Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sammen mot narko

Russiske og amerikanske spesialstyrker deltok denne uka sammen i en aksjon som ødela fire narkolaboratorier i Afghanistan.

RUSSISKE SOLDATER: Russerne skal nå kjempe i Afghanistan. Foto: REUTERS/Eduard Kornienko/Scanpix
RUSSISKE SOLDATER: Russerne skal nå kjempe i Afghanistan. Foto: REUTERS/Eduard Kornienko/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Aksjonen er et varsel om at Russland snart er tilbake, og vil samarbeide tett med USA i det krigsherjede landet. Russland diskuterer bruk av russiske helikoptere i NATO-operasjonen, og opplæring av afghanske helikopterpiloter. Trolig vil også russieke soldater lære opp afganske regjeringssoldater.

Samarbeid for å bekjempe nakotikatrafikken fra Afghanistan er en tredje pillar for samarbeidet.

30 000 dør - Dette var en stor suksess for samarbeidet. Det viser at det tas virkelige skritt for å resette samarbeidet mellom Russland og USA, sa Viktor Ivanov, Russlands fremste narkokriger.

For Russland er narkobekjempelse den viktigste grunnen for å engasjere seg i Aghanistan 20 år etter at sovjetiske soldater forlot landet med halen mellom beina.

Ti år med krig hadde ført til 15 000 døde sovjetiske soldater, og en politisk katastrofe som bidro til Sovjetunionens kollaps.

Men Afghanistan har fortsatt å være en katastrofe for Russland og det tidligere Sovjetunionen. Hvert år dør 30 000 mennesker av narkotika i Russland. Flommen av heroin fra Afghanistan har gjort en million russere til narkomane. Skadene fra de lovløse tilstandene i Afghanistan er enorme. Men Obama-administrasjonen har vært forsiktig med å knekke narkotikaindustrien i Afghanistan, fordi man frykter av bøndene vil vende seg mot Taliban for å få beskyttelse.

Også islamistiske motivert terror fra Tsjetsjenia er inspirert fra Afghanistan. Russland har en mange grunnleggende interesser i et mest mulig stabilt Afghanistan.

Heftige protester Russland har i flere år protestert heftig mot at USA og NATO ikke har gjort mer for å utrydde opiumsmarkene i Afghanistan. 90 prosent av  verdens heroin kommer fra landet.

Nesten 1000 kilo ren heroin ble ødelagt i de fire laboratoriene som ble knust i aksjonen, der fire av de rundt 70 spesialsoldatene var russere.

Det planlagte omfattende russisk - amerikanske samarbeidet i Afghanistan er ventet å dominere NATO-toppmøtet i Lisboa i november. NATO trenger hjelp i krigen. I tillegg til opplæring av helikopterpiloter og soldater, trenger NATO hjelp til å transportere materiell. Taliban-angrep på transportrutene gjennom Pakistan, gjør at USA ser mot Russland og Sentral-Asia for hjelp.

En forståelse med Russland er avgjørende for å bruke Sentral-Asia som brohode.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!