Sammen mot Irak

Storbritannias statsminister Tony Blair står ved USAs president George W. Bushs side i kravet om å handle overfor Irak. Men først vil de søke bredest mulig støtte fra andre land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa Blair da han kom hjem etter samtalene med Bush på presidentens landsted Camp David i helgen. De to lot det imidlertid stå åpent om de vil gå videre med en militæraksjon mot Irak selv om de ikke har internasjonal støtte.

- Vi er helt bestemt på å handle. Men vi ønsker å handle på grunnlag av en bredest mulig internasjonal støtte, sa Blair.

- Jeg tror folk har vært bekymret for om vi bare skal gå på uten å diskutere med våre allierte. Men det er ikke tilfelle, understreker den britiske statsministeren videre. Irak vil fortsette å utvikle masseødeleggelsesvåpen, hevder Blair, som mener det bare er et tidsspørsmål før «faren vil eksplodere».

- I løpet av uker

Hva som skjer i løpet av de nærmeste ukene kommer til å avgjøre om det blir et militært angrep mot Irak, sier USAs visepresident Dick Cheney.

I et TV-intervju med NBC søndag understreker Cheney også hvor viktig FN-talen til president George W. Bush førstkommende torsdag er.

- Ingen bør tvile på at presidenten er fast bestemt på å ta hånd om denne trusselen og gjøre det som er nødvendig, sier Cheney.

Anriket uran

Amerikanske tjenestemenn hevdet i helgen at Saddam Hussein skal ha vært i ferd med å skaffe seg utstyr for å produsere anriket uran, som trengs for å produsere atomvåpen. En anonym amerikansk etterretningsagent sa at den irakiske regjeringen skal ha forsøkt å kjøpe noen spesielle aluminiumsrør som bare brukes i produksjonen av anriket uran.

Bush og Blair henviste også til at det internasjonale atomenergibyrå IAEA har lagt fram satellittbilder som skal vise omfattende irakisk byggevirksomhet på områder der FNs våpeninspek tører tidligere har vært.

- Ikke bestemt

Men Bush gjorde det klart at det ikke var bestemt hvordan man skal kvitte seg med Saddam Hussein.

- Det fins mange måter å forandre et regime på, sa den amerikanske presidenten.

Bush vil til uka legge fram sin sak mot Irak i FNs generalforsamling. I sin tale vil Bush si at USA kan bli tvunget til å gå til aksjon alene, dersom FN og det internasjonale samfunn ikke reagerer raskt nok, ifølge avisen Washington Post. Blair hevder at Bushs tale torsdag, der det er ventet at han vil rette søkelys mot bevisene mot Irak, vil bli en suksess.

- Fordi vi tror dette er et problem for hele det internasjonale samfunn, sa Blair.

Men nøkkelmedlemsland i Sikkerhetsrådet, Russland og Frankrike, har allerede uttrykt sterk tvil om en militæraksjon mot Irak. Kina er også skeptisk. Sammen med USA og Storbritannia har disse tre landene vetorett i Sikkerhetsrådet.

- Irak er forberedt

Iraks handelsminister Mohammed Mahdi Saleh sa søndag at landet både er militært beredt og materielt utstyrt til å konfrontere et militært angrep fra USA.

- Vi håper å unngå denne krigen, men dersom den blir tvunget på oss, vil vi forsvare vårt territorium, vår suverenitet og uavhengighet, sa Saleh, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Irak fikk også uventet støtte fra den tidligere FN-inspektøren Scott Ritter, som dukket opp i Bagdad søndag. Ritter, som sluttet i FN-jobben i 1998, hevder Irak ikke har masseødeleggelsesvåpen-

Ritter sier han reiste til Bagdad på eget initiativ, «som en amerikansk borger som er bekymret for hvilken retning landet mitt går».

- Jeg er her for å sette i gang et hendelsesforløp som forhåpentlig kan forhindre en krig som ikke er nødvendig, sa han til CNN. Ritter sa likevel at Irak uten forbehold må tillate FNs-våpeninspektører å komme tilbake til landet.

Ritter, tidligere amerikansk marinesoldat, var beryktet for sin provoserende framgangsmåte når han skulle gjennomføre inspeksjoner inntil han i 1998 plutselig endret oppfatning.

(NTB)

STÅR SAMMEN: Men verken Bush eller Blair vil si hva de kommer til å gjøre hvis de ikke får støtte for planene sine.