Sammenlignet taler av Bush og Hitler

Det ble for sterkt for Denver-skolen, som suspenderte læreren. Hør sammenligningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lærer Jay Bennish er suspendert og under etterforskning etter at han under en forelesning sammenlignet president George Bush sin «state of the union»-tale og taler Adolf Hitler gjorde da han ledet Nazi-Tyskland.

Ubalansert

Det ble for sterk kost for Overland videregående skole i Denver i USA. Spesielt etter at en elev, som hadde tatt lydopptak av deler av forelesningen, ga disse videre til lokalradiostasjonen KOA.

 • Hør opptakene her

  - Min jobb som lærer er å utfordre studenter til å tenke kritisk rundt temaer som påvirker vår verden og vårt samfunn. Utdragene presentert på radio er ikke representativt for hele forelesningen. Dette er 20 minutter av en 50 minutters time. Resten av timen var balansen, sier læreren til NBCs «Today Show».

  Det er nemlig det skolestyret nå etterforsker. De har nemlig regler som gir rett til å sparke læreren hvis han ikke har presentert balanserte synspunkter i leksjoner gitt til klassen.

  Skumle likheter


  I opptakene sendt på radioen sier Bennish til elevene at deler av Bush sin tale høres veldig likt ut som det Adolf Hitler brukte å si; «At vi er de eneste som har rett, alle de andre er bakstreverske og det er vår jobb å erobre verden og sikre at alle lever slik vi vil de skal leve».

  - Jeg sier ikke at Bush og Hitler er samme ulla, men det er noen skumle likheter mellom tonen i det de begge sier, sier Bennish.

  Elevene demonstrerer


  Flere elever fra skolen har den siste tiden demonstrert til støtte for læreren. Torsdag forrige uke forlot 150 elever klasserommet da skoleledelsen informerte om at de igangsatte etterforskning mot læreren.

  Elevene hevder skolens reaksjon viser hvor svakt ytringsfriheten står i dagens USA, og flere steder i distriktet har de stått med plakater og ropt slagord til støtte for den suspenderte læreren.

  Skolestyret har varslet at de kan komme med en avgjørelse allerede i kveld på om Bennish mister jobben eller ikke.

STØTTER LÆREREN: Elever ved Overland videregående skole i Denver har reagert kraftig på at læreren ble suspendert fordi han trakk fram likheter mellom prsident Bush og Adolf Hitlers taler. Foto: Scanpix
STØTTER LÆREREN: Elever ved Overland videregående skole i Denver har reagert kraftig på at læreren ble suspendert fordi han trakk fram likheter mellom prsident Bush og Adolf Hitlers taler. Foto: Scanpix Vis mer
YTRINGSFRIHET?: Saken skaper het debatt om ytringsfrihet i USA.
SUSPENDERT: Dette er skoleårbokas bilde av lærer Jay Bennish.