Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sammenlikner abort med jødeforfølgelse

Pave Johannes Paul II i ny bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Neste uke gir paven ut sin hittil femte bok i Italia. Men allerede denne uka får paven mer omtale enn de fleste forfattere i løpet av hele forfatterskapet: Forlaget Znak har gitt en uinnbundet utgave av boka på polsk til nyhetsbyrået AP.

I boka sammenlikner paven abortlovene med lovene som på 30-tallet fratok jøder tysk statsborgerskap, muligheten til å utøve yrkene sine og retten til å eie forskjellig type eiendom. Til slutt var de jødefiendtlige lovene så mange at det var mulig å drepe jøder uten straff - tvert i mot ble massedrapene på alt fra små barn til gamle mennesker organisert av staten.

Paven sier at begge lovene er blitt til fordi menneskene har bestemt seg for å ikke høre på Guds lov.

- Det var et lovlig valgt parlament som gjorde det mulig for Hitler å komme til makten i på 30-tallet. Det samme parlamentet ga Hitler makten som åpnet for <...> å lage konsentrasjonsleirer <...>, hvilket betydde utryddelse av Israels sønner og døtre.

Paven skriver videre at man må stille spørsmål ved regjeringer og storting som vedtar slike lover og trekker frem abortloven som eksempel.

- De må være klar over at de går ut over sin makt og er i åpen konflikt med Guds lov.

Paven har allerede rukket å vekke irritasjon og også raseri i Tyskland med påstandene sine.

- Å sammenlikne abort med Holocaust, viser mangel på moralsk og etisk retning, sier den tyske politikeren Volker Beck. Lederen for fellesrådet for tyske jøder, Paul Spiegel, kalte uttalelsene i boka «uakseptabelt». For en knapp måned siden kom en biskop i Køln med en liknende uttalelse. Han sammenliknet Holocaust med «de millioner av barn som myrdes hver dag».

For to år siden ga paven ut sin egen diktsamling.