvde å ordne opp i en slåsskamp inne på utestedet Chez i Moss natt til søndag.