Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sammenligner viruskrisa med Tsjernobyl

- En krise av enorme proporsjoner, sier forsker.

KRISETILSTANDER: Her tar en gruppe helsearbeidere mot evakuerte indonesiske borgere. Foto: Reuters
KRISETILSTANDER: Her tar en gruppe helsearbeidere mot evakuerte indonesiske borgere. Foto: Reuters Vis mer

Seint fredag kveld meldte kinesiske myndigheter at ytterligere 143 personer har dødd etter å ha pådratt seg coronaviruset Covid-19.

Det vil si at drøyt 1500 - 1523 personer, for å være nøyaktig - har dødd av viruset. Til sammen er mer enn 65 000 mennesker smittet bare i Kina.

Nå sammenlignes viruset med en krise av dimensjoner: Nemlig Tsjernobyl-ulykken i 1986. Det skriver South China Morning Post.

Den gang døde 56 mennesker i eksplosjonen og av akutte stråleskader som følge av at kjernekraftverket eksploderte. I årene etter har et tusentall mennesker dødd. Men det er ikke derfor krisene sammenlignes.

EKSPLODERTE: Kjernekraftverket Tsjernobyl eksploderte i 1986. Foto: AP
EKSPLODERTE: Kjernekraftverket Tsjernobyl eksploderte i 1986. Foto: AP Vis mer

- Enorme proporsjoner

Ifølge South China Morning Post, sammenlignes de to katastrofene fordi begge er preget av «et lukket system og inkompetent krisehåndtering».

- Dette er åpenbart en krise av enorme proporsjoner, sier politisk forsker ved universitetet i Chicago, Dali Yang.

BORTE I APRIL: USAs president Donald Trump fortalte mandag kveld at «folk tror» at coronaviruset vil forsvinne i april på grunn av «varmen». Video: Ap / NTB Scanpix Vis mer

- Systemet og spesielt Xi (Jinping, Kinas president, red. anm.) vil få skylda ved en svikt, fortsetter han.

Yang mener at Kina utad prøver å vise et bilde av at de er sterke og klarer å håndtere krisa. Men det er ikke alle som kjøper det, tror forskeren.

- Det er en krise på størrelse med Tsjernobyl-ulykken. Spesielt fordi viruset må håndteres også i åra som kommer. Spesielt de som har mistet noen, kommer til å stille spørsmål. Det har skjedd før etter ei krise.

Helsearbeidere smittet

Av alle de smittede skal drøyt 1700 være helsearbeidere. Forskere skal nå prøve å finne svar på hvordan og når disse ble smittet, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO).

Helsemyndighetene i Hubei-provinsen, der utbruddet startet i desember, opplyser at det er oppdaget 2420 nye tilfeller av Covid-19-viruset. Til sammen er det bekreftet 2641 nye tilfeller i hele Kina det siste døgnet, markant nedgang fra de over 5000 nye smittetilfellene som ble rapportert fredag.

Covid-19 er en ny form for koronavirus og har spredd seg til mer en 24 land etter utbruddet i Wuhan i Hubei-provinsen i desember.

Verdens helseorganisasjon (WHO) starter denne helgen undersøkelser i Kina, skriver nyhetsbyrået Reuters. En gruppe internasjonale og kinesiske forskere skal finne ut hvordan viruset sprer seg og hvor alvorlig sykdommen er.