Sammen på tinget

Hun tar et skritt tilbake. Han tar et skritt fram. Nå er de kolleger på Stortinget.

SAMMEN: Hadia Tajik og Stefan Heggelund ankommer Stortingets avslutningsfest på Akerhus Slott i sommer
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SAMMEN: Hadia Tajik og Stefan Heggelund ankommer Stortingets avslutningsfest på Akerhus Slott i sommer Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hadja Tajik (Ap) har vært en veldig populær kulturminister i det året hun har hatt jobben. Stefan Heggelund (H) er et spesielt lyst hode i kommuniksajonsbransjen. Hun (30) hadde andreplassen på arbeiderpartiets Oslo-liste. Han (29) hadde sjetteplassen på Høyres liste. Begge ble valgt direkte inn.

Imponert og begeistret
Hadja Tajik er den store kometen av sin generasjons arbeiderpartipolitikere. Hun var den yngste ministeren noen sinne da hun ble kulturminister i september i fjor. Og hun er den første muslim ved Kongens bord. Hadja Tajik er i det hele tatt først i mye. I et år har hun ledet kulturdepartementet på en måte som har imponert det politiske miljøet og begeistret kulturlivet. Hun har bidratt til å rydde opp i surret om nytt Munch-museum.

Men så har hun altså funnet seg en høyremann.

Engasjerte og oppgitt
- Stefan er en mann som vil forandre verden. Vi er begge dypt engasjerte. Men vi er veldig uenige om samfunnsanalysen og løsningene, sa Hadja Tajik til Dagbladet i desember i fjor, da de to for første gang fortalte at de hadde et forhold.

Stefan Heggelund på sin side var åpenbart enig, og hadde allerede gitt opp å overtale sin partner politisk.

- Du skal ha stor tro på egen retorisk kraft hvis du tror at du skal overtale en Ap-statsråd til å skifte side, sa Heggelund.

Gro og Arne Olav
Det hender det sier pang også over partigrensene i det politiske liv. Det mest prominente tilfellet i Norge er tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland og ektemannen Arne Olav Brundtland. De ble kjent som studenter på Blindern. Hun var legestudent, datter av helseminister Gudmund Harlem, og aktiv i Framfylkingen og AUF fra hun var barn. Han studerte statsvitenskap og var aktiv studentpolitiker for Høyre. Men det oppsto søt musikk.

En gang ble Gro konfrontert med forholdet til Arne Olav av Werna Gerhardsen, statsministerens kone og Framfylkingens høye beskytter. Ifølge Hadja Tajik skal Gro da ha svart, «joda, men jeg tror ikke det varer».

- Det er litt privat
Det gjorde det. Gro og Arne Olaf er fortsatt gift, og han skal de siste valgene ha stemt Arbeiderpartiet.

Vi kan ikke vente at Hadja Tajik og Stefan Heggelund vil være veldig åpne om forholdet. På spørsmål om framtida svarte Tajik i Dagbladet:

- Det er litt privat.

Det samme svarte hun på de fleste spørsmålene Dagbladet stilte.