TRUMP: I ett intervju med Jonathan Swan (Axios /HBO) sjokkerer president Donald Trump med sine uttalelser om det stigende corona-dødstallet i USA. Reporter: Jeanette N. Vik Vis mer

Donald Trump

Sammenliknes med komedie

President Donald Trumps uttalelser i et nylig intervju med Axios både slaktes og latterliggjøres.

Publisert
Sist oppdatert

I et nylig intervju ble president Donald Trump grillet på håndteringen av coronakrisa, og flere av svarene vekker stor oppsikt i amerikanske medier og på Twitter.

Presidenten ble ifølge The Guardian spurt om hvilke land som gjør det verre enn USA, som for tiden har flest smittetilfeller og dødsfall i verden.

- Ta en titt på noen av disse grafene. I flere kategorier er vi lavere enn verden, sa Trump.

- Lavere enn verden, spurte nyhetsnettsiden Axios' nasjonale politiske korrespondent, Jonathan Swan.

- Vi er lavere enn Europa, svarte presidenten raskt.

Trump snakket om dødsfall sett i sammenheng med antall, mens Swan snakket om dødsfall sett i sammenheng med innbyggertall.

- Det er der USA sliter. Mye verre enn Sør-Korea, Tyskland og så videre, sa Swan.

- Du kan ikke gjøre det, sa Trump, som fiklet med sine medbrakte ark med grafer og holdt fast ved at dataene burde være etter antall dødsfall.

The Guardian omtaler intervjuet som sjokkerende, og påpeker at det ser ut til at presidenten ikke kan skille mellom ulike målinger av coronadødsfall.

Se et klipp fra intervjuet i videoen i toppen av saken.

Minst 17 feil

CNN går så langt som å skrive at Swan har avslørt de «magiske ordene som avslører Trumps løgner for det de er. Hvem? Hva? Hvordan? Nei».

TV-kanalen skriver at Swan knuste noen av Trumps mest uærlige poenger med en taktikk som sjeldent har blitt brukt av dem som Trump har latt seg intervjue av: Enkle oppfølgningsspørsmål.

Under intervjuet gjentok presidenten at USA har så mye høyere smittetall fordi landet tester mer enn noen andre.

- Du vet, det er noen som sier at du kan teste for mye, du vet det, sa Trump.

- Hvem sier det, spurte Swan.

- Bare les manualene. Les bøkene, svarte Trump.

- Manualer? Hvilke manualer?

- Les bøkene. Les bøkene, insisterte presidenten.

- Hvilke bøker?

Ifølge CNN gikk Trump videre uten å gi et direkte svar. TV-kanalen mener at presidenten kom med minst 17 uriktige utsagn i løpet av det 35 minutter lange intervjuet.

DONALD TRUMP: - De feilet med Mueller, de feilet med alt, de feilet med Kongressen, med hvert steg av spillet. Dette har pågått i tre og et halvt til fire år, selv før jeg kom inn. Video: AP Vis mer

- Det er hva det er

Flere stater i USA har den siste tiden vært preget av en ny bølge coronasmitte. Under en lengre diskusjon om USAs håndtering av krisa, beskrev Trump pandemien som «under kontroll.»

- Hvordan? Tusen amerikanere dør hver dag, spurte Swan.

- De dør. Det er sant. Og du - det er hva det er. Men det betyr ikke at vi gjør alt vi kan. Det er under kontroll så mye som man kan kontrollere det, svarte Trump.

For øyeblikket har USA over 4 768 000 rapporterte smittetilfeller og 156 000 dødsfall knyttet til viruset.

Demokratenes antatte presidentkandidat til høstens valg, Joe Biden, reagerer på uttalelsen på Twitter:

- Tusenvis av amerikanere dør hver uke. Presidentens svar? «Det er hva det er».

<strong>RIVALEN:</strong> Demokratenes kandidat, Joe Biden. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
RIVALEN: Demokratenes kandidat, Joe Biden. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer

Vedlagt ligger et videoklipp fra Biden-kampanjen hvor presidentens ord «det er hva det er» gjentas en rekke ganger over dystre bilder fra coronakrisa.

