Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sammenlikner grotte­marerittet med tortur

Å sitte i en bekmørk grotte uten lys, mat og kontakt med omverden, er traumatisk, forteller psykolog.

I LIVE: Det har vært ni dramatiske døgn, men etter en lang redningsaksjon er den thailandske fotballaget og treneren funnet i en gruve. Video: Thai Navy Seals Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om de tolv fotballguttene og treneren ble funnet i live etter ni døgn i grotta i Thailand i går, er marerittet på ingen måte over.

I aller verste tilfelle er de nødt til å være der i flere måneder, til den oversvømte grotta er tom for vann.

Det vil utvilsomt være en stor påkjenning for barna og treneren.

GROTTA: Redningsarbeiderne står utenfor grotta, som er veldig vanskelig å ta seg inn i. Foto: AP/Sakchai Lalit.
GROTTA: Redningsarbeiderne står utenfor grotta, som er veldig vanskelig å ta seg inn i. Foto: AP/Sakchai Lalit. Vis mer

Traumatisk

- Man trenger ikke å bruke annet enn sunn fornuft for å forstå at dette blir en stor belastning for treneren og barna. Det er mørkt og ikke optimale forhold. Selv om de er 13 personer, er de isolert i et lite område og man har begrensede muligheter til å utfolde seg, sier Siv Kvernmo, professor i barne - og ungdomspsykiatri ved Universitetet i Tromsø, til Dagbladet.

Kvernmo sier at dagslys er svært viktig, og sier at det blir nødvendig å gi dem lys framover.

- Å sitte i mørket er en torturmetode, sier hun.

I ni døgn har redningsmannskaper jobbet på spreng for å finne de tolv guttene og treneren deres. 23. juni tok de seg inn i grottene trolig for å søke ly fra regnet. Regnværet førte til at vannstanden steg og hindrer dem i å komme ut igjen. Sky News melder at thailandsk politi vurderer om de skal straffe den 25 år gamle treneren for å ta barna inn i grotta.

Guvernør Narongsak Osottanakorn sa tirsdag at samtlige har gjennomgått en «uformell» helsesjekk i gruvene, og at de fleste er i god form. De har fått energigelé og enkle medisiner, opplyser guvernøren.

Det skal bli sendt inn mat og medisiner for å hindre infeksjoner og andre sykdommer i den bekmørke grotta.

TÅLMODIG: Familiemedlemmer har ventet i ti dager og bedt om livstegn fra guttene og treneren. Foto: AP/Sakchai Lalit.
TÅLMODIG: Familiemedlemmer har ventet i ti dager og bedt om livstegn fra guttene og treneren. Foto: AP/Sakchai Lalit. Vis mer

Selv med mat og medisiner, er livet i grotta en stor psykisk påkjenning.

- Man må ha sterk psyke for å greie det. Dette er som å gjennomgå et traume, både for barna og for treneren. Å være her i flere måneder vil gi dem stor psykisk belastning, sier Kvernmo.

- Henrykt

Fram til i går hadde ikke gruppen hatt noe kontakt med omverden. Det var derfor en svært lettet gjeng som satt i grotta da dykkere møtte fotballaget i grotta mandag kveld norsk tid.

- Tusen, tusen takk, ble det sagt fra laget, trolig fra treneren.

- Mange folk kommer. Vi er de første. Hvilken dag er det?

- Mandag, kommer det i retur.

Det er først nå barna kan komme i kontakt med foreldrene sine, som har vært benket utenfor grotta i håp om at barna kommer seg ut.

LETTET: Familiemedlemmer puster lettet ut etter at de får høre nyheten om at guttene er i live. Foto: AP/Sakchai Lalit.
LETTET: Familiemedlemmer puster lettet ut etter at de får høre nyheten om at guttene er i live. Foto: AP/Sakchai Lalit. Vis mer

- Jeg er henrykt. Jeg vet ikke hvordan jeg skal beskrive det med ord. Det er utenkelig, sa faren til en av guttene til BBC, etter at han fikk høre gårsdagens gladnyhet om at alle var i live.

Faren til gutten hadde aldri sett for seg at dagen ville komme. Alt han vil nå er å se sønnen sin og gi han en klem. I sosiale medier har emneknaggen #13 survived gått viralt. Takknemlighet og lettelse har florert på Twitter, fra mennesker rundt omkring i verden. Mange kaller redningspersonene for helter.

Stor oppgave for treneren

- Barn er avhengig av sine foreldre, og kontakten er kuttet for en stund. De har ikke den beskyttelsen eller omsorgen de trenger. Det blir en stor oppgave for treneren å ivareta alle de 13 barna, sier professor Siv Kvernmo.

Hun sier at oppholdet framover vil ha mye å si for om de har tillit til treneren deres.

- En ting er mat og medisiner, men en annen ting er kontakt med omverdenen. Barna mister kontakt med familien, og det er en belastning for barna. De er en stor gruppe, og det er en beskyttelsesfaktor. De har en voksenperson med seg, og det er veldig bra, sier hun.

Det at hjelpen er nær, og at de nå får mat, gjør det lettere i tiden framover.

- De har opprettet kontakt med utenomverden. Det er håp, og hjelp i sikte er en god faktor for hvordan de skal takle situasjonen videre, sier Kvernmo og fortsetter:

- Gleden om at de vil få hjelp, vil de nok flyte på en stund, inntil hverdagen og rutinene tar dem. Dette er et langvarig mareritt.

Avviser uttalelse

En thailandsk tjenestemann har uttalt at det kan ta opptil fire måneder å få de tolv guttene og treneren deres ut av grotta. Det avviser guvernør i Chiang Rai-provinsen og leder for redningsaksjonen, Narongsak Osotthanakorn blankt, og kaller uttalelsen latterlig.

Men det er likevel uvisst når guttene kan reddes ut.

- Det blir ikke i dag, det er helt sikkert. Jeg kan ikke si når det vil bli. Vår prioritet er deres helse, sier Osotthanakorn.

Ifølge Osotthanakorn er ikke guttene sterke nok til å kunne svømme ennå, så redningsmannskapet vil derfor sørge for at grotten er tømt for vann før de tar sikte på å redde dem ut.

- Vi vil sende mat som kan holde seg i opptil fire måneder, og vil lære alle 13 å dykke mens vi fortsetter å tømme grotten for vann, opplyser Anand Surawan, talsperson for marinejegerne som jobber med å få guttene ut.

SPERRET INNE: Etter et kraftig uvær i Thailand ble et fotballag på 12 unge gutter og treneren deres sperret inne. Nå leter myndighetene på spreng. Video: NTB Scanpix Vis mer