NEKTER EKSPORT: Russland nekter nemlig å starte opp igjen eksporten av gass til Europa og krever at russiske inspektører skal få tilgang til anleggene i Ukraina, ifølge EUs energikommissær Andris Piebalgs. Foto: AFP
NEKTER EKSPORT: Russland nekter nemlig å starte opp igjen eksporten av gass til Europa og krever at russiske inspektører skal få tilgang til anleggene i Ukraina, ifølge EUs energikommissær Andris Piebalgs. Foto: AFPVis mer

Sammenbrudd i betent gasskonflikt

Gasskonflikten mellom Ukraina og Russland fortsetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gasskonflikten mellom Ukraina og Russland så ut til å gå mot en løsning, men torsdag kveld brøt samtalene sammen.

Europa opplever sprengkulde, noe som har gjort gasskrisen følbar for flere tusen EU-borgere de siste dagene.

Det tsjekkiske EU-formannskapet gir Russland skylden for at samtalene brøt sammen.

Russland nekter nemlig å starte opp igjen eksporten av gass til Europa og krever at russiske inspektører skal få tilgang til anleggene i Ukraina, ifølge EUs energikommissær Andris Piebalgs.


Tirsdag stanset all eksport av gass fra Russland til EU, og torsdag ble det holdt krisemøte i Brussel for å finne en løsning på konflikten. Ukraina og Russland legger skylden på hverandre for at det ikke lyktes.


- Skuffet

Ukraina gikk tidligere torsdag med på å gi EU-inspektører tilgang til landet for å kontrollere at eksporten av russisk gass til Europa går riktig for seg.

Det russiske gasselskapet Gazprom nektet derimot å godta avtalen fordi det vil at også russiske inspektører skal få tilgang til Ukraina, noe styresmaktene i Ukraina ifølge Piebalgs ikke ville godta.

- Vi er skuffet, for vi ser ingen grunn til at russerne ikke skal tillate at leveringen av gass til EU gjennom Ukraina skal bli gjenopptatt. Jeg vet ikke når gasstrømmen vil bli skrudd på igjen, sier energikommissæren.

Administrerende direktør Aleksej Miller i Gazprom beskylder Ukraina for å ha «spolert» en foreslått avtale om inspeksjoner, melder russiske nyhetsbyråer.


- Må betale markedspris

Samtidig sier Russlands mektige statsminister Vladimir Putin at Ukraina må betale markedspris for gass fra Russland, men samtidig få markedspris for tillatelsen til å sende gass over ukrainsk jord.

Russland vil ikke gå bort fra sitt krav om at Ukraina må betale markedspris på mer enn 400 dollar per 1.000 kubikkmeter gass, sier Putin.

Det er langt mer enn prisen på 179,50 dollar som Ukraina betalte for gassen i 2008.

- Vi mener Ukraina må betale markedspris for gassen, og vi er villige til å betale markedspris for transitt av gassen, sier Putin, som mener Ukraina må bære ansvaret for krisen.

- Russland har ikke skylden. Vi stoppet ikke gassen. Vi fortsatte å pumpe gass selv etter at Ukraina hadde stengt rørledningene.


Langvarig problem

Store deler av det sørøstlige Europa er rammet av manglende gassforsyninger gjennom det ukrainske rørledningsnettet, som sørger for 80 prosent av den russiske gasseksporten til EU.

Som følge av gassrasjoneringer har blant annet flere byer i Bulgaria opplevd gassvikt, ettersom oppsparte lagre ikke fullt ut oppveier kuttet i importen.

EU har erklært situasjonen som uakseptabel og gjort det klart at situasjonen skader troverdigheten til Russland og Ukraina som forretningspartnere.

EU har de siste åtte årene jevnlig diskutert hvilke alternativer man kan få på plass til erstatning for den russiske gassen, men så langt er få fullgode løsninger lagt på bordet. Russisk gass står for en firedel av EUs gassimport.

Mandag er EUs energiministre kalt sammen til et krisemøte for nok en gang å diskutere hva man kan gjøre for å øke forsyningssikkerheten. (©NTB)