Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Yoga-drapene i Florida

Sammenliknet seg med «incel»-drapsmann

Scott Beierle (40) drepte to kvinner og seg selv på yogastudio.

DREPTE TO: Scott Beierle (40) pekes ut som gjerningsmannen i drapet på to kvinner på yogastudioet Hot Yoga i Tallahassee. Foto: AP, Reuters / NTB Scanpix
DREPTE TO: Scott Beierle (40) pekes ut som gjerningsmannen i drapet på to kvinner på yogastudioet Hot Yoga i Tallahassee. Foto: AP, Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Scott Paul Beierle (40), mannen som fredag kveld skjøt og drepte to kvinner på hhv. 21 og 61 år i et yogastudio i Florida, sammenliknet seg selv med den kvinnefiendtlige massedrapsmannen Elliot Rodger, og kom med utfall mot kvinner han mente hadde behandlet ham dårlig, melder Newsweek.

Beierle lot som han var kunde i yogastudioet Hot Yoga i byen Tallahassee - men innendørs tok han fram en pistol som han brukte til å skyte seks personer og seg selv.

«De trenger en syndebukk i tilværelsen, noe å hate.» Pål Grøndahl. psykologspesialist

Anmeldt for beføling

Ifølge The Atlanta Journal-Constitution var Beierle en veteran fra militæret og tidligere lærer med to mastergrader. Men han har også en historie med kvinnefiendtlige og rastistiske videoer på sosiale medier, og var på et tidspunkt anmeldt for å ha befølt kvinner.

Under aliaset Scott Carnifex - «carnifex» betyr «bøddel» på latin - postet han ifølge BuzzFeed flere videoer der han ytrer svært rasistiske og kvinnefiendtlige meninger. Blant annet kaller han kvinner «horer» og klager over «det kollektive forræderiet» begått av jenter han gikk på videregående med.

DREPTE TI: Alek Minassian (25), også han uttalt tilhenger av Elliot Rodger, kjørte ned og drepte 10 personer og skadet 16 i Toronto i april. Foto: Getty Images / AFP / NTB Scanpix
DREPTE TI: Alek Minassian (25), også han uttalt tilhenger av Elliot Rodger, kjørte ned og drepte 10 personer og skadet 16 i Toronto i april. Foto: Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer

I en video kalt «Plight of the Adolescent Male» («Den mannlige ungdoms tragedie») sammenlikner han seg selv med Elliot Rodger, som i 2014 drepte 6 personer og skadet 14 i Isla Vista i California.

«Jeg vil gjerne sende en beskjed til mannlige ungdommer ... som er i samme situasjon som Elliot Rodger, som ikke får noen ting, ingen kjærlighet, ikke noe. Dette endeløse ødelandet som fostrer denne lengselen og frustrasjonen. Det var meg, så visst, som ungdom», sier han i videoen.

Også Alek Minassian (25), som kjørte ned og drepte 10 og skadet 16 i Toronto i april, hyllet Rodger i en Facebook-post.

«Incel-opprøret har allerede startet! Vi skal styrte alle Chad-ene og Stacy-ene!», skrev Minassian før massedrapet, ifølge CBC News - med henvisning til hhv. [seksuelt] vellykkede menn og kvinner som velger bort menn som ham selv.

«Ufrivillig sølibat»

Rodger anses som en foregangsmann og helt i deler av «incel»-bevegelsen, som eksisterer på nett. «Incel» står for «involuntary celibate» («ufrivillig sølibat») og befolkes av hovedsakelig hvite heteroseksuelle menn som mener de er frarøvet et sexliv på grunn av feminismens framvekst, dvs. «valgt bort» på kjønnsarenaen.

«Dersom du ikke har sett hvilken vilje en gruppe kvinner kan generere når de blinker seg ut en voksen mann, eller hvem som helst, som mål - målet for deres kollektive forræderi var meg. Det var hvor det startet, det var opprinnelsen, til jeg fant ut hvordan jeg skulle takle det», sier han.

For øvrig: På nettfora har incel-debattanter tidligere spesielt pekt ut kvinner med yogabukser som hatobjekter.

«I dag da jeg var på treningsstudioet, skjønte jeg hvorfor kvinner nå til dags har på seg yogabukser. Det er så de kan grabbe til seg den siste lille rest av verdi de har for en Mann [sic] - sin seksualitet. [...] Det er en agenda for overseksualisering, for å holde oss i en evig tiltand av kåthet», lyder et innlegg fra en ikke identifisert debattdeltaker.

- GAMMEL VIN PÅ NY KRUKKE: Å søke en ytre forklaring på egen misere - i dette tilfellet feminismen - er velkjent innen psykologien, sier psykologspesialist Pål Grøndahl. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- GAMMEL VIN PÅ NY KRUKKE: Å søke en ytre forklaring på egen misere - i dette tilfellet feminismen - er velkjent innen psykologien, sier psykologspesialist Pål Grøndahl. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Leter etter knagg

- Det virker som disse mennene leter etter en kvikk løsning, en knagg - en ytre forklaring på egen misere, sier psykologspesialist Pål Grøndahl til Dagbladet.

I tillegg til kvinnehat går incel-bevegelsen ofte hånd i hånd med sympati for det politiske ekstremhøyre, og hat mot andre grupper, som innvandrere og svarte.

- De trenger en syndebukk i tilværelsen, noe å hate. «Alle som egentlig er under meg selv». De fleste med et slikt sett meninger er lei seg over at 50-tallet er borte: «Nå skal kona jobbe, soperne og de svarte skal ha rettigheter, og det skal faen meg innvandrerne også!» er noen av de underlige argumentene som framføres. Det er gammel vin på ny krukke, sier Grøndahl.

Han tror den kanadiske psykologen Jordan Peterson, som nylig holdt foredrag i Norge, og som vektlegger forskjellen mellom kjønnene, framstår som ei ledestjerne for deler av incel-bevegelsen - frivillig eller ikke.

- En del fyrer seg opp over det Peterson sier, og tenker: «Sånn er det faen meg!» Samtidig er han flere divisjoner over dem som bare leser overskriftene.

REAGERER: Leder for det svenske Centerpartiet, Annie Lööf, blir tydelig provosert av professor Jordan Petersons meninger om kjønnsforskjellen mellom menn og kvinner. Video: TV2 Vis mer Vis mer

Grøndahl trekker paralleller til andre «knagger» han har sett i sitt virke.

- Blant noen homofile og lesbiske har jeg ofte hørt forklaringen: «Jeg er så deprimert fordi jeg er homo.» Men når man begynner å grave i materien, avdekkes en historie hvor mange kunne vært deprimert. Man ønsker ofte en forklaring på det vi ikke skjønner, og søker en knagg som svarer til «det jeg kjenner til», sier psykologspesialisten.

Et annet eksempel er problematikken rundt æresdrap:

- Det begrunnes med at «hun brakte skam over familien». Mens det egentlig var et spørsmål om makt, kontroll, mannen som sjef i familien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!