Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sammenligner Norge og Østerrike

De populistiske høyrepartienes systematiske frieri til folks fremmedfrykt er en stor utfordring, mener den franske sosiologiprofessoren Michel Wieviorka. I et intervju sammenligner og kritiserer han høyresida både i Norge og Østerrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Både Norge og Østerrike har få sosiale problemer og lav arbeidsløshet. Likevel har de store høyrepopulistiske partier. Måten disse partiene systematisk appellerer til folks fremmedfrykt er en stor politisk og moralsk utfordring, sier Wieviorka til UiB-magasinet, som utgis av Universitetet i Bergen.

Wieviorka er direktør for det prestisjetunge CADIS i Paris. Han har tidligere skrevet to bøker om rasismens frammarsj i Europa.

Han ser også de spesielle sidene ved situasjonen i Østerrike.

- Haiders partis vei til makten ble gjort lettere av en rekke omstendigheter som et kompromittert politisk system, problemer med landets nazistiske fortid, stor innvandring fra Øst-Europa og slutten på Østerrikes spesielle rolle i den kalde krigen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media