Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump

Sammenlikner seg med legendarisk president

President Donald Trump har en rekke ganger sammenliknet seg Abraham «Ærlige Abe» Lincoln den siste måneden. Samtidig som det pågår voldsomme protester mot rasisme i landet.

ABRAHAM LINCOLN: Presidenten sammenligner seg med Abraham Lincoln, og sier at ingen har gjort mer for afroamerikanere enn dem. Foto: Nicholas Kamm / AFP
ABRAHAM LINCOLN: Presidenten sammenligner seg med Abraham Lincoln, og sier at ingen har gjort mer for afroamerikanere enn dem. Foto: Nicholas Kamm / AFP Vis mer

I et intervju med Spectrum News forteller Donald Trump at han har gjort mer for afroamerikanere enn noen andre i historien, med unntak av USAs 16. president, Abraham Lincoln.

- Strafferettsreform, fengselsreform. Ingen før har gjort det president Trump har gjort for det afroamerikanske miljøet, med unntak av Abraham Lincoln, sier Trump om seg selv i tredjeperson.

Presidenten signerte i desember 2018 First Step Act, en lovreform som skulle redusere minimumsstraffen for narkotikakriminalitet.

Trump svarer også følgende på spørsmål om hva han tenker om Black Lives Matter-bevegelsen:

- Det betyr mye for meg, og borgerrettighetene betyr mye for meg. Ingen har gjort mer for afroamerikanere enn det jeg har gjort, sier han.

Trump sier også at han har gjort «ting» for universiteter som ingen har gjort før han, og som universitetene er veldig takknemlig for. Hvilke universiteter presidenten sikter til, eller hva han faktisk har gjort, kommer ikke fram i intervjuet.

Lincoln-sammenlikning

Dette er ikke første gang Trump har sammenliknet seg med mannen som avskaffet slaveriet etter den amerikanske borgerkrigen. Trump har tidligere dratt sammenlikningen mellom seg selv og Abraham Lincoln under et intervju med Fox News.

- Jeg tror jeg har gjort mer for det afroamerikanske miljøet enn noen annen president, og la oss hoppe over Lincoln, sa Trump den gang

Trump har tidligere hevdet at han har slått både Abraham Lincoln og Ronald Reagan på en meningsmåling for det republikanske partiet, til tross for at en slik meningsmåling ikke eksisterte da Lincoln levde.

Også i begynnelsen av juni lekte Trump med tanken på at han kunne sammenliknes med «Ærlige Abe».

- På tre og et halvt år har jeg gjort mer for vår svarte befolkning enn Joe Biden har gjort i 43 år, skrev han om mannen som svært sannsynlig blir demokratenes kandidat for valget i år.

Videre skrev presidenten at han har gjort mer for svarte amerikanere enn noen annen republikansk president i historien, med det mulige unntaket Abraham Lincoln.

TALTE TIL FOLKET: - Dette er ikke fredelige demonstrasjoner, dette er terror. Det sa USAs president Donald Trump i en tale natt til tirsdag 2. juni. Video: Dagbladet TV og AP Vis mer

Bedt om å slutte

Også på sitt digitale folkemøte i mai sa Trump, som stadig havner i klinsj med pressen, at pressen behandler ham enda verre enn Abraham Lincoln.

Da ba Brad Meltzer og Josh Mensch, forfattere av boka «The Lincoln Conspiracy: The Secret Plot to Kill Americas 16. president - and Why It Failed», Trump om å slutte å sammenlikne seg med Lincoln.

- Kanskje ingen annen president i amerikansk historie har stått overfor så mye sinne i en krisetid som Abraham Lincoln. Da han ble valgt i november 1869, var landet dypt splittet over slaveriet. (...) Lincoln ville alltid velge håp over hat. Han ville appellere til det beste i amerikanere, ikke det verste, skrev de i en artikkel publisert av CNN.

Abraham Lincoln er av mange ansett som en av de mest populære presidentene i amerikansk historie. Lincoln ble drept 14. april 1865.

FOLKEMØTE: I begynnelsen av mai holdt Trump et digitalt, TV-sendt folkemøte fra selveste Lincoln Memorial. Foto: Reuters
FOLKEMØTE: I begynnelsen av mai holdt Trump et digitalt, TV-sendt folkemøte fra selveste Lincoln Memorial. Foto: Reuters Vis mer

Black Lives Matter

De oppsiktsvekkende uttalelsene kommer i kjølvannet av de voldsomme protestene som har pågått i landet den siste tiden. 25. mai døde George Floyd i Minneapolis etter at politimannen Derek Chauvin knelte på nakken hans i over åtte minutter. Chauvin ble tiltalt for drap.

Demonstrasjoner utviklet seg raskt til å bli verdensomspennende protester mot systematisk rasisme. Massive demonstrasjoner og opptøyer har preget i USA siden.

PRESIDENTORDRE: Trump skrev under en ny presidentordre for politiet, hvor han blant annet vil forby kvelertak. Video. AP Vis mer

Trump har tidligere bedt landets guvernører om å slå hardt ned på protestene som oppsto i solidaritet med Black Lives Matter-bevegelsen, og har truet med militærmakt.

Blant annet tvitret presidenten at «når plyndringen starter, så starter skytingen», et uttrykk med rasistisk opprinnelse, brukt av en tidligere politisjef i Miami på slutten av 1960-tallet.

Da NFL-spilleren Colin Kaepernick begynte å knele mot rasisme under nasjonalsangen i 2016, mente Donald Trump at han var upatriotisk og at det burde få konsekvenser for ham.

Trump har den siste tiden truet med å boikotte den nasjonale fotballigaen etter at de tok til orde for å endre retningslinjene. NFL har uttalt offentlig at det var galt av dem å ikke lytte til spillere som knelte under nasjonalsangen til støtte for Black Lives Matter.

- Partiet for de hvite

Presidentens hadde også nylig et valgkampmøte i Tulsa i Oklahoma. Møtet var presidentens første etter at USA stengte ned store deler av samfunnet som følge av coronapandemien.

Valgkampmøtet skulle egentlig holdes 19. juni, men ble flyttet til neste dag. Årsaken skal være at møtet kolliderte med Juneteenth, en dag hvor afroamerikanere feirer avskaffelsen av slaveriet i landet, noe presidenten ble minnet på av sine «afroamerikanske venner», slik Trump selv omtalte det på Twitter.

- Trump vil få mellom fem og åtte prosent av afroamerikanernes stemmer. Det viser historien, fortalte Hilmar Mjelde, USA-ekspert og postdoktor ved Universitetet i Bergen, nylig til Dagbladet.

- Svarte har stemt i blokk på Demokratene siden 1948, noen vil si 1936. Republikanerne er partiet av de hvite, godt voksne, sier Mjelde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!