Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sammenlikner smurfene med nazister og stalinister

En liten blå bok får smurfeelskere til å se rødt.

HAR HISSET PÅ SEG MANGE: - Smurfesamfunnet er arketypen av en totalitær utopi» og bærer i seg nazismens og stalinismens grunntrekk,  fastslår Antoine Bueno i en ny bok. Foto: Scanpix/AFP
HAR HISSET PÅ SEG MANGE: - Smurfesamfunnet er arketypen av en totalitær utopi» og bærer i seg nazismens og stalinismens grunntrekk, fastslår Antoine Bueno i en ny bok. Foto: Scanpix/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Antoine Bueno ved det fornemme Institut d'Études Politiques de Paris som har skrevet den 177 sider lange boka, titulert «Den lille blå boka: En kritisk og politisk analyse av smurfesamfunnet».

Smurfesamfunnet, fastslår Bueno, «er arketypen av en totalitær utopi» og bærer i seg nazismens og stalinismens grunntrekk. Det er ordentlig, harmonisk og mannsdominert, og smurfene spiser sammen, arbeider sammen og eier sammen, og de krangler aldri om penger, for penger fins ikke.

Gammelsmurfen selv er en «allmektig og allvitende» figur som med sitt hvite skjegg minner om Karl Marx eller Josef Stalin, fortsetter Bueno, som tilføyer at Smurfenes erkefiende Gargamel er en typisk kapitalist.

Analysen har vakt harme blant smurfeelskere i Frankrike, som i disse dager gleder seg til en ny 3-D-film om smurfene. På nettet er Bueno blitt fordømt som en gledesdreper og en opportunist. Selv avfeier Bueno det hele som en spøk.

- Jeg tenkte denne analysen av smurfenes vesle verden som en totalitær utopi kanskje ville more leserne. Jeg forutså ikke de sterke reaksjonene, sier han.

- Jeg er selv et barn av smurfene, og det var ikke alvorlig ment da jeg sammenlignet Gammelsmurfen med Stalin.

(NTB)