FORHANDLINGS SAMMENBRUDD  Hvalfangst er omstridt utenfor Norges grenser, i Marokko er forhandlingene brutt sammen. FOTO: Aleksander Nordahl/ Dagbladet
FORHANDLINGS SAMMENBRUDD Hvalfangst er omstridt utenfor Norges grenser, i Marokko er forhandlingene brutt sammen. FOTO: Aleksander Nordahl/ DagbladetVis mer

Sammenbrudd i hvalforhandlingene

Forhandlingene i Den internasjonale hvalfangstkommisjonen IWC brøt onsdag sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Svalbard, 11.08.03:  En hval boltrer seg i vannet. I forb. med miljøtoppmøte på Svalbard.  Ti av verdens miljøvernministre fikk en utrolig opplevelse.

FOTO: Aleksander Nordahl/ Dagbladet
Svalbard, 11.08.03: En hval boltrer seg i vannet. I forb. med miljøtoppmøte på Svalbard. Ti av verdens miljøvernministre fikk en utrolig opplevelse. FOTO: Aleksander Nordahl/ Dagbladet Vis mer

|||- Forslaget som ligger på bordet, er dødt, sier den tyske hvalfangstkommissæren Gert Lindemann. Han legger til at det ikke er noen vilje til kompromiss, og at det trengs en avkjølingsperiode.

Drøfter kompromissforslag Siden mandag har de 88 medlemslandene i IWC vært samlet i Agadir i Marokko for å drøfte et kompromissforslag om å oppheve forbudet mot hvalfangst, mot at fangsten reduseres og trappes ned over en tiårsperiode.

Hvalfangstnasjonene Japan, Island og Norge sier de har tatt mange skritt i retning av kompromiss, men at de mest innbitte motstanderne vil ha alt eller ingenting.

Krever nullkvote - Det er minst åtte eller ti hindre, men den viktigste er at de som er imot hvalfangst, ikke er villig til å godta noe annet enn kvoter på null. Det kan ikke vi akseptere, sier den norske hvalfangstkommissæren Karsten Klepsvik.

Hvalfangstnasjonene er villig til å godta innskrenkninger, men har også mistanke om at forslaget er et fordekt opplegg for å forby all hvalfangst når de ti årene er omme.

Motstanderne bil ha strengere overvåkning De mest innbitte motstanderne av hvalfangst mener på sin side at forslaget innebærer at kommisjonen gir etter for fangstnasjonene.

De vil ikke ha en opphevelse av forbudet overhodet, og mener tvert imot at det som trengs, er enda sterkere overvåking og kontroll av det nåværende forbudet.

Ingen kompromissvilje Forslaget om å oppheve forbudet er ennå ikke vedtatt, men delegater på begge sider mener det ikke fins grunnlag for kompromiss.

- Det ser ikke ut til å være rom for en avtale. Noen medlemmer vil ha stans i all fangst unntatt den som urfolkene står for. En slik holdning fører til kollaps, sier Japans fangstkommissær Yasue Funayama.

- Det er en absolutt mangel på kompromissvilje, sier hennes kollega Geoffrey Palmer fra New Zealand.

Innrømmelser En talsmann for den japanske delegasjonen, Glenn Inglewood, sier at Japan har kommet med innrømmelser, mens motstanderne ikke har tilbudt noe.

Japan har blant annet gått med på å ha internasjonale observatører om bord på hvalfangstskutene og å opprette et DNA-register som gjør det mulig å spore hvor hvalkjøtt på markedet kommer fra. De vil også halvere den omstridte fangsten i Sørishavet.

Norsk fangst av vågehval bærekraftig Vitenskapskomiteen i IWC opplyste ved starten av møtet at den fangsten som drives i dag, ikke er bærekraftig, bortsett fra fangsten av vågehval i Nord-Atlanteren som Norge driver.

Ifølge komiteen er jakten på brydehval i Stillehavet, finnhvaler i Nord-Atlanteren og vågehval i det østlige Atlanterhavet langt over det som er bærekraftig.

Norge og Japan benytter seg av adgangen i IWCs fangststopp til å reservere seg. I de siste to årene har de til sammen fanget over 1.500 dyr.

Norges og Islands fangst er kommersiell, mens Japan dekker sin fangst bak betegnelsen forskningsfangst, selv om kjøttet ender i japanske markeder og restauranter.

Blant landene som er de mest innbitte motstanderne, er Australia, Tyskland og Storbritannia. USA og New Zealand har støttet arbeidet for å få vedtatt et kompromiss.

(NTB)