Forsvarer Gunhild Lærum under sin prosedyre for Erik Andersen  i Lommemannensaken fredag. Medforsverer Gard A. Lier (th)

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
Forsvarer Gunhild Lærum under sin prosedyre for Erik Andersen i Lommemannensaken fredag. Medforsverer Gard A. Lier (th) Foto: Cornelius Poppe / ScanpixVis mer

Sammenlikner Lommemannen-etterforskningen med Fritz Moen-saken

Forsvarer Gunhild Lærum mener det er flere lommemenn, og at politiet ikke har villet etterforske tips.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Forsvarer Gunhild Lærum mener det er flere lommemenn, og at politiet ikke har villet etterforske tips.

- Jeg er av den klare oppfatning at her kan det være mange gjerningspersoner, sa Lærum i sin prosedyre i Follo tingrett fredag.

Hun mener at politiet har låst seg helt til at det kun er én lommemann, og mener også at det har vært flere tilfeller med samme modus etter at Erik Andersen (58) ble pågrepet 11. januar 2008. Lærum kom med flere konkrete eksempler.

- Politiet har ikke vært interessert i å undersøke disse. Det har ikke vært noen interesse for objektivitet eller å kartlegge om det har vært andre lommemenn, sa forsvareren.


Spesiell sak

Forsvareren sa at det er enkelt å utelukke andre gjerningsmenn som ikke er til stede i rettssalen.

- Det har vi mange eksempler på i norsk rettspraksis, sa Lærum og viste til Per Liland-saken og Fritz Moen-saken. Begge ble uskyldig dømt for drap.

- Det er katastrofalt å dømme uskyldige, minnet Lærum om.

Nå mener ikke hun at hennes klient er uskyldig. Han har erkjent seg skyldig i 16 av de 66 overgrepene han er tiltalt for.

- Men at han har erkjent 16 av de 66 postene, betyr ikke at han er skyldig i alle. Det er ingen tekniske bevis som knytter ham til noen av de postene han ikke har erkjent, sa Lærum.

Hun sa at saken er spesiell fordi den omfatter så mange eldre forhold som aldri har blitt etterforsket skikkelig.


Følelser

Lærum startet sin prosedyre fredag med å si at hun mener aktors påstand i lommemannsaken var styrt av følelser og ikke juss og rettspraksis.

- Vi har hørt om norgeshistorie, serieforbryter, om en iskald, kynisk og beregnende mann. Får en følelser til å styre påstander og argumenter blir det litt krigsstemning ut av det. Men denne saken skal som alle andre avgjøres ut fra fakta og juss, sa Lærum.

Hun mener den brede mediedekningen svekker bevisenes troverdighet.

- Det modus som har vært beskrevet i pressen kan ha spredd seg som ild i tørt gras. Det er utvilsomt slik at vitner kan ha blitt påvirket av det de har sett, hørt og lest.

Det er satt av halvannen dag til forsvarerens prosedyre i Follo tingrett. Aktor har lagt ned påstand om at Erik Andersen bør dømmes til forvaring i inntil ni år.

(NTB)