Putins plass i historien:

Sammenliknes med Hitler og Stalin

Når Russlands Vladimir Putin skal skrives inn i historiebøkene, vil han havne i et lite og uhyggelig selskap av skjellsettende diktatorer, mener professor og historiker.

ET MØRKT KAPITTEL: Russlands Vladimir Putin har i løpet av sin presidentperiode skrevet seg inn i et mørkt kapittel i historiebøkene, mener eksperter. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB
ET MØRKT KAPITTEL: Russlands Vladimir Putin har i løpet av sin presidentperiode skrevet seg inn i et mørkt kapittel i historiebøkene, mener eksperter. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Putin vil i historien gå inn i rekken av ledere for europeiske stormakter som med viten og vilje utløste en ensidig angrepskrig i Europa.

Det sier professor og historiker Sven G. Holtsmark ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole.

Og det er et lite hyggelig selskap Putin befinner seg i, sier Holtsmark.

Før han er det egentlig bare Josef Stalin og Adolf Hitler som har gjort noe tilsvarende.

- Fram til utbruddet av første verdenskrig var det en dynamikk som drev statene inn i konflikt. Mens andre verdenskrig i Europa var Hitlers personlige prosjekt, og Stalin fulgte opp med angrep på Polen, Finland og okkupasjon av de baltiske landene.

Nå har Putin gjort det samme - gått til ensidig krig mot et annet land.

- Så hvis vi ser på det 20. og 21. århundre, så inngår han ved siden av Stalin og Hitler. Det er ikke noe hyggelig selskap han befinner seg i.

- Rent diktatur

Putin vil også føye seg inn i historien blant skjellsettende diktatorer i europeisk historie, sier Holtsmark.

- I denne klassen finner vi folk som Lenin, Mussolini, Franco, Hitler og nå altså Putin. Alle har de innført en form for diktatur.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer