SKADD: Denne skjermdumpen fra et videoopptak om bord på det tyrkiske hovedfartøyet viser en skadd person. Foto: EPA/Cihan/SCANPIX
SKADD: Denne skjermdumpen fra et videoopptak om bord på det tyrkiske hovedfartøyet viser en skadd person. Foto: EPA/Cihan/SCANPIXVis mer

Sammenlikner bordingen med krigen mot Nazi-Tyskland

Israels ambassadør forsvarer angrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Mens de siste av de nærmere 700 aktivistene om bord på «Frihetsflåten» deporteres ut av Israel, forsvarer landets ambassadør til USA, Michael Oren, retten til å forsvare blokaden av Gaza.

Konfrontert med beskyldningene fra den tyrkiske statsministeren, Recep Tayyip Erdogan, om at Israel brøt internasjonal havrett og var ansvarlig for en blodig massakre, svarte ambassadøren slik:

- Israel handlet i overensstemmelse med internasjonal lov. Enhver stat har rett til å beskytte seg selv, særlig fra en terrortrussel som Hamas, også i internasjonalt farvann, sa Oren, med henvisning til FN-konvensjonens artikkel 51 om retten til å forsvare seg mot et væpnet angrep.

Som med Nazi-Tyskland Ambassadøren trakk også en historisk parallell, da han i går ble intervjuet på amerikanske Fox News.

- USA handlet i tråd med samme internasjonale regler da de kjempet mot tyskerne og japanerne under andre verdenskrig, og stanset deres båter i åpent farvann.

Ni aktivister ble drept, da israelske kommandosoldater natt til mandag aksjonerte mot de seks skipene som var del av den såkalte «Frihetsflåten». Flåten var på vei til Gaza med nødhjelpsforsyninger og aktivister, som ville skape internasjonal oppmerksomhet rundt den tre år lange blokaden av det Hamas-kontrollerte området.

Mens aktivistene hevder at de israelske soldatene umiddelbart åpnet ild mot aktivistene da de tok seg om bord på hovedfartøyet «Mavi Marmara», hevder israelerne at deres soldater ble nødt til å skyte i selvforsvar mot aktivister bevæpnet med kjepper, jernstenger og kniver.

I den pågående propagandakrigen mellom Israel og aktivistene, har det israelske forsvaret offentliggjort videoer som viser angivelige våpenbeslag og hvordan soldatene sloss mot aktivistene. Det israelske forsvaret sier de også kan knytte et 50 talls av aktivistene til grupper som har forbindelser til al-Qaida.

Løslatte aktivister har på sin side kommet skildringer av det som skal ha vært brutale framferd fra soldatenes side.

Rustet til krig Mens Israel er blitt møt med internasjonal fordømmelse og krav om uavhengig gransking av hva som skjedde under bordingen, sier kilder i det israelske forsvaret at de ikke gir etter for kritikken.

- Vi bordet skipet og ble angrepet som om det var krig. Det betyr at vi i framtida må komme forberedt som om det var krig, sier en høytstående militær kilde til avisa Jerusalem Post.

Organisasjonen bak «Frihetsflåten», Gaza Free Movement, har varslet at de sender nye fartøy i et forsøk på å bryte blokaden.

Da forsvarsminster Ehud Barak tidligere i dag besøkte militærbasen i Atlit, lovpriste han soldatenes innsats under bordingen.

- Vi må alltid huske at vi ikke er Nord-Amerika eller Vest-Europa. Vi lever i Midtøsten, et sted der det ikke er noen nåde for de svake og der de som ikke klarer å forsvare seg får en ny sjanse. Dere kjempet for livet — jeg så det, og jeg hørte det fra deres sjefer, sa Barak, ifølge den israelske avisa Haaretz.

De tre nordmennene, Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi, som var med i «Frihetsflåten» er løslatt og deporteres med et tyrkisk regjeringsfly til Istanbul.