Sammenligner Breiviks hjerne med Hamsun

Rettspsykiatri-nestor Randi Rosenqvist mener det ikke er rart at de lærde strides om Breivik: Han er jo helt uvanlig.

HELT UVANLIG: Randi Rosenqvist, som er en av Norges mest erfarne rettspsykiatere og tidligere leder for Den rettsmedisinske kommisjon, sier det ikke er rart at det blir debatt om Breiviks psyke: Han er jo helt uvanlig, sier hun. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
HELT UVANLIG: Randi Rosenqvist, som er en av Norges mest erfarne rettspsykiatere og tidligere leder for Den rettsmedisinske kommisjon, sier det ikke er rart at det blir debatt om Breiviks psyke: Han er jo helt uvanlig, sier hun. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rosenqvist vurderte Breiviks mentale helse ved tre anledninger, på Ila høsten 2011. Hun fant ingen tegn til psykose, og skal vitne som sakkyndig vitne i Breivik-saken tirsdag morgen.

- Jeg har ingen vanskeligheter med å vitne. Jeg skal redegjøre for noe jeg har gjort, og det er helt uproblematisk. Jeg har vurdert ham i forhold til fengselsfaglige utfordringer, og fant ham upsykotisk, sier hun.

- Har du sett noe i retten som har endret på dette?

- Nei, slår Randi Rosenqvist fast.

Knut Hamsun Professor Ulrik Fredrik Malt vitnet i Breivik-saken på fredag. Han mener Breivik har Aspergers og Tourettes - og kom med skarp kritikk av begge de to sakkyndigrapportene som foreligger. Torgeir Husby og Synne Sørheim mener Breivik er utilregnelig, Agnar Aspaas og Terje Tørrissen mener det motsatte.

- Det er ikke rart at fagfolk strides om denne saken. Han er jo helt uvanlig, sier Randi Rosenqvist til Dagbladet, og utdyper:

- Jeg er sikker på at denne saken vil bli diskutert i åresvis framover, på samme måte som offentligheten også har diskutert de rettspsykiatriske observasjonene av Knut Hamsun i 60 år.

Det ble strid om forfattergeniet - og nazisympatisøren - Hamsuns psyke etter at han ble diagnostisert med «varig svekkede sjelsevner» og tvangsinnlagt ved Vindern psykiatriske klinikk høsten 1945. I boka «Paa gjengrodde stier», som kom ut i 1949, raste han mot professor Gabriel Langfeldt, en av de to sakkyndige som hadde vurdert ham. Langfeldt beskyldte seinere Hamsun for løgn, og diagnosen er debattert til i dag.

Stemoderlig behandling På tross av diagnosekaoset, usikkerheten og den voldsomme debatten som har herjet - og herjer - om Breiviks psyke, mener Rosenqvist det kommer gode ting ut av Breivik-saken for norsk rettspsykiatri.

- Jeg synes det er positivt at man har satt et søkelys på rettspsykiatrien. Den har vært utsatt for en stemoderlig behandling av akademia og justisdepartementet, og det kan komme noe godt ut av dette.

- Er fagområdet rettspsykiatri forsømt?

- Det er ingen som har interessert seg for det, utover de som har utført det. Det er merkelig at rettpsykiatrien ikke har et eget institutt, slik andre disipliner har. Breivik-saken viser hvor viktig det er at dette styrkes. Sentrale myndigheter har lenge tenkt at «så lenge det går, så går det», om rettspsykiatrien.