Sammenligner Breiviks hjerne med Hamsun

Rettspsykiatri-nestor Randi Rosenqvist mener det ikke er rart at de lærde strides om Breivik: Han er jo helt uvanlig.

HELT UVANLIG: Randi Rosenqvist, som er en av Norges mest erfarne rettspsykiatere og tidligere leder for Den rettsmedisinske kommisjon, sier det ikke er rart at det blir debatt om Breiviks psyke: Han er jo helt uvanlig, sier hun. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
HELT UVANLIG: Randi Rosenqvist, som er en av Norges mest erfarne rettspsykiatere og tidligere leder for Den rettsmedisinske kommisjon, sier det ikke er rart at det blir debatt om Breiviks psyke: Han er jo helt uvanlig, sier hun. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rosenqvist vurderte Breiviks mentale helse ved tre anledninger, på Ila høsten 2011. Hun fant ingen tegn til psykose, og skal vitne som sakkyndig vitne i Breivik-saken tirsdag morgen.

- Jeg har ingen vanskeligheter med å vitne. Jeg skal redegjøre for noe jeg har gjort, og det er helt uproblematisk. Jeg har vurdert ham i forhold til fengselsfaglige utfordringer, og fant ham upsykotisk, sier hun.

- Har du sett noe i retten som har endret på dette?

- Nei, slår Randi Rosenqvist fast.

Knut Hamsun Professor Ulrik Fredrik Malt vitnet i Breivik-saken på fredag. Han mener Breivik har Aspergers og Tourettes - og kom med skarp kritikk av begge de to sakkyndigrapportene som foreligger. Torgeir Husby og Synne Sørheim mener Breivik er utilregnelig, Agnar Aspaas og Terje Tørrissen mener det motsatte.

- Det er ikke rart at fagfolk strides om denne saken. Han er jo helt uvanlig, sier Randi Rosenqvist til Dagbladet, og utdyper:

- Jeg er sikker på at denne saken vil bli diskutert i åresvis framover, på samme måte som offentligheten også har diskutert de rettspsykiatriske observasjonene av Knut Hamsun i 60 år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer