Sammenlikner Tybring-Gjedde med høyre-ekstrem, nederlandsk politiker

- Ser klare likhetstegn mellom Tybring-Gjedde og Geert Wilders, sier Rune Berglund Steen i Antirasitisk Senter.

REAGERER: Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter mener Christian Tybring-Gjedde forenkler grovt i sitt foredrag om Israel og islam, og bommer totalt med en oppsummering om at det bare er muslimer som mobber jøder i Norge. - Ja, selvsagt finnes det fordommer mot jøder blant muslimer. Men en undersøkelse om antisemittisme fra HL-senteret i 2012, dokumenterer at det lever sterke fordommer mot jøder blant 10 prosent av den norske majoritetsbefolkningen.Tybring-Gjedde viser en klar vilje til ensidighet og til å overse fakta, sier han. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
REAGERER: Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter mener Christian Tybring-Gjedde forenkler grovt i sitt foredrag om Israel og islam, og bommer totalt med en oppsummering om at det bare er muslimer som mobber jøder i Norge. - Ja, selvsagt finnes det fordommer mot jøder blant muslimer. Men en undersøkelse om antisemittisme fra HL-senteret i 2012, dokumenterer at det lever sterke fordommer mot jøder blant 10 prosent av den norske majoritetsbefolkningen.Tybring-Gjedde viser en klar vilje til ensidighet og til å overse fakta, sier han. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg ser klare likhetstegn med Geert Wilders, når Christian Tybring-Gjedde tegner skremmebilder av Norge 20-30 år fram i tid, og setter det inn i et forsvarsperspektiv der han snakker om forsvarslinjer.

Det sier Rune Berglund Steen, leder av Antirasistisk Senter, til Dagbladet.

Sammenligningen med den høyreekstreme, nederlanske partilederen kommer etter at Dagbladet i går kveld omtalte et foredrag Tybring-Gjedde, som representant for Oslo Frp, holdt for regjeringspartiets lokallag i Sarpsborg.

Under Israel-seminaret i Sarpsborg Frp mandag denne uka, hyllet Tybring-Gjedde - som også er partiets forsvarspolitiske talsmann - Israel for det han forstår som landets tøffe linje overfor islam.

- Vi begrenser stadig vekk friheten for å tilrettelegge for islam, også i Norge. Og det er også noe Israel opplever, men som Israel er mye tøffere til å avgjøre. De sier: «Hit, men ikke lenger. Hit, men ikke lenger. Vi skal ha Israel som en jødisk stat, som en israelsk stat, men vi skal ha sikre grenser», sa han.

- Hvor er Norge om 20-30 år? Er det noen som tenker den tanken i det hele tatt? Om 20-30 år? Ja, de aller fleste av oss er i live om 20-30 år. Hvordan ser Norge ut da? Har vi noe forsvarsmur mot dette vi ser som kommer inn over landet vårt? Nei. Vi har ikke det, sa Tybring-Gjedde foran omlag 80 tilhørere.

- Demoniserer muslimer - Min første reaksjon er at jeg blir flau på hans vegne. I utgangspunktet er han en person som jeg står langt unna i sak. Men jeg har sjelden sett noen som jobber så hardt for å utdefinere seg selv fra debatten, sier Steen.

Han mener en konkret konsekvens av Tybring-Gjeddes retorikk om islam, svekker det norske samfunnet og bidrar til å gjøre livet til norske muslimer dårligere.

- Jeg opplever at han i dette foredraget går langt i å demonisere muslimer som sådan. Det er himmel og havs avtand mellom å kritisere reaksjonære krefter innenfor islam, det gjør også vi, og å tegne et bilde av islam slik Christian Tybring-Gjedde gjør.

Du kan høre hele foredraget her.

«Får stå for hans regning» Tybring-Gjedde, nylig avgått leder i et av regjeringspartiets største fylkeslag, Oslo, hadde nylig et slags brudd med eget parti når det det kommer til asyl- og innvandringsfeltet. Tybring-Gjedde ba sentralstyret om fritak fra å stemme for regjeringens politikk på feltet, dersom det brøt med hans samvittighet.

Stortingsrepresentanten fikk avslag, og uttalte følgende i en pressemelding 31. mars:

«Med bakgrunn i Sentralstyrets tilbakemelding finner jeg det lite formålstjenlig å fortsette mitt store engasjement i innvandringspolitiske spørsmål. Ingen skal kunne påstå at jeg ikke prøvde.»

Verken partileder Siv Jensen eller Frp's parlamentarisk leder på Stortinget Harald Tom Nesvik hadde tid til å la seg intervjue av Dagbladet i går.

ETTERLYSER FORSVARSMUR MOT ISLAM: Frp's Christian Tybring-Gjedde mener at ingen lenger kjemper for Norge, og at kampen mot islam er eksistensiell.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ETTERLYSER FORSVARSMUR MOT ISLAM: Frp's Christian Tybring-Gjedde mener at ingen lenger kjemper for Norge, og at kampen mot islam er eksistensiell. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Via Frp's kommunikasjonsavdeling kommer Nesvik med en kortfattet skriftlig uttalelse, der han tar avstad fra Tybring-Gjeddes budskap:

- Dette utspillet får stå for Christian Tybring-Gjeddes egen regning. Frp's støtte til Israel er velkjent, men det er også vårt syn på religionsfrihet. Vi ser ikke på folks tro som en trussel.

- Frp er opptatt av å føre en restriktiv innvandringspolitikk der personer som begår alvorlig kriminalitet umiddelbart skal vises ut av landet, heter det avslutningsvis i uttalelsen fra Frp's parlamentariske leder, uten at Dagbladet har stilt spørsmål om kriminelle innvandrere.

Schizofrene Frp - Frp får selv avgjøre hvor schizofrene de vil framstå. Jeg opplever at Tybring-Gjedde trekker i en litt annen retning enn det Frp gjør i regjering. Så får partiet selv avgjøre hvor mye frihet de vil gi ham. Jeg synes det er synd for norsk offentlighet at en stortingsrepresentant med et såpass vilt syn får dominere debatten på et så viktig felt som dette.

LES OGSÅ: Ap etterlyser Frp-guide for når de skal ta partiet seriøst

Steen mener Frp-erens trussel-retorikk om islam bidrar til at norske muslimer føler seg eksludert, og sånn sett kan bidra til radikalisering.

- Jeg opplever at han gjør en ganske god jobb med å marginalisere seg selv, men han er tross alt stortingsrepresentant. Det han sier, får oppmerksomhet, sier Steen.

Tybring-Gjedde stilte på Israel-seminaret i regi av lokallaget i Sarpsborg som representant for Oslo Frp. Fylkesleder i Oslo Camilla Wilhelmsen har ikke ønsket å la seg intervjue av Dagbladet.

Christian Tybring-Gjedde besvart ikke Dagbladets gjentatte henvendelser.

HATER ISLAM: Nederlandske Geert Wilders leder høyreekstreme og nasjonalistiske «Partiet for frihet». - Jeg hater ikke muslimer, men jeg hater islam, sa kontroversielle Wilders i 2008. I 2011 ble han stilit for retten for rasisitiske utsagn, men frifunnet. Han var en tid bannlyst fra Storbritannia fordi han ble ansett som en ekstremist og en «trussel mot grunnleggende samfunnsinteresser» av britiske myndigheter. Foto: Valerie Kuypers / AFP
HATER ISLAM: Nederlandske Geert Wilders leder høyreekstreme og nasjonalistiske «Partiet for frihet». - Jeg hater ikke muslimer, men jeg hater islam, sa kontroversielle Wilders i 2008. I 2011 ble han stilit for retten for rasisitiske utsagn, men frifunnet. Han var en tid bannlyst fra Storbritannia fordi han ble ansett som en ekstremist og en «trussel mot grunnleggende samfunnsinteresser» av britiske myndigheter. Foto: Valerie Kuypers / AFP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer