Sammenligner seg med både Quisling-minister og Max Manus

I dag setter Breivik sine handlinger i en «historisk sammenheng».

LANDSSVIKER: Nasjonalsosialist og ministerpresident Vidkun Quisling (t.h.) på Slottet under krigen. Breivik har snakket om og skrytt av Quisling i flere politiavhør. Foto: NTB / Scanpix
LANDSSVIKER: Nasjonalsosialist og ministerpresident Vidkun Quisling (t.h.) på Slottet under krigen. Breivik har snakket om og skrytt av Quisling i flere politiavhør. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Massedrapsmannen har overfor de nye sakkyndige Agnar Aspaas og Terje Tørrissen forklart hvordan han hevder han ser på seg selv.

Breivik vil i retten i dag trolig være opptatt av å sette de grusomme handlingene sine inn i det han omtaler som en «historisk sammenheng».

Quisling-minister Dagbladet vet at Breivik overfor de to sakkyndige har sammenlignet seg med flere historiske personer.

- Jeg vil sammenligne meg med både Max Manus og Sverre Riisnæs, har Breivik sagt til de to sakkyndige.

Sverre Riisnæs var justisminister i Vidkun Quislings regjering under andre verdenskrig. Det var etter krigen høylydt debatt om Riisnæs' sinnstilstand, og han gikk inn og ut av institusjoner i flere år - men slapp dødsstraff. Det ble spekulert i om Quisling-ministeren bare spilte gal i retten, siden han tilsynelatende var svært mye friskere noen tiår seinere, da han ikke lenger risikerte å bli dømt til døden.

Riisnæs døde i 1988.

Absurd Maximo Guillermo «Max» Manus var en legendarisk motstandsmann, løytnant i Kompani Linge. Han er en av de høyst respekterte og mest verdsatte motstandsheltene fra 2. verdenskrig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer