TIL ANGREP:  Inga Marte Thorkildsen går til angrep på Gro Brekken og mener OLF-direktørens uttalelser for oljeboring i nord er skremmende, og sammenligner oljelobbyens fremste talskvinne med Irak-krigens "komiske Ali". Her fra Thorkildsens tur utenfor Svolvær i 2008. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TIL ANGREP: Inga Marte Thorkildsen går til angrep på Gro Brekken og mener OLF-direktørens uttalelser for oljeboring i nord er skremmende, og sammenligner oljelobbyens fremste talskvinne med Irak-krigens "komiske Ali". Her fra Thorkildsens tur utenfor Svolvær i 2008. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Sammenligner oljelobbyens Gro Brækken med «komiske Ali»

Inga Marte Thorkildsen med frontalangrep på OLF-direktøren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):SVs Inga Marte Thorkildsen sammenligner oljelobbyens lederes argumentasjon for oljeutvinning i nord med Irak-krigens «komiske Ali».

- For barnas skyld Særlig går kritikken hardt ut over direktøren i Oljeindustriens landsforening, Gro Brækken.

- Jeg synes det er vanskelig å ta henne alvorlig. Hadde det ikke vært for at hun var direktør for en av de mektigste organisasjonene i Norge, så ville jeg avfeid det som noe som kunne kommet fra komiske Ali i Irak, men her snakker vi virkelig alvor, sier Thorkildsen, som var SVs forhandler og saksordfører for klimaforliket på Stortinget.

- Skremmende og naivt
- Jeg synes det er skremmende, og det framstår som veldig naivt. Men hun er leder for en særdeles mektigste organisasjon med milliardinteresser i hva kan skje i områdene i nord.

Thorkildsen viser til det hun mener er en rekke urovekkende uttalelser fra OLF-direktøren. Som ny OLF-direktør og nylig avgått leder av Redd Barna, gikk Brækken ut og sa at man måtte bore etter olje og gass, for barnas skyld i et intervju med Avisenes nyhetsbyrå.

- Hvis vi unnlater å peke på olje og gass som en løsning, så tror jeg vi gjør dagens unge en bjørnetjeneste, sa Brekken.

- I tvil, si ja
I et nytt annonsebilag fra Love Petro i Aftenposten skriver OLF-direktøren «debatten kan gi inntrykk av at man nå skal bestemme om det skal settes i gang leteboring eller ikke. Det er feil. Forvaltningsplanen skal ta stilling om man skal sette i gang en konsekvensutredning». Og avslutter med: «Er du i tvil, så si ja til konsekvensutredning.» Uttalelsen får Thorkildsen til å rase.

- Gro Brækken forkaster føre var-prinsippet i miljøpolitikken. Det er alvorlig. Det høres jo ut som om konsekvensutredning er noe som skal til for å utrede konsekvensene ved en ulykke. Det er jo feil. Arbeidet med forvaltningsplanen skal avdekke konsekvenser av oljeboring. En konsekvensutredning settes i gang etter at man har bestemt seg for å åpne, sier hun.

Thorkildsen mener Brækken ikke er den eneste i oljelobbyen som driver med det hun kaller sminking av oljeargumenter.

- Jeg begynner å bli rimelig lei det oljeindustrien kommer med av argumenter. Dette gjennomsyrer hele oljebransjen. De sminker argumentene for oljeboring i Lofoten og områdene rundt. Det er utrolig å se hvordan selv det som har skjedd i Mexicogolfen ikke har bidratt til en viss for ydmyket fra oljelobbyen.

Gro Brækken liker dårlig Thorkildens utspill.

- Jeg synes det er synd at det skal være nivået på en så viktig sak. Jeg syne heller ikke noe om at man kommer med slike personkarakteristikker, men jeg møter gjerne Inga Marte Thorkildsen til en saklig deatt, sier OLF-direktøren til Dagbladet.

OLJEDIREKTØR: Gro Brækken, tidligere generalsekretær i Redd Barna, er nå direktør i Oljeindustriens landsforening, OLF. Foto: Berit Roald / SCANPIX
OLJEDIREKTØR: Gro Brækken, tidligere generalsekretær i Redd Barna, er nå direktør i Oljeindustriens landsforening, OLF. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer