Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaugs Facebook-innlegg

Sammenlikner Listhaug-innlegg med høyreekstrem retorikk

Forsker ved holocaustsenteret mener Listhaugs innlegg er en blåkopi av det som uttrykkes i forumene til høyreekstreme bevegelser.

MISTILLITSFORSLAG: Rødt har fremmet et mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug, men hva skjer egentlig videre nå? Vi forklarer saken på under to minutter. Video: Frida Andersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det finnes en utbredt tanke i norsk nettdebatt om at Arbeiderpartiet har ført det norske folk bak lyset i mange tiår, skriver Filip Roshauw, tidligere moderator for Dagbladets kommentarfelt, i en kommentar i Dagbladet lørdag.

I innlegget forteller Roshauw at konspirasjonsteorier om Arbeiderpartiet er dagligdags i kommentarfeltet. Selv om alle politikere hetses, er Roshauws erfaring at det bare er Arbeiderpartiet som beskyldes for svik mot Norge.

- Det har gjenklang i det vi har sett av nettkommentarer på åpne Facebook-sider, sier Cora Alexa Døving, forsker ved Holocaustsenteret, til Dagbladet.

TRUMPRETORIKK: Retorikkekspert Andreas Birger Johansen sier at Sylvi Listhaug bruker samme retorikk som Trump. Han kaller måten hun snakker på «klassisk stemmesamlende retorikk». Foto: Dagbladet / NTB Scanpix / Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Forestillinger om landssvik

Forskeren har fulgt med på kommentarfeltene i Facebook-grupper som tilhører det ytterliggående høyre-landskapet. Felles trekk ved Facebook- gruppene er at de fremmer etnisk nasjonalisme, er preget av fremmedfiendtlighet og er kritiske til dagens demokrati.

Ifølge Døving er det en marginal gruppe som er aktive i disse Facebook-gruppene, men:

- Det er hele tiden dråper som forplanter seg til den offentlige debatten, blant annet sirkulerer liknende påstander i alternative medier, sier hun.

- Sylvi Listhaugs innlegg er en innholdsmessig og formmessig blåkopi av uttrykk vi finner i disse forumene. Å klistre påstander om partier til venstre sammen med forestillinger om landssvik er standard retorikk fra høyreekstreme bevegelser i Europa generelt, sier Døving.

- Urimelige påstander

Dagbladet har forsøkt å få kommentar fra justisminister Sylvi Listhaug etter Døvings påstand.

Frp's politiske rådgiver Espen Teigen, svarer på vegne av Listhaug:

- Dette er helt urimelige påstander. Det blir lagt til meninger til innlegget som statsråden overhodet ikke har. Sylvi Listhaug har allerede forklart at dette ikke var intensjonen og har beklaget for innlegget, sier Teigen til Dagbladet.

Påstander om landsforræderi

Ifølge Døving beskyldes Arbeiderpartiet oftere enn andre partier for hemmelig samarbeid med muslimene. Det går gjerne på at de i samarbeid med NAV vil ha unge flyktninger inn i landet fordi de kan hjernevaskes og bli gode Ap-stemmere.

- De får skylden for alt fra barnehager som ikke serverer skinke for å tekkes muslimer, til spørsmål om skolegudstjenester. EU og globalisering. Nyhetssaker om Arbeiderpartiet setter i gang påstander om en landsforrædersk agenda.

- De mener at folkeviljen ikke speiles i makten og har mistillit til politikere og journalister som de mener er nyttige idioter, sier hun.

PÅ DET FJERDE SKAL DET SKJE: Sylvi Listhaug gikk opp på talerstolen fire ganger for å unnskylde seg for Facebook-innlegget sitt under debatten på Stortinget. Video: Stortinget Vis mer

En del av høyresidens retorikk

Døving mener hetsen mot Arbeiderpartiet henger sammen med at partiet historisk er så tett forbundet med den norske politiske eliten.

Hun peker også på at hatet mot Arbeiderpartiet strekker seg tilbake til mellomkrigstida da nasjonal samling så på dem som et redskap for kommunismen, og at Arbeiderpartiet slik sett var en del av et jødisk plott.

- Deler av det vi ser kan forklares historisk, men ikke alt. I hele Vest-Europa beskyldes partier på venstresiden for undergravende virksomhet. Det er en del av den ytre høyresidens retorikk, sier hun.

Ifølge Døving får spesielt Hadia Tajik mye oppmerksomhet som en person som forener det å være en liberal og moden kvinne og muslimskhet.

- Hadia Tajik er en de mener taler med to tunger. Det er et manipulert bilde som er i sirkulasjon som viser at hun «hvisker» til Støre at «Allah skal med», i stedet for Arbeiderpartiets slagord «alle skal med», sier Døving.

Ikke nytt fenomen

Ifølge forfatter, spaltist og journalist John Færseth, som i 2013 ga ut boka KonspiraNorge, er ikke hatet mot Arbeiderpartiet et nytt fenomen.

- Det finnes et gammelt hat mot Arbeiderpartiet som har blitt reaktivert i kommentarfelt og liknende. Vi finner dette hatet helt tilbake til mellomkrigstida, og det man så den gangen har klare likheter til det vi ser i dag, for eksempel at Arbeiderpartiet er landssvikere eller driver en slags «politisk taqqya» der de skjuler sin egentlige agenda, sier Færseth til Dagbladet.

Færseth har selv jobbet halvannet år som moderator for kommentarfeltene til Dagbladet, og sier at også han opplevde at konspirasjonene som omhandlet Arbeiderpartiet ikke kunne sammenliknes med noe av det som kom inn mot andre partier.

- Netthat og konspirasjoner mot Arbeiderpartiet er i en særklasse. Ingen andre partier kan måle seg med dem, sier Færseth.

- Mange mente at Arbeiderpartiet var kommunister, totalitært, jobber for en islamisering av Norge eller bevisst forsøker å ødelegge norsk kultur, sier Færseth.

- Hvem står bak disse kommentarene?

- Det er vanskelig å gi noe sikkert svar på det, men det ser ut til å henge sammen med innvandringsmotstand, og til en viss grad folk som er negative til barnevernet og domstolene selv om dette langt fra gjelder alle, sier Færseth.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!