Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sammenliknet med andre presidenter har ikke Trump fått til så mye

USAs president, Donald Trump, har bare én stor lov å skryte av når han holder sin første «State of the Union»-tale.

UNIONENS TILSTAND: USAs president, Donald Trump, skal holde tale om unionens tilstand og legge fram sine visjoner for framtida. Foto: AP Photo/Matt Rourke, File
UNIONENS TILSTAND: USAs president, Donald Trump, skal holde tale om unionens tilstand og legge fram sine visjoner for framtida. Foto: AP Photo/Matt Rourke, File Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Natt til onsdag norsk tid holder Donald Trump sin første av de tradisjonrike «State of the Union»-talene. Under seansen til den samlete Kongressen har han muligheten til å legge fram sine visjoner og snakke mange millioner TV-seere.

Etter all sannsynlighet vil presidenten benytte muligheten til å skryte av alt han har fått til.

- Sammenliknet med andre presidenter har ikke Trump fått til så mye. Skattereformen er den ene store prestasjonen, som han trolig vil peke på, sier professor i statsvitenskap ved Barnard College, Sheri Berman, til Dagbladet.

- Brutt viktige normer

Samtidig understreker hun at Trump samtidig har gjennomført en god del utenfor Kongressen.

- Han har skrevet presidentordre, gjennomført avreguleringer og utnevnt dommere til rettsapparatet. Alt dette er handlinger som kan prege USA i mange tiår. Samtidig har han brutt mange viktige demokratiske normer, som det kan bli vanskelig å gjenopprette, sier Berman.

Hun viser blant annet til hvordan Trump har trukket USA ut av den globale klimaavtalen og andre handelsavtaler. Han er også i ferd med å gjennomføre omfattende kutt i klima- og miljøreguleringer.

Hun får støtte fra Leah Askarinam i det partipolitisk uavhengige analysebyrået Inside Elections

- Den eneste store reformen Trump og Republikanerne har å vise til i året som er gått, er skattereformen til tross for at de styrer både Det hvite hus og Kongressen, sier Askarinam til Dagbladet.

KRITISERER: Professor i statsvitenskap ved Barnard College, Sheri Berman. Foto: Privat
KRITISERER: Professor i statsvitenskap ved Barnard College, Sheri Berman. Foto: Privat Vis mer

Hun mener hovedproblemet til Trump og partiet hans er at de har mange ulike standpunkter, og at det til tider er svært vanskelig å vite hva presidenten selv mener.

- Under valgkampen hadde Trump og Republikanerne en felles fiende i Demokratene og særlig Hillary Clinton. Nå må de styre landet uten en felles fiende og med mange ulike interesser. Derfor sliter de tungt med å bli enige om veien videre, sier Askarinam og legger til:

- De vil hevde at skattereformen både får fart på økonomien og gjør livet bedre for amerikanere flest. I tillegg har Republikanerne et mål om å få gjennomført en reform av innvandringspolitikken og samtidig få finansiert byggingen av muren mot Mexico. Men dette er langt vanskeligere for ulike Republikanere ønsker ulike ting, sier Askarinam.

- Langer ut i alle retninger

Det samme gjelder for Trumps andre store løfte om å fjerne og erstatte Barack Obamas prestisjefylte helsereform Obamacare, som har gitt flere titalls millioner amerikanere tilgang til helseforsikring.

- Republikanerne er svært enige om at de vil bli kvitt Obamacare, men hva de skal erstatte den med, er de svært uenige om. Problemene de har hatt med å gjennomføre dette, reflekterer også Trumps manglende vilje til å spille det politiske spillet og «massere» andre folkevalgte. Han er stort sett bare opptatt av å lange ut i alle retninger på Twitter, sier Berman.

- Mange mener Trump har veldig liten detaljkunnskap om ulike politiske saker. I hvilken grad bremser det hans evne til å få gjennomført politikk?

- Han har ikke noen dypere interesse eller kunnskap om politiske spørsmål. Men det hadde heller ikke tidligere president George W. Bush. Da blir imidlertid spørsmålet om du har en stab som er villig til å gjøre grovarbeidet for deg og spille det politiske spillet. Det har ikke Trump, sier Berman.

Russlandsdistraksjonen

Askarinam mener både Trumps uforutsigbarhet og tvitring samt den pågående Russland-etterforskningen kan ha bremset hva Trump får til.

- Det er meningsmålinger som viser at folk ikke liker hvordan Trump opptrere på Twitter, og det er nok en hodepine for mange andre Republikanere. Det er også tydelig at Trump selv er frustrert over Russland-etterforskningen, sier Askarinam.

- Russland-etterforskningen er en enorm distraksjon både for Trump-administrasjonen og Kongressen. Den henger som en konstant sky over administrasjonen, og ingen vet hva den vil bety for framtida, sier Berman.

Askarinam mener meningene er høyst delte om hvorvidt Trump faktisk er i ferd med å oppnå målene sine.

«Veldig stabilt geni»

Dessuten viser hun til hvordan Trumps historisk dårlige oppslutning på meningsmålingene kan bli et stort problem for andre Republikanere som stiller til valg i mellomvalget i 2018, og at dette kan sette store bremser på hva Trump kan få gjennomført i framtida.

- Slagordet hans «Make America Great Again» har veldig mange lag i seg og leses på mange ulike måter. Noen Republikanere mener at de gjør framgang mot dette målet om å gjøre USA storslått igjen, hva nå det måtte innebære. Andre har et langt mer anstrengt forhold til det slagordet, sier Askarinam.

På Twitter er det ikke lenge siden han beskrev seg selv som et «veldig stabilt geni», og Berman er ikke tvil om at Trump alltid vil hevde at han oppnår alt han ønsker.

- Trump tar alltid æren for alt. Dersom sola skinner i New York, er det hans skyld. Nå vil han trolig ta æren for gode tider på børsen, for at økonomien går bedre og for at arbeidsledigheten er lav. Noe av dette skal han ha litt av æren for, men Trump har tatt selvskrytet til et helt nytt nivå, sier Berman.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!