Biden ber presidenten om «å gjøre jobben sin før flere amerikanske familier føler smerten av å miste en kjær».

- 1. juli forutså Donald Trump at coronaviruset bare skulle forsvinne. Han tok feil - og mer enn 25 000 amerikanere døde på grunn av viruset den måneden, skriver Biden.

Tv-serietrailer: «Veep» sesong tre Vis mer

Sammenliknes med komedie

Twitter har latt seg begeistre av intervjuet, og mange brukere mener det minner om den satiriske TV-komedien Veep, som handler om en strebende, men noe mislykket amerikansk visepresident som havner i lite flatterende og tåpelige situasjoner.

- Dette er som en episode av Veep, men på ekte, skriver den partiløse politikeren Justin Amash i Representantenes hus på Twitter.

- Herregud, det er akkurat som Veep, skriver komiker og skuespiller Billy Eichner.

En som sier seg enig, er skuespiller Sam Richardson, som spilte en birolle på TV-serien i flere sesonger.

<strong>VEEP:</strong> Skuespiller Sam Richardson avbildet i 2017. Foto: Stewart Cook/REX
VEEP: Skuespiller Sam Richardson avbildet i 2017. Foto: Stewart Cook/REX Vis mer
<strong>HOVEDROLLEN:</strong> Julia Louis-Dreyfus under en scene i serien. Ifølge IMBD har serien mottatt 70 priser og over 200 nominasjoner. Foto: HBO/AP
HOVEDROLLEN: Julia Louis-Dreyfus under en scene i serien. Ifølge IMBD har serien mottatt 70 priser og over 200 nominasjoner. Foto: HBO/AP Vis mer

- Ja, dette er som en scene fra Veep. Bortsett fra at på Veep ville denne scenen blitt skrevet om etter gjennomlesningen, fordi en president som er så dum er urealistisk, skriver Richardson.

TV-serien, som gikk i sju sesonger fra 2012 til 2019, har en score på 8,3 av 10 på filmnettstedet IMDB. Serien har mottatt en rekke priser i USA, blant annet har hovedrolleinnehaver Julia Louis-Dreyfus vunnet seks Emmy-priser.

Louis-Dreyfus har også kommentert intervjuet på Twitter:

- Jeg skulle ønske dette var et dumt show, akkurat som vårt, skriver hun.

UT MOT CORONAEKSPERT: Donald Trump kaller smittevernekspert Deborah Birx' sine nye uttalelser patetiske. Video: AP Vis mer

- Overgått regelmessig

Produsenten David Mandel, som tok over etter at serieskaper Armando Iannucci forlot serien etter sesong 4, har også kastet seg inn i diskusjonen.

Han erkjenner overfor The Washington Post at intervjuet er morsomt, men at det ville vært morsommere hvis det dreide seg om et annet land.

Avisa spør om produsentens reaksjon til Veep-sammenlikningen.

- Det ærlige svaret er at på dette punktet, så er det nesten en ukentlig forekomst. Jeg kjeder meg nesten på dette punktet. Dette var nytt for to år siden, ideen om at de av og til nærmet seg oss, sier Mandel, som viser til presidenten og administrasjonen.

<strong>EMMY:</strong> David Mandel og Julia Louis-Dreyfus avbildet med flere Emmy-priser i 2016. Foto: Jim Smeal/REX
EMMY: David Mandel og Julia Louis-Dreyfus avbildet med flere Emmy-priser i 2016. Foto: Jim Smeal/REX Vis mer

Nettopp derfor avsluttet de TV-serien, hevder Mandel, som omtales av avisa som «desidert anti-Trump».

- De dummeste, sprøeste tingene vi kunne tenke oss å få en president og hans ansatte til å si og gjøre … Jeg bøyer meg for mine overmenn. Vi blir overgått regelmessig. Han er dummere enn et rom fullt av de beste komedieskribentene i Los Angeles kan finne på, sier Mandel.

Trumps intervju med Axios ble filmet forrige tirsdag og ble sendt på HBO mandag 3. august.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer