BARENTSHAVET: Goliat-feltet er det først oljefeltet som kom i produksjon i norsk del av Barentshavet. Store oljeressurser befinner seg også lenger nord i Barentshavet, men en politisk allianse kan sørge for at dette forblir urørt. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix.
BARENTSHAVET: Goliat-feltet er det først oljefeltet som kom i produksjon i norsk del av Barentshavet. Store oljeressurser befinner seg også lenger nord i Barentshavet, men en politisk allianse kan sørge for at dette forblir urørt. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix.Vis mer

Sammen om oljenekt i nord

På hver sin side av den politiske aksen har Venstre og SV blokkert for oljeaktivitet i Lofoten, Vesterålen og Senja. Nå vil SV utvide miljøalliansen til å gjelde nye områder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
INVITERER TIL ALLIANSE: Kari Elisaveth Kaski og Lars Haltbrekken i SV inviterer til oljenekt-allianse for Barentshavet nord. Foto: Frank Karlsen
INVITERER TIL ALLIANSE: Kari Elisaveth Kaski og Lars Haltbrekken i SV inviterer til oljenekt-allianse for Barentshavet nord. Foto: Frank Karlsen Vis mer

(Dagbladet): - Vi har sett hvor vellykket alliansen for vern av Lofoten, Vesterålen og Senja har vært. Det har bidratt til at de områdene fortsatt er uåpnet for oljevirksomhet til tross for at oljebransjen vil åpne disse områdene og at det er flertall på Stortinget for å åpne. Den suksessoppskriften vil vi ta videre og sørge for at flere felt kan forbli uåpnet, sier listetopp for SV i Oslo, Kari Elisabeth Kaski, til Dagbladet.

Søviknes vil bore

Myndighetene er i gang med en omfattende utvidelse av oljevirksomheten i Barentshavet – havområdet som strekker seg helt nord til Svalbard. Den nordligste delen av Barentshavet har derimot vært stengt for oljeboring. Her er havet dekket av is store deler av året, og det er enighet om at de vil ha enorme miljømessige konsekvenser hvis oljesøl skulle drive inn under isen. På grunn av klimaendringene trekker imidlertid områdene som er dekket av is seg lenger nord. Det gjør at olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) nå mener området bør kunne åpnes for oljeboring.

VIL BORE:  Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VIL BORE:  Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

I et brev til Venstre, KrF, MDG og Sp tar SV denne uka til orde for å stoppe Søviknes´ oljedrøm. De ønsker en miljøallianse for å hindre oljeaktivitet i Barentshavet Nord.

- Vi ser et vanvittig jag for å åpne nye, sårbare områder nord i Barentshavet og håper å få de andre partiene med på å forsvare disse områdene også, sier Lars Haltbrekken, som får positive svar fra tre av fire partier. Bare Sp nøler.

Venstre og KrF enige

- Det er ikke vanskelig å være enig i dette. Her skal det ikke være noen oljeaktivitet. Dette er de mest sårbare områdene vi har. Dette er nord for iskanten ut fra alle definisjoner. For å stoppe den globale oppvarmingen, vet vi også at store deler av de oljeressursene som er funnet må bli liggende i bakken, sier nestleder i Venstre, Ola Elvestuen.

I deres nåværende avtale med regjeringspartiene står det at området ikke skal åpnes i inneværende periode.

- Vi vil ikke ha en svakere avtale framover. Hvis SV setter et liknende krav på venstresiden er det positivt, sier Elvestuen og understreker at dette vil være et krav øverst på blokka ved nye forhandlinger på borgerlig side til høsten.

Også KrF er åpne for initiativet.

- Dette ser interessant ut og er tråd med KrFs tenkning, og vi vil vurdere et slikt brev, skriver KrFs miljøpolitiske talsperson Rigmor Andersen Eide.

MDG vil ha tøffere krav

Miljøpartiet de grønne mener SV kunne vært mye tøffere i miljøkravene.

- Det er flott at SV nå ser at jobben med norsk oljevirksomhet er mye større enn Lofoten, Vesterålen og Senja. SV og flere andre partier har gjort en flott jobb der, men vi har påpekt at mens de har vært opptatt av Lofoten, Vesterålen og Senja så har det blitt delt ut en mengde med lete- og utvinningstillatelser i mange andre områder, inklusiv Barentshavet Sør, på SVs vakt, sier nasjonal talsperson Rasmus Hansson.

- MDGs politikk er å avvikle norsk oljevirksomhet, ikke ha noen ny oljevirksomhet noen steder i norske områder, sier Hansson, som mener MDG er det partiet som vil være den beste garantisten for å begrense oljeaktiviteten.

- Fordi vi er blokkuavhengige kan vi utøve press både til høyre og venstre i politikken, mener han.

Sp nøler

Av partiene som har fått invitasjonen er det bare Sp mest nølende til tanken om en allianse.

- Dette har vi ikke tatt stilling til enda. Det er ikke behandlet i gruppemøtet, så vi må avvente å svare, sier politisk rådgiver i Sp Anne Marie Aanerud.