Sammenlikner likekjønnet ekteskap med insest og narkotika

Republikanernes heteste presidentkandidat sjokkerer igjen.

KONSERVATIV: Den tidligere republikanske guvernøren og predikanten Mike Huckabee har ved flere anledninger uttrykt sin motstand mot homofile ekteskap.  Foto: AP PHOTO/SCANPIX
KONSERVATIV: Den tidligere republikanske guvernøren og predikanten Mike Huckabee har ved flere anledninger uttrykt sin motstand mot homofile ekteskap. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): En prominent amerikansk politiker har de siste dagene fått mye oppmerksomhet for sine svært skarpe uttalelser om ekteskap mellom personer av samme kjønn - som han sammenlikner med insest, polygami og dopmisbruk.

Mulig presidentkandidatRepublikaneren Mike Huckabee blir av mange utpekt som et av heteste navnene foran presidentvalget i 2012. 

Han er kjent for sitt konservative syn, blant annet på homofili, og forfekter ofte de tradisjonelle familieverdiene i sine taler. 

Under et collegebesøk i New Jersey forrige uke, kom den tidligere predikanten med flere kontroversielle uttalelser til studentavisen «The Perspective», ifølge nyhetsbyrået AP.

Huckabee påpeker overfor avisas journalister at enkelte grupper i dag representerer verdier og interesser som ikke nødvendigvis fortjener å bli en del av storsamfunnet.

Krever bevisDisse gruppene fører, ifølge ham, en ikke-ideel livsstil som gjør dem uegnet som meningsbærere.

- Det vil ellers være det samme som å si at det er mange mennesker som liker narkotika, så la oss tilpasse oss dem som vil bruke det. Noen mennesker tror på insest, så vi må tilpasse oss dem. Det er også noen der ute som tror på polygami, skal vi tillate det også?

Huckabee forklarer sine holdninger med at det kan være vanskelig å avgjøre hva som er riktig og galt når man først åpner for likekjønnete ekteskap.

- Hvorfor får du velge at to menn er greit, mens én mann og tre kvinner er ikke det?

Avviser adoposjonDen tidligere Arkansas-guvernører markerer seg også som en sterk motstander av at homofile og lesbiske par får adoptere.

- Barn er ikke valper, avfeier han spørsmålet med. 

Samtidig presiserer han at han er ikke opptatt av å fortelle andre hvordan de skal leve.

- Men det er opp til dem som ønsker homofile ekteskap å bevise at det kan fungere. Jeg trenger ikke å bevise at et ekteskap mellom en mann og en kvinne er et forhold som varer livet ut.

La ut hele opptaket på nettIkke overraskende, vakte disse uttalelsene mye oppsikt da studentbladet kom på gata på fredag.

Huckabee og hans støtteapparat har de siste dagene forsøkt å glatte over artikkelen.
 
I en pressemelding sendt ut i går skriver hans kampanjeansvarlig, Hogan Gidley, at journalisten har med vilje misforstått og forvrengt Huckabees uttalelser.

Som svar har journalisten Michael Tracey som gjorde intervjuet, lagt ut hele opptaket på nett.

- Huckabees påstander om at hans uttalelser er tatt ut av sammenheng er bare tull. Legg merke til han, i sin offisielle uttalelse, ikke hevder at han ble feilsitert. Det er forbi vi har lydopptak av hele intervjuet. Han har rett og slett et problem med å svare på spørsmålene, skriver Tracey i en e-post til Washington Post.

Ville isolere HIV-smittede Det er ikke første gangen Huckabee gir uttrykk for slike holdninger.

I en større undersøkelse nyhetsbyrået AP gjorde blant amerikanske toppolitikere i 1992 svarte han blant annet at AIDS-pasienter, som han omtalte som «pestbærere», bør isoleres fra resten av samfunnet.

Følgende skrev han på spørsmålet om homofile i forsvaret:

- Jeg føler at homofile er en abnormal, unaturlig og syndig livsstil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer