- Sammenlignet med dette er sarin-gassen ingenting

Syria skal ha gasset sine egne minst 12 ganger. Naboland frykter noe enda verre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høytstående etterretningskilder i to forskjellige land i Midtøsten avslører - mot løfte om anonymitet - toppklassifiserte detaljer om Syrias våpenarsenal overfor Washington Post.

Etterretningskildene ser ikke bort ifra at despoten Bashar al-Assad kan bruke biologiske våpen for å hevne et eventuelt vestlig angrep på Syria - slik det trolig ligger an til.

Bekreftet Begge kilder har undersøkt mulighetene for at Syria vil benytte biologiske våpen - som regimet har bekreftet at de har. Det vakte oppsikt da Jihad Makdissi, en talsmann for syrisk UD, i et TV-intervju i juli i fjor opplyste at Syria hadde kjemiske og biologiske våpen.

Han sa at Syria ikke vil bruke kjemiske våpen for å knuse opprørere - men at de kan bli brukt dersom andre land griper inn i borgerkrigen.

USKYLDIG OFFER: En ung gutt får sykehushjelp etter at han ble rammet av det som skal være nervegass i Duma-området i Damaskus 21. august. Foto: Reuters / NTB scanpix
USKYLDIG OFFER: En ung gutt får sykehushjelp etter at han ble rammet av det som skal være nervegass i Duma-området i Damaskus 21. august. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Syria vil aldri bruke kjemiske- eller bakteriologiske våpen under krisen i Syria uansett hva som skjer. Våpnene er lagret og bevoktet av den syriske hæren og vil aldri bli brukt med mindre Syria står overfor utenlandsk aggresjon, sa Makdissi.

Like etter intervjuet gikk Makdissi ut på Twitter og dementerte innrømmelsen.

Frykter Det syriske regimet skal ha benyttet sarin-gass, en nervegift, omkring 12 ganger de siste to årene.

- Vi er bekymret for sarin-gassen, men Syria har også biologiske våpen. Og sarin-gassen er ingenting sammenlignet med dem.

Sammenlignet med regimets arsenal av kjemiske våpen skal bio-våpnene ifølge etterretningskildene være mye lettere å gjemme hvor kommer fra.

Nervegassekspert John-Erik Stig Hansen i Dansk Serum Institut opplyste nylig til Ritzau at en blodprøve vil kunne avsløre spor av kjemiske våpen flere uker etter angrepet. Ofrenes reaksjon på behandlingen de får, vil ifølge NTB gi en pekepinn om hva slags gass de har vært utsatt for, og utspørring av ofrene vil kunne bidra til å slå fast hvor angrepet skal ha funnet sted, og dermed hvor man kan vente å finne kjemiske rester.

- Alle vet det Biologiske våpen har også en svært stor spredningsfare, og kan forårsake ekstrem skade på kort tid, påpeker kildene.

Bio-arsenalet er en dårlig skjult hemmelighet, ifølge en av kildene.

- Vi vet det, og andre i regionen vet det. USA vet det definitivt, sier han til Washington Post.

Amerikanske etterretningskilder bekrefter overfor den anerkjente avisa at de er kjent med muligheten for at Syria kan benytte biologiske våpen.

OPPSIKTSVEKKENDE: Jihad Makdissi i syrisk UD bekreftet i fjor at Syria hadde kjemiske og biologiske våpen. Foto: AP / NTB scanpix
OPPSIKTSVEKKENDE: Jihad Makdissi i syrisk UD bekreftet i fjor at Syria hadde kjemiske og biologiske våpen. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer