UTFORDRINGER:  Norwegian har flere utfordringer om dagen. Her en av dem under landing på Arlanda i Stockholm - den nye Dreamlineren.
Foto: Johan Nilsson / NTB Scanpix.
UTFORDRINGER: Norwegian har flere utfordringer om dagen. Her en av dem under landing på Arlanda i Stockholm - den nye Dreamlineren. Foto: Johan Nilsson / NTB Scanpix.Vis mer

- Sammenligning med Ryanair blir feil

Lunken støtte til Fagforbundets boikott-oppfordring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fagforbundet reagerer sterkt på Norwegians avlønning av thailandske kabinansatte og oppfordrer til boikott av flyselskapet.

Men dette er helt feil måte å løse utfordringene på, mener både Handel og Kontor og Parat.

— Handel og Kontor registrerer at Fagforbundet i dag oppfordrer til boikott av Norwegian. Det er ikke vår metode for å bedre arbeidsforholdene i selskapet, sier forbundsleder Trine Lise Sundnes.

Bekymret over utviklingen Sundnes peker på at Norwegian har tariffavtaler for sine ansatte, men understreker samtidig at situasjonen i luftfarten gir grunn til bekymring.

— Vi er oppriktig bekymret over utviklingen i luftfarten generelt, med økende undergraving av arbeidstakerrettigheter og hvor sosial dumping brer om seg i en stor og viktig bransje for Norge, sier Sundnes.

Oppfordrer alle til boikott Stein Gulbrandsen som sitter i det store LO-forbundet Fagforbundets arbeidsutvalg, mener Norwegian gir sine kabinansatte fra Thailand så lav lønn at selskapet er blitt en versting i arbeidsmarkedet.

Onsdag oppfordret han til boikott etter meldingene om at grunnlønna bare er snaue 3.000 kroner.

— Jeg ser ingen grunn til at vi i det hele tatt skal bruke Norwegian når virksomheten opptrer på den måten, sier Gulbrandsen til NRK. Gulbrandsen oppfordrer ikke bare organisasjonens 340.000 medlemmer til å boikotte selskapet, men ber alle landets flypassasjerer om å gjøre det samme.

— Anstendige organisasjoner og anstendige mennesker benytter ikke virksomheter som er med på å undergrave den norske velferdsstaten, sier han.

— Tar etter Ryanair Ifølge NRK, som har fått innsyn i kontraktsvilkårene for det thailandske kabinpersonalet på Norwegians nye langdistanseflyginger mellom Europa, Asia og USA, ligger månedslønnen for flertallet av de ansatte på 15.000 baht, noe som tilsvarer om lag 2.850 norske kroner.

Tidligere har Fagforbundet også oppfordret til boikott av Ryanair, og Gulbrandsen sammenligner nå lønnsbetingelsene for det asiatiske kabinpersonellet i Norwegian med lønnsbetingelsene i det irske lavprisselskapet.

— Norwegian tar etter metodene til Ryanair og definerer seg ut av et seriøst, norsk arbeidsliv, sier Gulbrandsen.

— Tjener ikke saken Men heller ikke Parat, som tirsdag beskyldte Norwegian for å drive sosial dumping, mener boikott er riktig. Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud er kritisk til Gulbrandsens oppfordring.

— Den type utspill som vi her ser fra Fagforbundet, mener jeg ikke tjener saken. Vi jobber gjennom tarifforhandlinger med å forhandle gode lønns- og arbeidsvilkår i hele Norwegian, sier Skjæggerud.

Parat-lederen minner om at det akkurat nå pågår tarifforhandlinger i Norwegian som direkte eller indirekte også gjelder ansatte i selskapet utenfor Norges grenser. Han mener det er en klar forskjell mellom Ryanair, som Parat boikotter, og Norwegian, som han mener forholder seg til fagforeninger og respekterer organisasjonsfriheten.

— Sammenligningen med Ryanair blir derfor feil, sier Skjæggerud.

— Fem ganger så høy lønn Norwegian påpekte tirsdag at bildet av en snittlønn på under 3.000 kroner, er ufullstendig, og det riktige tallet trolig er fem ganger så høyt.

Selskapets informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen understreket overfor NTB tirsdag at lønnsvilkårene dessuten må vurderes ut fra thailandske forhold. Der er gjennomsnittslønnen på bare 10.000 baht.

— De ansatte i Thailand har Bangkok som base, og ved alle våre baser tilbyr vi konkurransemessige, lokale lønns- og arbeidsvilkår, sa Sandaker-Nielsen.

(NTB).