Sammenligner seg med både Quisling-minister og Max Manus

I dag setter Breivik sine handlinger i en «historisk sammenheng».

LANDSSVIKER: Nasjonalsosialist og ministerpresident Vidkun Quisling (t.h.) på Slottet under krigen. Breivik har snakket om og skrytt av Quisling i flere politiavhør. Foto: NTB / Scanpix
LANDSSVIKER: Nasjonalsosialist og ministerpresident Vidkun Quisling (t.h.) på Slottet under krigen. Breivik har snakket om og skrytt av Quisling i flere politiavhør. Foto: NTB / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Massedrapsmannen har overfor de nye sakkyndige Agnar Aspaas og Terje Tørrissen forklart hvordan han hevder han ser på seg selv.

Breivik vil i retten i dag trolig være opptatt av å sette de grusomme handlingene sine inn i det han omtaler som en «historisk sammenheng».

Quisling-minister Dagbladet vet at Breivik overfor de to sakkyndige har sammenlignet seg med flere historiske personer.

- Jeg vil sammenligne meg med både Max Manus og Sverre Riisnæs, har Breivik sagt til de to sakkyndige.

Sverre Riisnæs var justisminister i Vidkun Quislings regjering under andre verdenskrig. Det var etter krigen høylydt debatt om Riisnæs' sinnstilstand, og han gikk inn og ut av institusjoner i flere år - men slapp dødsstraff. Det ble spekulert i om Quisling-ministeren bare spilte gal i retten, siden han tilsynelatende var svært mye friskere noen tiår seinere, da han ikke lenger risikerte å bli dømt til døden.

Riisnæs døde i 1988.

Absurd Maximo Guillermo «Max» Manus var en legendarisk motstandsmann, løytnant i Kompani Linge. Han er en av de høyst respekterte og mest verdsatte motstandsheltene fra 2. verdenskrig.

Arnfinn Moland, førsteamanuensis i historie og leder for Norges Hjemmefrontmuseum, blir da også himmelfallen når han blir forelagt Breviks uttalelse.

- Det er helt absurd. Det er ikke mer å si om det, sier Moland til Dagbladet.

- Det finnes ikke noen større bom når du snakker om sammenligninger. Max Manus slåss mot et diktatur for demokratiet, denne mannen skyter uskyldige folk i kampen mot demokratiet. Det er uhørt og helt absurd, sier Arnfinn Moland.

Roser Quisling Der Breivik sammenligner seg med landssvikeren Vidkun Quislings justisminister, hyller han også Nasjonal Samlings leder i politiavhør. I det aller første avhøret på Utøya sa Breivik følgende:

- I dag er jeg det største monsteret siden Quisling, og det er greit liksom.

Videre har han forklart i avhør at han ikke ser på Quisling som en direkte helt, siden han lot tyskerne okkupere Norge. Men Breivik mener Quisling på mange måter hadde «sunne, kulturkonservative idealer».

Monster - Problemet er at etter 2. verdenskrig ble sunne, kulturkonservative idealene demonisert. Det har gjort at det nesten er umulig for kulturkonservative å uttrykke sin mening etter 2. verdenskrig. Det har vært systematisk forfølgelse, trakassering, latterliggjøring og sensur, ved Dagbladet at Breivik har sagt.

I seinere politiavhør har Breivik også sagt følgende - med et smil om munnen, som i retten i går.

JUSTISMINISTER: Sverre Parelius Riisnæs (1897-1988). Foto: Riksarkivet
JUSTISMINISTER: Sverre Parelius Riisnæs (1897-1988). Foto: Riksarkivet Vis mer

- Du har fått den beklagelige oppgaven og æren å avhøre det største monsteret i Norges historien siden Quisling.

Han har vært svært interessert i å lese om seg selv i mediene, får Dagbladet opplyst, men har styrt unna andre nyheter.

- Komplisert Med bakgrunn i disse sammenligningene har Breivik, som forklarer seg i retten i dag og de nærmeste dagene, sagt til de sakkyndige Aspaas og Tørrissen at han ikke ser på seg selv som en kriminell, men som en politisk fange.

Forsvarer Tord Jordet utdyper:

- Han er opptatt av å forklare alt med hvorfor han gjorde som han gjorde. Det er en ganske lang og komplisert forklaring, med mye historiske elementer, opplevelser fra hans eget liv og politiske retninger. Det er ikke enkelt å forklare på en kortfattet måte, sier Jordet til Dagbladet.

- HØYREEKSTREM HILSEN: Anders Behring Breivik sammenligner seg selv både med Quislings justisminister og Max Manus. Han gjorde en påstått høyreekstrem hilsen i retten. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix POOL
- HØYREEKSTREM HILSEN: Anders Behring Breivik sammenligner seg selv både med Quislings justisminister og Max Manus. Han gjorde en påstått høyreekstrem hilsen i retten. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix POOL Vis mer