- Sammen var de dynamitt

Finance Credit-eierne Torgeir Stensrud og Trond G. Kristoffersen hadde personlige egenskaper som gjorde at de sammen kunne sjarmere til seg 1,3 milliarder kroner fra norske sparebanker. - Sammen var de dynamitt overfor bankene, sier advokatfullmektig Thomas Klevenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stensrud og Kristoffersen som begge nå er siktet for grovt bedrageri, har siden 1996 bygd et luftslott av 33 selskaper.

Sammen klarte de å låne til sammen 1,3 milliarder kroner fra Nordlandsbanken, Sparebanken Øst, Sparebanken Rogaland, Sparebanken Vest, Sparebanken Midt-Norge og Bank 1 i Oslo.

Laget ikke regnskap

- Jeg har aldri laget et regnskap eller en perioderapport. Alt tallmaterialet tok Trond seg av, mens jeg forhandlet med bankene, har Stensrud sagt i politiavhør.

Han har lagt seg flat for Økokrims dokumentasjon. Han sa seg også villig til å sitte lenger i varetekt for å bidra til å hjelpe Økokrim og kreditorene.

Kristoffersen hadde ansvaret for budsjetter og regnskaper. Under fengslingsmøtet før jul argumenterte han en rekke ganger mot førstestatsadvokat Morten Eriksen, og korrigerte det han mente var for enkle slutninger om hvor pengene hadde tatt veien. Han nektet å akseptere Økokrims påstand om at det siste regnskapet bar preg av «klipp-og-lim»-metoder.

Mens Økokrim mener at mellom 200 og 500 millioner kroner er forsvunnet i «et svart hull» som også kan være identisk med skjulte private konti, hevder både Kristoffersen og Stensrud at de ikke har beriket seg og sine familier personlig. De sier at pengene er gått tapt i systemet.

- Vi tok aldri ut uautoriserte penger. Alt ble bokført, har Kristoffersen sagt.

Sentralt

Spørsmålet om hvordan bankene lot seg overtale til å betale ut 1,3 milliarder kroner, vil stå sentralt i rettssaken som kan komme opp til våren. Stensrud var selv inne på det da han oppsummerte:

- Bankverdenen er en merkelig verden. De har vel også et ansvar for å kontrollere.

Det gjorde bankene dårlig. I de over 20 betingelsene i syndikatavtalen med Sparebank 1-gruppen står det for eksempel ingenting om krav til regnskapene.

Nordlandsbanken som gikk over ende på grunn av sine over 300 millioner i tap på finansskandalen, satt som eier av tre prosent av Finance Credit Group. Mens Stensrud så seint som i år ble valgt inn i bankens representantskap.

Dynamitt

Stensrud og Kristoffersen representerer ulike personlige egenskaper som har hatt stor betydning. Advokatfullmektig Thomas Klevenberg som sammen med advokat Morten Kjensli representerer Stensrud, sier det slik til Dagbladet:

- Jeg har aldri opplevd maken til tallknuser som Kristoffersen. Han har en helt utrolig evne til å huske og bruke tall, mens Stensrud er fantastisk flink til å prate for seg. Sammen var de dynamitt overfor bankene.

Stensrud var politikeren med erfaring og autoritet fra flere års militært lederskap som blant annet president for 800000 reserveoffiserer i NATO og oppbygging av flere bedrifter.

Kristoffersen var hans motstykke: En økonom uten utdannelse, men med en utpreget evne til å tenke business og strategi for forretningsutvikling.

33 selskaper

Sammen klarte de å etablere et selskapsnettverk med 33 enheter. Et flertall av disse lånte penger til og fra hverandre der fordringene ble brukt som kundefordringer overfor bankene. I de ulike Faktura Finans-selskapene ble det lånt penger fra bankene.

Flere titalls millioner fra FF-selskapene ble så pumpet videre enten til andre Finance Credit-selskaper eller til de to eiernes private selskaper, Kris Invest og Krone-gruppen som begge er under konkursbehandling nå.

INNFLØKT NETT: Torgeir Stensrud og Trond G. Kristoffersen hadde bygd et innfløkt nett av selskaper. Flere av hundremillionerslånene ble tatt opp av Faktura Finans-selskapene, som igjen lånte ut penger til deres personlige selskaper eller til andre selskaper med dårlig likviditet. I løpet av det siste året ble det etablert to trustselskaper hvor Kristoffersen og Stensrud skulle plassere midler fra et eventuelt salg av selskaper, slik at de kunne oppnå skattefordeler. Dette bildet viser selskapenes innbyrdes forhold. <p>På grunn av produksjonsforhold kan bildet ikke trykkes større på nett. Hele bildet står på trykk i papirutgaven av Dagbladet (29. desember 2002).
SAMARBEIDSVILLIG: Finance Credit-eieren Torgeir Stensrud har vært samarbeidsvillig med Økokrim, men står hardt på at han ikke har beriket seg selv eller sin familie.