Gift i 72 år, skilt av kommunen:

Sammen igjen: - Mitt store mål var å komme hjem til Halldis

Halldis (92) og Henry Jakobsen (94) har vært gift i 72 år. I begynnelsen av januar flyttet de inn på hvert sitt rom på eldrehjemmet. Søndag ble de gjenforent.

SAMMEN IGJEN: Da de kom på sykehjemmet ble de først tvunget til å bo på hvert sitt rom på grunn av plassmangel. Nå kan de endelig smile igjen. Video: Matilde Lillegård/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Halldis (92) og Henry Jakobsen (94) møttes på Fauske i Nordland da Halldis var 18 og Henry 20 år. Hun jobbet i butikk da Henry, som hadde blitt sendt til Saltfjellet på jobb, kom inn og så henne. Siden har de vært uadskillige.

Både Halldis og Henry, barna og barnebarna hadde forventet at de skulle få plass på dobbeltrom da de ble flyttet inn på Gjerpen sykehjem og bokollektiv i Skien 4. januar i år. Det viste seg imidlertid ikke å være mulig.

Ekteparet ble flyttet inn på hvert sitt rom, på hver sin avdeling. Rommene lå langt fra hverandre. Halldis satt i rullestol og kom seg ikke til mannen, mens Henry gikk seg vill på veien. Ekteparets barnebarn, Gry Engvold, beskrev situasjonen som hjerteskjærende og frustrerende.

- De lurte på om de kunne ligge i samme seng, men det ble for trangt. De trives ikke der oppe og er veldig lei seg begge to. Jeg orker nesten ikke tenke på det engang fordi jeg blir så lei meg og får lyst til å gråte, sa Engvold til Dagbladet tidligere denne måneden.

Fått eget rom

Søndag fikk Halldis og Henry fellesrom på sykehjemmet. Når Dagbladet møter dem i Skien forteller Engvold at flyttingen gikk over all forventning.

- De siste ukene har de ringt oss gråtende hver dag fordi de savner oss, men vi har ikke fått flere triste telefoner siden de flyttet sammen igjen. Nå får de våkne opp ved siden av hverandre hver morgen. De holder hverandre med selskap, og bestemor har til og med fått tilbake matlysten hun mistet da de kom.

Halldis har ifølge barnebarnet alltid styrt og ordnet for familien. Da de flyttet på hvert sitt enkeltrom, var ikke det lenger mulig. Nå får hun igjen muligheten til å gjøre det hun gjør best.

- Bestemor styrer og ordner slik som hun har pleid å gjøre. Jeg ser at de har roet seg og blitt mer positive. De har alltid levd og åndet for familien, og døren har alltid stått åpen hos dem. Nå som de bor på samme rom er det mye lettere for oss og resten av familien å komme på besøk, sier Engvold.

SAMMEN IGJEN: Halldis (92) og Henry (94) har vært uatskillige fra første stund. Nå får de bo sammen på eldrehjemmet også. Foto: Henning Lillegård / DAGBLADET
SAMMEN IGJEN: Halldis (92) og Henry (94) har vært uatskillige fra første stund. Nå får de bo sammen på eldrehjemmet også. Foto: Henning Lillegård / DAGBLADET Vis mer

- Godt å bo sammen igjen

Halldis synes at det er godt å bo på samme rom som mannen.

- Det var trist å gå den lange veien hver dag. Henry er jo dårlig til beins, og jeg kom meg ikke til ham fordi jeg sitter i rullestol. Det er deilig å bo sammen igjen. Vi skal kose oss sammen her, sier hun.

Ifølge Henry er Halldis vant til å være fra ektemannen siden han jobbet på anlegg da de var unge. Ensomheten var likevel like stor da de var fra hverandre da, som den er nå.

- Jeg kunne være borte på jobb i uker av gangen, men det var og er alltid en drøm å komme tilbake til Halldis. Ingen kan tenke seg hvor ensomt det er å være borte fra familien. Mitt store mål var å komme hjem til Halldis, og jeg ble alltid mottatt med kjærlighet. Hver gang jeg var ferdig på jobb kjørte jeg hundrevis av mil for å komme meg hjem til henne, sier han.

Det fineste med forholdet deres, mener Henry, er alle minnene deres.

- Vi har gjort alt sammen; Reist hele Norge rundt med bil og campingvogn, men vi har aldri hatt en konflikt, sier han.

- Vakkert og romantisk

Arbeiderpartiets ordfører i Skien, Hedda Foss Five, sier at det er viktig at ektepar som har bodd sammen et helt liv skal få fortsette å gjøre det når helsen krever heltidsomsorg. Ifølge henne har administrasjonen jobbet døgnet rundt for å gjenforene Halldis og Henry. ​Nå er hun glad de har funnet en løsning som ekteparet trives med.

- Jeg synes det er fint at man kan få lov til å feire og ivareta kjærligheten selv når man har blitt så gammel, sier hun.

Foss Five sier kommunen alltid vil tilrettelegge for eldre mennesker når de ønsker å bo sammen.

- Det er en bragd å være sammen i 72 år. Det er et langt ekteskap, og det er noe vakkert og romantisk over det hele. Det er kvalifiserende nok til å få særbehandling, sier hun.