Sammenlikner Israels politikk med apartheid

Israelsk gruppe bryter tabu.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En israelsk menneskerettsgruppe sier rett ut at diskrimineringen av palestinerne på Vestbredden, til fordel for de jødiske bosetterne, minner stadig mer om apartheidsystemet i Sør-Afrika.

Det kommer fram i gruppa, Sammenslutningen for borgerrettigheter i Israels (ACRIs), årsrapport, som ble lagt fram i går.

- Grovt brudd

- Behandlingen av palestinerne er et grovt brudd på prinsippet om likeverd, slår ACRI fast - og bryter dermed tabuet som har eksistert i israelsk offentlighet om ikke å sammenlikne det gamle rasistiske sørafrikanske regimet med dagens israelske.

- Vi gjør dette fordi forholdene snarere blir verre enn bedre, sa organisasjonens talskvinne Melanie Takefman da rapporten ble lagt fram, skriver NTB.

Gruppa skriver videre at de jødiske bosetningene på den okkuperte Vestbredden har «skapt en situasjon med formalisert diskriminering og segregering av den palestinske befolkningen».

Kraftig signal

Rapporten kommer i forkant av det forestående 60-årsjubileet for signeringen av Menneskeretts-
konvensjonen
på onsdag, og er et kraftig signal om misnøyen for den offisielle linjen overfor de 2,3 millioner palestinerne på Vestbredden utenfor Jerusalem:

<strong><b>UNDER OPPSYN:</strong></b> En israelsk soldat holder oppsyn med passerende palestinere utenfor huset der 200 jødiske bosettere ble kastet ut med makt i forrige uke. Utkastelsen var direkte motivasjon for skytingen mot tilfeldige palestinere etterpå. Foto: BAZ RATNER/REUTERS/SCANPIX
UNDER OPPSYN: En israelsk soldat holder oppsyn med passerende palestinere utenfor huset der 200 jødiske bosettere ble kastet ut med makt i forrige uke. Utkastelsen var direkte motivasjon for skytingen mot tilfeldige palestinere etterpå. Foto: BAZ RATNER/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Palestinerne lever under israelsk militært lovverk og administrasjon, mens bosetterne nyter et sivilt lovverk. I tillegg fins en rekke andre områder der palestinerne diskrimineres; blant annet får de ikke bruke de topp moderne veiene bosetterne drar nytte av, men må isteden ferdes på slitne og svingete veier.

I tillegg får palestinerne bevegelsesfriheten kraftig begrenset av de mange militære sperringene. Dette går ut over syketransport og fører til mangel på medisiner, slår rapporten fast.

ACRI påpeker imidlertid en viktig forskjell mellom Vestbredden og Sør-Afrika under apartheid:

- I Sør-Afrika var kriteriene for forskjellsbehandlingen avhengig av rase; i de okkuperte territoriene anvendes et etnisk-nasjonalt kriterium, skriver menneskerettsorganisasjonen, som framholder den katastrofale virkningen blokaden myndighetene har innført etter at Hamas tok makten i fjor, har hatt for industrien, sysselsettingen og økonomien generelt.

- Pogromer

ACRI er ikke alene om å bruke sterke ord i den israelske offentligheten; avtroppende statsminister Ehud Olmert omtalte i går skyteepisoden på Hebron i forrige uke, der bosettere skjøt og såret tre palestinere som reaksjon på en utkastelse av husokkupanter.

- Vi er barn av et folk hvis historiske moralholdning er bygd på minnet om pogromer. Synet av jøder som skyter på uskyldige palestinere, kan ikke kalles annet enn pogrom, sa Olmert under et regjeringsmøte ifølge CNN.com.

«Pogrom» er det alminnelige ordet for jødeforfølgelser og -massakrer opp gjennom historien og har svært sterke konnotoasjoner i det jødiske samfunnet.

Sammenlikner Israels politikk med apartheid

- Som jøde skammer jeg meg over at jøder kunne gjøre noe slikt, sa den avtroppende statsministeren om hendelsen, som har vakt bred avsky i Israel.

To bosettere som ble fanget inn av kameraer mens de skjøt mot palestinerne, har selv meldt seg for politiet. To av de skutte palestinerne ligger fremdeles på sykehus.

SVÆRT STERK ORDBRUK: Avtroppende statsminister Ehud Olmert brukte det historiske ordet for jødeforfølgelser/-massakrer for å beskrive hva han synes om skyteepisoden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer