- Sammenbrudd i WTO-forhandlingene

USA, Kina og India blir ikke enige om ny frihandelsavtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nyhetsbyrået AP melder i ettermiddag at det ikke blir noen enighet om en ny internasjonal handelsavtale.

WTO-sjef Pascal Lamy skal i ettermiddag ha sagt at det ikke blir noen enighet om en ny internasjonal handelsavtale på møtet som de siste dagene har foregått i Genevé.

Ifølge AP greier ikke USA, Kina og India å bli enige om et kompromiss når det gjelder beskyttelse av landsbruksvarer. Nyhetsbyrået oppgir diplomater fra to i-land og ett u-land som kildene til opplysningene.

- Nær løsning

Rett før klokken 18 mandag kveld orienterte den amerikanske handels-utsendingen Susan Schwab pressen om utviklingen. 

-  Jeg kommer akkurat fra et veldig skuffende møte. Fredag var vi så nær en løsning, sa Schwab, etter å ha deltatt i intense diskusjoner med de seks andre WTO-stormaktene, ifølge NTB.

Til tross for sammenbruddet i Genève, vil ikke Schwab gi opp hele forhandlingsrunden.

- Det er ikke det jeg sier, det er ikke min rolle. Det jeg sier er at gjennom de siste ti dagene, og i månedene og årene før dette, har USA vist lederskap for å få til en avtale, sa Schwab.

- Sammenbrudd i WTO-forhandlingene

I den norske delegasjonen kunne de ikke bekrefte at det er et sammenbrudd i forhandlingene.

- Men det ser ikke lyst ut, sier en kilde til NTB.

Møtene i Genève pågår fortsatt.

Sikkerhet for fattige

NTB skriver at forhandlingene i dag dreide seg om en spesiell sikkerhetsordning for fattige land, som skal tre i kraft hvis et fall i matpriser eller kraftig økt import truer landbruksproduksjonen i sårbare u-land.

- Møtet er preget av at det har vart i ni dager, man kan se det på noen og hver. Men jeg mener at hvis man er politiker med ansvar for disse områdene, så må man være beredt til å ta en sånn turn, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB tidligere i ettermiddag.

Den såkalte Doha-runden i WTO har pågått siden 2001, uten at det er oppnådd enighet.

MISLYKKES IGJEN: 
WTO-shef Pascal Lamy avbildet sammen med Jonas Gahr Støre i Geneve i går. Foto: AFP / FABRICE COFFRINI/Scanpix
MISLYKKES IGJEN: WTO-shef Pascal Lamy avbildet sammen med Jonas Gahr Støre i Geneve i går. Foto: AFP / FABRICE COFFRINI/Scanpix Vis mer