Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sammenligner Iran med Nazi-Tyskland.

- Presidenten planlegger et nytt Holocaust, sier Netanyahu. Mener «alle virkemidler» må vurderes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Irans atomprogram utgjør en trussel for hele den vestlige verden, mener Netanyahu ifølge den israelske avisa Haaretz. Den tidligere statsministeren, nå leder av Likud-partiet, går så langt som å bruke en direkte analogi mellom Iran og Nazi-Tyskland.

- Det er 1938 og Iran er Tyskland. Og Iran er med stor fart i ferd med å bevæpne seg selv med atombomber. Ingen brydde seg dag og ingen ser ut til å bry seg nå, gjentok Netanyahu flere ganger, som et refreng, i en tale til en paraplyorganisasjon for jøder.

- Kan knekke Iran selv

- Tro på ham og stopp ham. Det er hva vi må gjøre. Alt annet blekner i forhold til dette. Mens den iranske presidenten «nekter for Holocaust», forbereder han et nytt Holocaust for den jødiske stat, sa den respekterte israelske politikeren ifølge Haaretz.

I et intervju med Israels militære radio i dag antydet Netanyahu også at Israel har «ressursene» («capability») som trengs for å kunne bringe den iranske atomtrusselen i kne på egen hånd - men utdypet ikke hvilke virkemidler han tenkte på.

- Jeg vil ikke analysere ressursene som som må til for å eliminere trusselen, men disse ressursene finnes, sier han.

Da Netanyahu ble spurt om George W. Bush kan ta seg råd til ennå et «militært eventyr» etter Irak, repliserte han at å handle mot det iranske atomprogrammet ikke ville være eventyrlsytent, men en nødvendighet.

- Israel vil være det første stoppestedet på Irans ødeleggelesturné, men med en planlagt produksjon på 25 atombomber i året vi arsenalet bli rettet mot «den store Satan», USA, og «den moderate Satan», Europa, hevder Netanyahu.

STERKE ORD: I et foredrag med tittelen «Utfordringer for det jødiske folket ved begynnelsen av det 21. århundre» gikk Netanyahu til verbalt frontalangrep på Iran. Talen ble holdt under General Assembly of United Jewish Communities, i Los Angeles i dag. Foto: SCANPIX/AP
STERKE ORD: I et foredrag med tittelen «Utfordringer for det jødiske folket ved begynnelsen av det 21. århundre» gikk Netanyahu til verbalt frontalangrep på Iran. Talen ble holdt under General Assembly of United Jewish Communities, i Los Angeles i dag. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Uten å klargjøre hvilke tiltak han vil gå inn for, gjør eks-statsministeren det klart at handlingens time er inne.

- Det er ennå tid. Alle virkemidler må bli vurdert. Vi kan ikke la dette skje. Ingen vil forsvare jødene om ikke jødene forsvarer seg selv.

- Atom-fest innen mars

Samtidig gjør Irans president Mahmoud Ahmadinejad ennå sitt beste for å terge på seg de store vestlige landene.

- Med klokskapen og motstandskraften til nasjonen, har vår posisjon i dag stabilisert seg. Jeg er svært håpefull til at vi vil være i stand til å holde den store feiringen av en fullstendige atomifisering («nuclearization», sic.) av Iran i løpet av dette året, sa han i en tale i dag ifølge AP.

Irans inneværende kalenderår slutter 20. mars.

USA og deres europeiske allierte har prøvd å få FNs sikkerhetsråd til å vedta sanksjoner mot Iran fordi de nekter å stoppe anrikingen av uran - en prosess som er nødvendig for å skaffe seg atomvåpen. Russland og Kina har imidlertid motsatt seg å sette i verk så sterke reaksjoner og vil kun vedta en langt mildere versjon av resolusjonen.

image: Sammenligner Iran med Nazi-Tyskland.
Hele Norges coronakart