KING: Visepresident Mike Pence (t.h.) sammenliknet i et intervju Trump med Martin Luther King. Det er ikke alle så begeistret for. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB scanpix
KING: Visepresident Mike Pence (t.h.) sammenliknet i et intervju Trump med Martin Luther King. Det er ikke alle så begeistret for. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB scanpixVis mer

Sammenlikner Trump med Martin Luther King

- En fornærmelse, sier borgerrettighetsorganisasjon.

Mandag har «shutdownen» i USA var i 31 dager, og den ser ikke ut til å nærme seg slutten, selv om Donald Trump forsøkte å lokke demokratene til forhandlingsbordet i helga.

Det er som kjent Trumps krav om 5,7 milliarder til grensemuren som har vært helt uaktuelt å innfri for demokratene. De vil simpelthen ikke gå med på å gi Trump en eneste krone til muren.

Lørdag forsøkte Trump å rekke ut ei hand til demokratene, da han åpnet for å forlenge DACA-programmet.

DACA, eller Deferred Action for Childhood Arrivals, ble innført av Barack Obama, og har hittil beskyttet 800 000 unge innvandrere. Innvandrerne, som omtales som Dreamers, kom til landet som udokumenterte innvandrere da de var mindreårige, og ble under Obama-programmet gitt beskyttelse og arbeidstillatelse.

Trump har tidligere tatt til orde for å skrote hele ordningen, men sa lørdag at han nå åpner for å forlenge ordningen i tre år.

- En fornærmelse

Søndag ble visepresident Mike Pence intervjuet på programmet «Face the nation» på CBS. Under intervjuet forsvarte hans Trumps ønske om en grensemur, samt hans nye forhandlingsutspill, ved å sammenlikne presidenten med en annen meget kjent amerikaner:

Borgerrettighetsforkjemperen og fredsprisvinneren Martin Luther King jr.

- Ett av mine favorittsitater fra King var «nå er det på tide realisere demokratiets løfter». Tenk på hvordan han forandret Amerika. Han inspirerte oss til forandring gjennom lovgivningen for å bli en mer perfekt union, sa Pence, ifølge Washington Post.

- Det er akkurat det president Trump ber Kongressen gjøre. Kom til bordet i god tro. Vi vil sikre grensa. Vi vil gjenåpne staten og vi vil ta nasjonen framover som presidenten sa i går, og ta en enda bredere diskusjon om innvandringsreformer i månedene som kommer.

Den kommentaren, og sammenlikningen, falt ikke i god jord hos alle. Borgerrettsorganisasjonen NAACP kaller sammenlikningen «en fornærmelse» mot Kings ettermæle, mens den demokratiske Kongressrepresentanten, Jacki Speier, tar kritikken et hakk lenger.

- Å likestille arven til en av Amerikas fineste statsmenn og forkjemper for borgerrettigheter med et forfengelighetsprosjekt som er bygget på rasistisk ideologi og hat, er hinsides skandaløst. Pence skylder det amerikanske folk, og minnet om dr. King, en umiddelbar og stor unnskyldning. Presidenten er ingen Martin Luther King.

Kings etterkommere har ikke kommentert visepresidentens utspill, men har ved flere anledninger gått ut mot presidenten.

PÅ KRIGSSTIEN: Donald Trump kom med nye angrep på Demokratene torsdag ettermiddag. Han varslet igjen at han kan erklære nasjonal krise for å skaffe penger til en mur mot Mexico. Video: CNN Vis mer

- Pelosi er irrasjonell

Når det gjelder de reelle forhandlingene, eller snarere mangel på forhandlinger, ser det altså ut til at de står i stampe, og Trump og lederen av Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, har, nært sagt som vanlig, langet ut mot hverandre.

Omtrent før Trump hadde foreslått å forlenge DACA-ordningen, i et forsøk på å få demokratene med på grensemuren, hadde de avvist det. De omtalte det hele som kynisk, og begrunnet det med at det er Trump selv som har stanset DACA og andre ordninger for de migrantene han nå tilbyr å beskytte.

Det førte til at Trump søndag langet ut mot Pelosi på Twitter.

«Nancy Pelosi har oppført seg så irrasjonelt og har gått så langt til venstre at hun har blitt en radikal demokrat. Hun er så redd for de 'venstrevridde' i sitt eget parti at hun har mistet kontroll», tvitret presidenten.

«Shutdownen» i offentlig sektor rammer til sammen 800 000 ansatte. 420 000 jobber uten lønn, mens resten er blitt sendt hjem. Samtidig ser det også ut til at den er et politisk problem for Trump, da en rekke meningsmålinger viser at amerikanere fleste mener Trump har ansvaret for situasjonen, ifølge CNN.

Kritikk fra høyre

Trumps DACA-forslag har heller ikke falt i god jord hos alle på høyresiden i amerikansk politikk. Ytterste høyre er ikke imponert.

- Trump foreslår amnesti! Vi stemte for Trump og fikk Jeb! skriver den toneangivende og svært høyrevridde kommentatoren Ann Coulter på Twitter, med referanse til den republikanske presidentkandidaten Jeb Bush.

- 160 milliarder med grensemur i bytte mot amnesti for millioner av ulovlige (innvandrere, journ.anm.). Så hvis vi gir statsborgerskap til en MILLIARD utlendinger kanskje vi endelig kan få en fullstendig grensemur.

Ting kan tyde på at Trump fikk med seg på kritikken, for like før han gøyv løs på Pelosi søndag, tvitret han:

«Nei, amnesti er ikke en del av mitt tilbud. Amnesti vil bare bli brukt i en mye større avtale, om det er innvandring eller noe annet», tvitret Trump.

Det ser uansett ikke ut til at man er noe nærmere en avtale, ettersom Trump må ha Demokratenes støtte for å få på plass et budsjett, og Trump ikke vil skrive under en avtale uten penger til muren. Som demokratene overhodet ikke har planer om å gi Trump.